Ana SayfaGüncelSuruç Katliamı anması: Kadıköy’de çok sayıda gözaltı, vekiller de darp edildi

Suruç Katliamı anması: Kadıköy’de çok sayıda gözaltı, vekiller de darp edildi

HABER MERKEZİ – Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için İstanbul Kadıköy’de yapılmak istenen eyleme müdahale eden polis, 27 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve Suruç’taki katliamdan yaralı olarak kurtulanlar da var. Müdahalede HDP ve CHP milletvekilleri darp edilirken, 3 vekil hastaneye kaldırıldı. Ancak Kadıköy Kaymakamlığı, vekiller dahil birçok kişiyi yaralayan plastik mermilerin polis envanterinde ‘kesinlikle olmadığını’ iddia etti. ESP yazılı açıklamayla müdahaleye tepki gösterirken, gözaltındakiler için dayanışma çağrısı yaptı.

Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 genci anmak için İstanbul Kadıköy’de yürüyüş yapılmak istendi.

Yürüyüş öncesinde katliamda hayatını kaybedenler için Suruç Aileleri İnsiyatifi tarafından Halitağa Parkı’nda “Adalet Nöbeti” tutuldu.

Burada ortak basın açıklamasını Suruç’ta oğlu Vatan Budak’ı kaybeden Murat Budak okudu.

“Katil, tecavüzcü, barbar IŞİD çetelerinin yerle bir ettiği Kobane’nin yeniden inşası için yola çıkmışlardı. Onlar savaştan çıkmış bir kentin insanlarına umut olmak için kurmuşlardı düşlerini. Çocuklara oyuncak, kente orman, yaralılara hastane yapmaya gidiyorlardı.
“IŞİD’e karşı direnişin en önemli sembollerinden birisi olan Kobane’nin savunulmasında nasıl sokaklarda oldularsa, sıra inşaya geldiğinde de ‘oradayız’ demişlerdi; beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz…
“İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Van, Amed ve daha nice yerden yola çıkmışlardı. Yüzlerce gencin buluşma noktası olan Suruç Amara Kültür Merkezi’nde, bombacı katil elini kolunu sallayarak gezerken, Kaymakamlığın, Emniyet Müdürlüğü’nün önünden geçerken bir kez olsun durdurulmadı. Saatler 11.50’yi gösterdiğinde ise slogan seslerinin yerini katliam aldı.
“Suruç’ta patlayan bombanın yankısı yüreklerimizde çınlamaya devam ediyor. 4 yıldır 33 düş yolcumuz için adalet demekten vazgeçmedik.
“Aydınlatılmamış her katliam bir yenisine gebedir; Amed, 10 Ekim Ankara, Sultan Ahmet, Sivas, Çorum ve daha niceleri adalet mücadelemizde bir noktamız oldu. Nerde bir acı, nerde bir katliam yaşansa herkes için adalet diyerek ordaydık.
“Biz bu katliamları bizzat yaşayanlar ve bu sürece tanıklık edenlerin tarihsel bir sorumluluğu olarak adalet talebimizi birlikte daha güçlü haykırıyoruz. Sadece Suruç için değil, yaşanan bütün katliamların aydınlatılması için bir araya geliyoruz.
“Suruç Katliamı, planlandığı gibi örtbas edilsin istendi. Gizlilik kararı bunun en net göstergesidir.
“Urfa Savcılığı’nın yolunu asla boş bırakmadık. Her an her fırsatta oradaydık. Böylesi bir katliamda önümüze sanık diye sundukları kişileri daha yakından bile göremedik, kameralarla bağlandıkları duruşmalara getirilmediler dahi. Olay yerini gören kamera kayıtlarının kesilmemiş, kırpılmamış tam hali aradan geçen 4 yıla rağmen dosyaya konulmuş değil.
“Yargılamalar sırasında ihmalin sadece Suruç Emniyet Müdürlüğü’yle sınırlanmaması gerektiği İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın da bu katliamda ihmali olduğu, yargılanan polis memurlarının verdikleri ifadelerde geçiyor.
“Katliamda ihmali olduğu şüphesi ile yargılanan Terörle Mücadele Şube polisi Ahmet Oğuz Davarcı’nın suç duyurusunda bulunduğu kamu görevlileri hakkında neden işlem yapılmıyor?
“Bu katliamın uygulayıcısı IŞİD nasıl ki bugün yenilip yok ediliyorsa, bu katliamı planlayanlar da tarihin adaleti ile karşılaşacaklar. Hesap verecekler, hesap soracağız.
“Bu katliamı planlayan Deniz Büyükçelebi, İlhami Bali, siz de yargılanacaksınız. Ama tek olmayacaksınız. Adalet kapısını herkes için çalacak.
“Bu katliamı bildiği halde sessiz kalan emniyet mensupları, patlamanın hemen ardından yaralılara gaz sıkan TOMA memurları, ambulansların önünü kapatan polis araçları, yaralıları taşıyanlara silah doğrultanlar, IŞİD’i besleyenler, koruyanlar, büyütenler, IŞİD’i ‘bir grup öfkeli’ olarak görenler, Suruç’un esas failleri, hepiniz yargılanacaksınız. Çünkü biz son nefesimize kadar buradayız. Peşinizdeyiz, adalet demeye devam edeceğiz.”

Yürüyüşe müdahale: Kalkan, gaz, plastik mermi, darp

Bu ve devamındaki konuşmaların ardından kitle, Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılacak açıklama için yürüyüşe geçti.

Ancak yürüyüş için toplanan kitlenin önü polis barikatıyla kesildi.

Barikatın açılmasını isteyen eylemciler sık sık “Suruç’un hesabı sorulacak” şeklinde slogan attı.

Eylemcilerle birlikte anmaya katılan ve yürüyüş kolunun önünde bulunan HDP milletvekilleri Murat Çepni, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tuma Çelik, CHP Milletvekili Ali Şeker ve HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu polislerce darp edildi.

HDP Milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ile Gülistan Kılıç Koçyiğit, polisin attığı plastik mermi ile yaralanırken, iki isim de hasyaneye kaldırıldı.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da gazdan fenalaştı, hastaneye götürüldü.

Polis, 23 kişiyi de gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Suruç Katliamı’ndan yaralı kurutulan Çağla Seven ile ESP’nin Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Yiğit de var.

Polisin müdahalesi burada sona ermedi. Ara sokaklara dağılan kitle de polisin gazlı ve plastik mermili saldırısına maruz kaldı.

Kaymakamlıktan “plastik mermi yoktu” iddiası

Polis müdahalesiyle ilgili açıklama yapan Kadıköy Kaymakamlığı, “Israrlı bir şekilde dağılmaya gruba yasal sınırlar içerisinde emniyet görevlilerimizce müdahale edilmiştir” dedi.

27 kişinin gözaltına alındığını bildiren kaymakamlık, görüntülere yansıyan ve milletvekilleri dahil çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan plastik merminin ise “emniyet birimlerinin envanterinde kesinlikle bulunmadığını” iddia etti.

Kaymakamlığın bu iddiasına yanıt ise Twitter’dan geldi.

ESP’den tepki ve çağrı

ESP, anmaya yönelik polis müdahalesine dair yaptığı açıklamada Suruç’u anmanın tüm toplumsal adaletsizliklere karşı çıkmak olduğunu vurgulayarak, buna izin verilmediğini belirtti.

“4 yıl önce Suruç’ta olduğu gibi bugün de sosyalistler hedef altında tutuluyor” diyen ESP, tepkisini şöyle ifade etti:

“Adaletten, adaletin yerine getirilmesinden korkuyorlar. Çünkü adalet yerini bulursa iktidarları yerle bir olacak.
“Dün nasıl ki adalet talebini yükselttiysek, bugün aynı kararlılıkla adalet mücadelemizi sürdüreceğiz. Ne Suruç katliamını unutturma çabaları, ne baskı ve gözaltılar adalet mücadelemizin önüne geçemeyecek.
“Tüm devrimci-demokratik kamuoyunu 33 düş yolcusunu ve gözaltındaki yoldaşlarımızı daha güçlü sahiplenmeye çağırıyoruz. Adalet isteyen herkesi 33 düş yolcusunu ve gözaltındaki yoldaşlarımızı sahiplenmeye çağırıyoruz.”

Ne olmuştu?

İstanbul’dan Urfa’nın Suruç ilçesine Kobani’ye yardım kampanyası amacıyla gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 300 kişi, Kuzey Suriye’ye geçmeden önce Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde 20 Temmuz 2015’te basın açıklaması yapmak istemişti.

IŞİD’li bir saldırgan kalabalığın içine girerek üzerindeki bombayı infilak ettirmişti. Saldırıda 33 kişi yaşamını yitirmiş, 100’ü aşkın kişi de yaralanmıştı.

Bombalı saldırı sonucu 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 4 yıl geçti.


Suruç Katliamı | “Eksik bir şey var: Adalet”




Önceki Haber
Bakur Belgeseliyle Dayanışma Platformu: Karar, sinemacılara yönelik tehdit niteliğinde
Sonraki Haber
Kadıköy'de gözaltına alınanlar serbest