Ana SayfaDünyaAlmanya’dan Erdoğan’a ‘konuşma’ uyarısı: Yasak ihlal edilmemeli

Almanya’dan Erdoğan’a ‘konuşma’ uyarısı: Yasak ihlal edilmemeli

HABER MERKEZİ – Almanya hükümeti G20 Zirvesi için Almanya’ya gelecek olan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomatik temsilciliklerde konuşma yapma ihtimaline karşı bir uyarı açıklaması yaptı. Yetkililer Erdoğan’ı, etkinlik yasağını ihlal etmemesi konusunda uyardı.

Almanya hükümeti, G20 Zirvesi için Almanya’ya gelecek olan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seçimlerden üç ay önce Almanya’da AB ülkeleri dışındaki ülkelerin hükümet temsilcilerine getirilen etkinlik yasağını hatırlatan bir açıklama yaptı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, yaptığı açıklamada, “Almanya hükümeti adına bir kez daha vurgulamak istiyorum ki bu tarz etkinlikler için çok önceden Dışişleri Bakanlığı’na talepte bulunulması gerekirdi” ifadelerini kullandı.

Schäfer, bunun dışındaki her girişimin Almanya hükümeti tarafından açıklanan kararı ihlal etmek anlamına geleceğini belirtti.

Ayrıca Schäfer, bunun Erdoğan’ın bir başkonsoloslukta konuşma yapıp daha sonra video mesajı aracılığıyla bunu yayabileceği yönündeki “söylentiler” için de geçerli olduğunu ifade etti.

Sözcü Schäfer, “Diplomatik temsilcilik veya konsolosluk gibi egemenlik alanlarında Türklerle ciddi bir görüş ayrılığında olacağımızı düşünmüyorum” dedi.

Almanya, yabancı ülkelere seçim yasağı getirmişti

Almanya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışından gelen siyasetçilerin Almanya’daki seçim kampanyası etkinliklerine kısıtlama getirilmesi kararı almıştı.

Kısıtlama kararına göre, seçimden 3 ay önce yürürlüğe girecek yasak doğrultusunda, yabancı devlet ve hükümet temsilcileri Almanya’da seçim etkinliği düzenleyemeyecek.

Yabancı siyasetçilerin planladığı tüm etkinlikler de bundan böyle Almanya Federal hükümetinin iznine bağlı olacak.