Ana SayfaToplumsal CinsiyetHDP’li Coşkun: ‘İyi hal’ indirimi İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı, şiddeti arttırıyor

HDP’li Coşkun: ‘İyi hal’ indirimi İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı, şiddeti arttırıyor

HABER MERKEZİ – HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, kadına ve çocuğa yönelik şiddet ile cinsel istismar davalarında sanıklara verilen ‘iyi hal’ indirimini Meclis gündemine taşıdı. Cezasızlığın, şiddeti arttırdığına dikkat çeken Coşkun, “‘İyi hal’ indiriminin uygulaması, Türkiye’nin de imzaladığı İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı değil midir?” diye sordu.

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, kadın ve çocuklara yönelik şiddete ilişkin, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Coşkun verdiği önergede, Jandarma Genel Komutanlığı 2019 Asayiş Raporu’na göre jandarmanın görev yaptığı alanda 10 bin 606 kadın hakkında şiddete maruz bırakıldığı gerekçesiyle, 11 bin 600 çocuk hakkında da “çocuk suçları” kapsamında işlem yapıldığını ifade etti.

HDP’li vekil, Jandarma Genel Komutanlığı’nın son üç ayda şiddete maruz bırakıldığı gerekçesiyle hakkında işlem yapılan kadın sayısı bir önceki döneme göre yaklaşık yüzde 30 arttığını paylaştığını söyledi.

Nisan ayında 3 bin 172 kadın, Haziran ayında 4 bin 124 kadın şiddete maruz kaldığını açıkladığını aktaran Coşkun, cezasızlığın şiddeti arttırdığına işaret etti.

Coşkun, “Yargı mekanizmasının kadına yönelik cinsel suçlarda ve şiddet eylemlerinde ‘tahrik’ indirimi, ‘iyi hal’ indirimi gibi mekanizmaları uygulayarak cezaları azaltarak uygulaması işlenen suçların cezasız kalmasına neden olmaktadır” dedi.

‘İndirimler İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı’

Şevin Coşkun’un verdiği önergede şu sorular yer aldı?

  • 2002-2019 yılları arasında kaç kadın erkekler tarafından öldürülmüştür?
  • Şu an devam eden kadına yönelik erkek şiddeti ile ilgili süren kaç dava vardır?
  • 2002 yılından bu yana kadına şiddet uygulayan ve kadını öldüren kaç erkek hakkında takipsizlik kararı verilmiştir?
  • 2002-2019 yılları arasında kadına şiddet uygulayan ve kadını öldüren kaç erkek ceza almıştır? Verilen cezaların kaçında “iyi hal indirimi ve tahrik indirimi” uygulanmıştır?
  • Kadınlara yönelik işlenen suçlardan dolayı gözaltına alınan ya da tutuklanan suçlu, yargıç karşısına çıktığında davranış ve şekli görüntüsünden dolayı iyi hal indiriminin uygulaması, Türkiye’nin de imzaladığı İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı değil midir?
  • Kadına yönelik erkek şiddeti ve cinsel suçları önlemek için Bakanlığınızın yürüttüğü önleyici çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir?
  • Türkiye’de kadınların yaşadığı hak ihlalleri, kadına yönelik erkek şiddeti ve kasten ölümlere ilişkin sağlıklı istatistiki verilerine yönelik çalışmanız var mıdır? Varsa istatistikler kamuoyu ile neden paylaşılmamaktadır?

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Orhan Aydın serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Şişli’de açık havada film gösterimleri