Ana SayfaDünyaPutin ile Biden görüştü: Büyükelçiler görevlerine geri dönecek

Putin ile Biden görüştü: Büyükelçiler görevlerine geri dönecek

HABER MERKEZİ – İsviçre’de bir araya gelen ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin yaptıkları görüşmenin ardından, büyükelçilerin görevlerine geri döneceğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsviçre’nin Cenevre kentinde 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Göreve geldikten sonra Putin ile ilk kez bir araya gelen Biden, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Putin’e demokratik egemenliğimizi ihlal edecek ya da demokratik seçimlerimizin düzenini bozacak girişimleri hoş görmeyeceğimizi söyledim” dedi.

Biden, “Benim ajandamın Rusya’ya ya da başka bir ülkeye karşı olmadığını, bunun Amerikan halkı için olduğunu söyledim” diye konuştu.

Biden, Putin’e insan hakları konusundaki endişelerini dile getirdiğini ve dile getirmeye devam edeceğini söylediğini dile getirdi.

Putin ise iki ülke arasındaki tansiyonun düşürülmesi ve nükleer silahların azaltılmasını öngören anlaşmanın yenilenmesi için müzakerelere başlanması konularında mutabakat sağlandığını açıkladı.

Vladimir Putin, Biden ile görüşmede Moskova ve Washington arasında yaşanan gerginlik nedeniyle çağrılan Rus ve Amerikan büyükelçilerinin görev yerlerine geri dönmesi konusunda uzlaşma sağlandığını belirtti.

Putin, Rus ve ABD’li büyükelçilerine işaret ederek “Görev yerlerine geri dönecekler. Bunun ne zaman olacağı teknik bir mesele” dedi.

Biden’in yaptığı bir konuşmada Putin’i “katil” olarak tanımlamasının ardından, Rusya Mart ayında Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov’u istişarelerde bulunmak üzere geri çağırmıştı.

İki ülkenin karşılıklı yaptırımları devreye sokmasının ardından ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan da Nisan ayında Rusya’dan ayrılmıştı. ABD ve Rusya liderlerinin bu adımı, iki ülke arasındaki ilişkiler arasındaki gerilimin azaltılması olarak değerlendiriliyor.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe



Önceki Haber
Günlük Corona tablosu: 71 kişi yaşamını yitirdi, vaka sayısında artış var
Sonraki Haber
FED, faiz oranını sabit tuttu