Ana SayfaDünyaRusya’dan PYD davetine itiraz eden Ankara’ya: Onlar Suriye’nin vatandaşı, Türkiye’nin değil

Rusya’dan PYD davetine itiraz eden Ankara’ya: Onlar Suriye’nin vatandaşı, Türkiye’nin değil

HABER MERKEZİ – Rusya’nın PYD’nin de içinde bulunduğu Kuzey Suriye Federasyonu yetkililerine yaptığı davet için Türkiye’den yapılan “Bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir” açıklamasına yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı tarafından yapılan açıklamada, “Onlar Suriye’nin vatandaşı, Türkiye’nin değil” dendi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Suriye’de siyasi anlamda genel bir mutabakat sağlamaya yönelik çalışmalara Kürtlerin de dahil edilmesinden yana olduklarını belirtti.

Rusya’nın, Türkiye’nin ‘terör örgütü’ olarak nitelendirdiği Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) Suriye’deki barış görüşmeleri için masaya daveti sonrası Türkiye’den yapılan “Bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir” açıklamasına Rusya’dan yanıt geldi.

Gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Ankara’nın Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) katılmasına karşı çıkmasına ilişkin “Onlar Suriye’nin vatandaşı, Türkiye’nin değil” ifadelerini kullandı.

Bogdanov, Rusya’nın Kasım ayının ortasında düzenlenecek kongreye PYD’yi davet etmesine ilişkin şu sözleri kaydetti:

Türk partnerlerimizle her zaman görüşme halindeyiz. Zira Demokratik Birlik Partisi’nin tüm taraflarının ve Suriye’deki diğer Kürt kuruluşlarının Suriyeli olduğu düşüncesinden hareket ediyoruz. Bu Kürtler, Suriye’nin vatandaşı, Türkiye’nin değil. Bu nedenle bu ayrımın yapılması gerektiğini düşünüyorum.

‘Kongrede tüm taraflar yer almalı’

Öte yandan Bogdanov “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ülkedeki Kürtler, Araplar ve farklı mezheplerin temsilcileri de dahil tüm etnik ve mezhep gruplarının yer almasından yanayız” ifadelerini de kullandı.

Bogdanov ayrıca Kongre’nin tek seferlik bir etkinlik olup olmayacağı yönünde de henüz bir karar alınmadığını da belirtti.

‘Suriye’de çözüm için Kürtlerin de dahil edilmesinden yanayız’

Bogdanov’dan sonra basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın, Kürtlerin Suriye’de siyasi anlamda genel bir mutabakat sağlamaya yönelik çalışmalara dahil edilmesinden yana olduğunu ifade etti.

Zaharova, açıklamalarına şöyle devam etti:

Bunu Suriye’deki etnik, mezhepsel grupları manipüle etmeden, coğrafi amaçlarımıza ulaşmak için onları kullanmadan yapıyoruz. Bunu yapmaktaki amacımız da Suriye’yi tam anlamıyla yeniden canlandırmak, ülkedeki bu grupların hiçbirinin sürecin dışında hissetmemelerini sağlamak.

Rusya’nın PYD’ye daveti

Rusya, Suriye’de hem hükümet yanlısı hem de karşıtı olan çeşitli etnik grupları bir araya toplamayacağı bir kongrenin hazırlığını yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın söz konusu kongreye ülkenin kuzeyindeki Rojava yönetiminden yetkilileri de davet ettiği açıklanmıştı.

Kasım ayının ortasında düzenlenmesi planlanan kongre daveti için PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan bir açıklama yapmış, konferansa kesin olarak katılacaklarını ilan etmemekle beraber, çoğunluk görüşünün olumlu olduğunu söylemişti.

Rusya’nın, Türkiye’nin ‘terör örgütü’ olarak nitelendirdiği Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) Suriye’deki barış görüşmeleri için masaya daveti sonrası Türkiye’den ilk açıklama Cumhurbaşkanlığı’ndan gelmişti.

Sözcü Kalın, PYD’nin masaya davet edilmesi karşısında, “Bunu kabul etmemiz asla mümkün değil” açıklamasında bulunmuştu.

Rusya’nın PYD’ye daveti gündemdeki yerini korurken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ‘İdlib konusunda Rusya ile şu anda bir dayanışma içinde’ olunduğunu belirterek, “Bu, Afrin’i de kapsayacak” demişti.

Previous post
'Sen seç ben tanımam': HDP'li vekiller 4 Kasım'ın yıldönümü için Meclis'te yürüdü
Next post
🎬 | Sinemaya yeni bakışlar İstanbul Modern'de: 'Biz de Varız!'