Ana SayfaGüncelTürkiye’den Merkel ve Schulz’a tepki: ‘Avrupa’daki ufuk daralmasının yansıması’

Türkiye’den Merkel ve Schulz’a tepki: ‘Avrupa’daki ufuk daralmasının yansıması’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Almanya’da canlı yayında seçim tartışması yapan iki parti lideri Angela Merkel ve Martin Schulz’un Türkiye’ye yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. Kalın, “Almanya ile Avrupa’nın temel, acil sorunlarının adeta yok sayılarak Türkiye ile Erdoğan’a saldırılması, Avrupa’daki ufuk daralmasının yansıması” dedi.

Türkiye’den, Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlere giren en büyük iki siyasi partinin başbakan adayları Angela Merkel (Hristiyan Demokrat Birlik-CDU) ve Martin Schulz’un (Sosyal Demokrat Parti-SPD) karşı karşıya geldiği canlı yayın programına tepki geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, iki liderin programda Türkiye’ye yönelik yaptığı eleştirilere Twitter’dan yanıt verdi.

Kalın, şunları kaydetti:

Dün akşam Merkel ile Schulz arasındaki seçim tartışması programına Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın damga vurması bir tesadüf değil. Almanya ile Avrupa’nın temel, acil sorunlarının adeta yok sayılarak Türkiye ile Erdoğan’a saldırılması, Avrupa’daki ufuk daralmasının yansıması. Avrupa’daki Türkiye karşıtlığı, temel sorunları öteleme ve düşman bir ‘öteki’ üzerinden kendini rahatlatma aracına dönüşmüş durumda. Kendini, hasım bir öteki üzerinden tanımlayan toplumlar kendi kimliklerini hiç bir zaman bulamazlar. Bu en çok o topluma zarar verir. Ana akım Alman siyasetinin popülizme ve ötekileştirmeye-düşmanlaştırmaya boyun eğmesi sadece ayrımcılığı ve ırkçılığı körükler.

Merkel-Schulz karşılaşması

Dün gece başbakan adayları Angela Merkel ile Martin Schulz ARD, ZDF, RTL ve SAT1 televizyon kanallarından eş zamanlı ve canlı olarak yayınlanan programda karşı karşıya geldi.

Merkel ve Schulz, iç ve dış siyasete ilişkin soruları yanıtlarken, Türkiye de gündeme gelen konular arasındaydı.

Merkel, Türkiye’ye yönelik ekonomik baskının artırılabileceğini belirtirken, Schulz ise “Ben başbakan olursam Türkiye ile AB üyelik müzakerelerini sona erdiririm” dedi.


‘Başbakan olursam Türkiye ile AB üyelik müzakerelerini sona erdiririm’