Ana SayfaGüncelİlk itirafçı: MİT ajanıyım, Almanya’daki Kürtleri izlemekle görevlendirildim

İlk itirafçı: MİT ajanıyım, Almanya’daki Kürtleri izlemekle görevlendirildim

HABER MERKEZİ – Almanya’da Kürt siyasetçilere karşı suikast planları yaptığı iddia edilen, MİT’e çalıştığını itiraf eden ve casusluk faaliyetlerinde bulunduğu belirtilen Mehmet Fatih Sayan hakkında açılan davanın ilk duruşması görülecek. Savcılığın yayınladığı iddianame özetinde, Sayan’ın 2013 yılından beri Türk istihbaratına çalıştığı belirtiliyor.

Geçen yıl Kasım ayında Kürdistan Halk Kongresi (KONGRA-GEL) Eş Başkanı Remzi Kartal ile Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCD-E) Eş Başkanı Yüksel Koç’a yönelik suikast planlandığı ortaya çıkmıştı.

Bununla ilgili olarak 15 Aralık 2016 tarihinde Hamburg’ta Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ajanlık yaptığı belirtilen Mehmet Fatih Sayan, Alman polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Merkezi Karlsruhe’de bulunan Federal Başsavcılık da yaptığı yazılı açıklama ile Sayan’ın Türk istihbaratı için çalıştığını ve tutuklandığını bildirmişti.

Dava başlıyor

Federal başsavcılığın talebiyle Sayan’ın davası Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşmaların sonbaharda başlayacağı tahmin ediliyor.

İddianameden: 2013’ten beri istihbarata çalışıyor

32 yaşındaki Sayan hakkında hazırlanan iddianamenin özetini yayınlayan savcılık, Sayan’ın 2013 yılından beri Türk istihbaratına çalıştığını duyurdu.

Sayan’ın buna karşılık 30 bin Euro para elde ettiğini bildiren savcılık devamla şu bilgileri aktardı:

S. 2013 yılından beri Türk istihbaratına çalışıyordu. Mayıs 2016’da bir Kürt derneği tarafından Bremen’de düzenlenen, Türkiye’deki milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının protesto edildiği bir eylemde Türk istihbaratı için göstericilerin fotoğraflarını çekiyordu.

Ancak iddianameye göre Sayan’ın asıl görevi ise 2015 Eylül ayından itibaren, o dönem Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (NAV-DEM) Eş Başkanı olan Yüksel Koç’u gözetlemekti.

İlk itiraf: ‘Ajanım ama tetikçi değlim’

Öte yandan dihaber’in Fırat Haber Ajansı’ndan aktardığı habere göre Sayan ifadesinde “Ajanım, Türk istihbaratı beni Kürt kurumlarını izlemek ve bilgi toplamak için Almanya’ya gönderdi, fakat tetikçi değilim” demiş.

Bu, resmen Almanya’da birisinin MİT için çalıştığını itiraf etmiş olması anlamına geliyor.

Şu ana kadar Almanya’da 20 Türk hakkında ‘MİT ajanı’ olduğu iddiasıyla soruşturma yürütülüyor ancak hiç birisi bunu itiraf etmiş değil.

Savcılığın ise Sayan’ın bu ifadesinden yola çıkarak iddianameyi hazırladığı belirtiliyor.

“Savunmanın stratejisini MİT ile belirledi”

Mehmet Fatih Sayan’ın suikasti için takip ettiği Kürt siyasetçilerden olduğu belirtilen KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç “Bu davanın açılması önemli, ama eksik yönleri var” dedi.

“Sayan’a emri verenlerin de açığa çıkarılması gerek” diyen Koç, “Biz bu şahsı deşifre ettikten sonra MİT ile istişare etti ve Ukrayna’dan gelip teslim oldu. Davada yapacağı savunmanın stratejisini de MİT ile belirledi” diye konuştu.




Önceki Haber
En uzun gece – Arif Altan
Sonraki Haber
Afganistan'da bombalı saldırı: 20 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralı