Ana SayfaGüncel‘Kadın Kadının Yurdudur: Göç ve Cinsiyet Temelli Şiddet Çalıştayı’ düzenlendi

‘Kadın Kadının Yurdudur: Göç ve Cinsiyet Temelli Şiddet Çalıştayı’ düzenlendi

HABER MERKEZİ – İstanbul’da KADAV tarafından ‘Kadın Kadının Yurdudur: Göç ve Cinsiyet Temelli Şiddet Çalıştayı’ düzenlendi. Göçmen kadınlar ile ortak zeminde mücadelenin konuşulduğu çalıştayın bir benzerinin Antep’te de yapılması planlandı.

Kadınlarla Dayanışma Vakfı’nın (KADAV) örgütlediği “Kadın Kadının Yurdudur: Göç ve Cinsiyet Temelli Şiddet Çalıştayı”, İstanbul’da düzenlendi.

Çalıştaya bu alanda çalışma yürüten 70 kadın örgütü temsilcisi katıldı.

Çalıştayda ilk defa hak temelli çalışan kadın örgütlerinden, göç ve insani yardım örgütlerinde çalışan ve Suriyeli kadın örgütlerinden kadınlar bir araya gelerek zorla yerinden edilme bağlamında göçmen kadınların karşı karşıya kaldığı cinsiyet temelli şiddet biçimlerini ortaya koyup çözüm önerileri geliştirdi.

Çalıştaya katılan örgütler

Bir dayanışma ağı kurmaya yönelik ilk adım olan çalıştaya; Yarının Kadınları Derneği, Reyhanlı Kadın Komitesi(S.W.C.), ASAM Kadın Merkezi’nden kadınlar, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, TDA, Adana Kadın Dayanışma Derneği, Mavi Kalem Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Mokid, Demir Leblebi Derneği, Ankara Kadın Dayanışma Vakfı, İnsan Kaynağını Geliştirma Vakfı, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Gaziantep Kırkayak, Kızılay, Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu İstanbul, TKDF/Care İnternational, Eşitiz Eşitlik İzleme Grubu, Yuva Derneği, DRC, Şişli Belediyesi Göç Birimi’nden kadınlar, Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Platformu katıldı.

Çalıştay boyunca en kalabalık göçmen grup olması sebebiyle başta Suriyeli kadınlar olmak üzere tüm göçmen kadınların yaşadığı katmerli ayrımcılık ve şiddet, erken ve zorla evlendirme, kız çocuklarını evlendirmenin ve çoklu evliliklerin meşrulaştırılması, kız çocuklarının okula gönderilmemesi, kadınların yasal hakları konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaması gibi konularda atölyeler yapıldı.

Toplantının gündemleri

Yine kâğıt üzerinde var olan yasal hakların işleyişte hayata geçirilememesi, sığınak istemindeki çıkmazlar ve sığınakların ne Türkiyeli ne de Suriyeli kadınlar için yeterli olmayışı, sığınak sonrası hayata yönelik kadınları güçlendirecek mekanizmaların var olmayışı, göçmen seks işçilerinin, LGBTİ bireylerin yaşadığı şiddetin görünmez oluşu gibi konular ele alındı.

Göçmen kadınların yer almadığı bir kadın hareketinin eksik olacağından hareketle birlikte mücadele, eylem ve politika zemininin ortaklaştırılmasına yönelik adımlar atılması konusunda hemfikir olan katılımcılar, bir dayanışma ağı inşa etmenin önemini vurgulayarak toplantıyı sona erdirdi.

Bir daha ki çalıştay Antep’te

Sivil Düşün desteği ile gerçekleşen çalıştayın devam toplantılarının bu yazın başında, daha fazla Suriyeli ve Türkiyeli kadının katılımıyla Antep’te yapılması planlanıyor.


Kaynak: Gazete Şujin

 

Previous post
Türkiye, CPT'nin işkence raporunun yayınlanmasına izin vermedi
Next post
Almanya basını: 'Hayal kırıklığı kapıda; Erdoğan'ın sorumlu tutabileceği kimse de kalmadı'