Ana SayfaEkonomi‘İstanbul’da çok sayıda fırıncı ekmek çıkaramaz durumda’

‘İstanbul’da çok sayıda fırıncı ekmek çıkaramaz durumda’

HABER MERKEZİ – İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, bir ay içerisinde 50 fırının kapandığını aktardı ve “İstanbul’da çok sayıda fırıncı artık ekmek çıkaramaz duruma geldi” dedi.

İstanbul Ekmek Fırıncıları Odası’nın, girdilerdeki maliyet artışından dolayı ekmeğin fiyatına yaptığı 25 kuruş tutarındaki zam valilikçe durdurulmuştu.

Ekmek fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi’nden İTO Meclis Üyesi olan Sultan Selim Şimşek, 250 gramlık somun ekmeğin 1.25 TL olmasının sürdürülebilir olmadığını söylemişti.

Şimşek, ekmeğe getirilen zammın engellenmesinden dolayı fırıncıların iflas etmeye başladığını da duyurmuştu.

Benzer bir açıklama da İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin’den geldi.

‘İstanbul’da çok sayıda fırıncı ekmek çıkaramaz durumda’

Sözcü’den Derin Gökçe’nin haberine göre, İstanbul Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Çetin, “Ekmek fiyatına zam yaptırmıyorlar. Beni günde yüzlerce fırıncı arıyor ve ‘un alamıyoruz’ diyor. Emin olun İstanbul’da çok sayıda fırıncı artık ekmek çıkaramaz duruma geldi. 30 gün içerisinde 50 fırın kapandı. Bunların ruhsatları var ve çoğunluğu da Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenyurt civarlarında yer alıyor” dedi.

Yaklaşık tüm kalem ürünlerde yüzde 40 oranında bir fiyat artışı olduğunu da belirten Çetin, “Un, tuz, maya, katkı maddeleri, doğalgaz ve elektrik fiyatları Mayıs-Haziran ayı fiyatlarına çekilsin biz o zaman zam yapmayalım. Böyle olunca iflas ediyoruz, zarar ediyoruz, dükkanları kapatıyoruz” diye konuştu.


‘İflaslar başladı; ekmek üretimi 1 hafta içinde durabilir’


Ekonomide neler oluyor?

Türkiye’de enflasyon rekor seviyelere fırlarken, Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen Türk Lirası’nda yıl başından bu yana büyük gerileme yaşandı.

Yatırım bankaları Türkiye ekonomisi için ‘aşırı ısınma’ uyarıları yaparken, son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin ve ülkedeki kimi şirketlerle bankaların kredi notunu düşürdü.

Öte yandan yatırım bankaları ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yanı sıra aralarında Nobel ödüllü Paul Krugman’ın da bulunduğu kimi iktisatçılar, Türkiye için kriz uyarısında bulundu.

Krugman, 1997’de yüksek büyüme hızına rağmen Doğu Asya’da baş gösteren kriz dönemine atıfta bulunarak, Türkiye’nin ‘kendi kendini besleyen bir ekonomik kriz’in eşiğinde olduğunun altınız çizerek şöyle konuştu: “Türkiye böyle bir şey karşısında kesinlikle çok kırılgan.”

Ayrıca Türkiye ekonomisindeki büyümedeki gerilemeyle beraber işsizlikteki artış da hız kazandı.

İktisatçılar, söz konusu gidişatın adının ‘stagflasyon’ olduğu belirtiliyor.

Bu durumun AKP’nin sorumluluğunda devam ettirilen neoliberal politikaların sonucu olduğunu vurguyan kimi iktisatçılar, çözümün mülkiyete getirilecek farklı bir bakış açısında ve işçi sınıfının ihtiyaç ile taleplerini merkeze alan bir politikanın benimsenmesinde olduğunu kaydediyor.


Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına Ekim ayında da zam

Previous post
Dolar/TL 2 ayın en düşük seviyesine geriledi
Next post
Rojava'daki 'Enternasyonal Anneler': Devrimler ortak, umudun iki adresi var