Ana SayfaDünyaİran’a kafa tutan bir kadın gazeteci: Masih Alinejad

İran’a kafa tutan bir kadın gazeteci: Masih Alinejad

HABER MERKEZİ – İranlı gazeteci Masih Alinejad, ülkesinde “My Stealthy Freedom” hareketinin başlamasına önayak olan bir kadın. Masih ve “My Stealthy Freedom” hareketi, kadınların örtünme tercihine saygı duyuyor ancak karşı oldukları nokta örtünmenin İran rejimi tarafından zorla uygulanması.

Her şey İranlı gazeteci Masih Alinejad’ın, 3 Mayıs 2014 gününde Londra’da başı açık bir şekilde çekildiği fotoğrafı paylaşmasıyla başladı.

Fotoğrafına ona ne kadar özendiklerine dair yorumlar bırakan İranlı kadınlara cevaben, Masih bu sefer de yıllar önce İran’da “kaçamak” olarak çekilmiş, kamusal alanda başı açık olarak yer aldığı bir fotoğraf paylaştı ve İranlı kadınları bu “gizli özgürlük”te fotoğraflarını paylaşarak bir araya gelmeye davet etti. “My Stealthy Freedom” hareketi işte bu şekilde başladı.

Alinejad’ın başlattığı kamusal alanda başı örtülü olmayan fotoğraflar, 1979’da yönetimi İslami hareketin devralmasından sonra kadınlara yönelik baskıcı politikaların gün be gün arttığı İran’da binlerce kadının kendi fotoğraflarını paylaştığı bir harekete dönüştü.

“My Stealthy Freedom” yani İran’ı kadınların daralmış kamusal alan ve baskıcı rejim göz önüne alındığından kaçamak, aşağıdan ve sessiz hareketi, sosyal medya üzerinden bir araya gelmelerinin, seslerini duyurmalarının ve görünür olmalarının stratejik bir yolu olarak karşımıza çıkıyor.

Masih ve “My Stealthy Freedom” hareketi, örtünme ya da İran’daki haliyle hijab pratiğine cepheden karşı değiller ve kadınların örtünme tercihine saygı duyuyorlar. Karşı oldukları nokta ise, örtünmenin İran rejimi tarafından zorla uygulanması ve kadınların kendi bedenlerine dair tercihlerinin ellerinden alınması.

Masih Alinejad ve “My Stealthy Freedom” tarafından 2015’te başlatılan #MyForbiddenSong kampanyası ise İranlı kadınların seslerinin ahlak-dışı davranışları tetikleyebileceği gerekçesiyle kamusal alanda şarkı söylemelerinin yasaklanmasına karşı başlatılan bir kampanya.

Kampanya kamusal bir platformda kadınların şarkılarının duyulmasını ve kadınların seslerinin İran’ın müzikal hafızasından silinmemesini sağlamayı hedefliyor.

“My Stealthy Freedom”ın son kampanyası #WhiteWednesday (Beyaz Çarşamba) ise başörtüsü takmak isteyen kadınların da kampanyaya eklemlenmesi açısından önemli bir noktada duruyor.

Başörtüsü kullanmak isteyen fakat bunun rejim eliyle yapılmaması gerektiğini düşünen kadınlar da beyaz başörtüsü takarak, rejimin kadınlar üzerinde kurduğu baskıya karşı bir duruş sergiliyorlar.


Kaynak: Eşitilik, Adalet, Kadın Platformu
Previous post
29 gündür açlık grevindeydi: Tutuklunun talebi kabul edildi
Next post
Suç duyurusunda bulunmuştu: Osman Şenyaşar bir kez daha tehdit edildi