Ana SayfaGüncelAğırdır araştırma sonuçlarını açıkladı: Ortak yaşama dair iradeyi kaybediyoruz

Ağırdır araştırma sonuçlarını açıkladı: Ortak yaşama dair iradeyi kaybediyoruz

HABER MERKEZİ – KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır, son yaptıkları çalışmalarda ortaya çıkan verileri anlattı. Ülkede yaşanan sorunlarından kaynaklı toplumun kutuplaştığını belirterek, “Ortak yaşama dair iradeyi kaybediyoruz. Ortak yaşama arzumuzu kaybediyoruz” dedi.

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) “2018’de Siyasetin ekonomiye getirileri” konulu Yüksek İstişare Kurulu Toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıya Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ile çok sayıda iş insanı katıldı.

Artı Gerçek’in haberine göre  KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, sadece Türkiye’de değil, dünyada krizi yaşandığını söyledi.

Dünyada var olan krizi ‘insanlığın krizi’ olarak tanımlayan Ağırdır, “Bütün dünyada bir şeyler oluyor. Küresel göç diye bir mesele var. İnsanlık bu problemle nasıl baş edeceğini bilmiyor. İklim değişikliği ve küresel diğer sorunlarda var. Dünya’da problemler yığını var” dedi.

‘Türkiye’nin en önemli sorunu Kürt meselesi’

Türkiye’nin ise en temel sorununun Kürt sorunu olduğunu ifade eden Ağırdır,  şunları söyledi:

Türkiye’nin önünde demokratikleşme ve küreselleşme gibi önünde önemli iki süreç var. Ortak bir ütopyası olmayan, kimliklere sıkışmış, kutuplaşmış, biz derken herkesin bizi eksik tarif ettiği tuhaf bir ruh hali  var. Birde OHAL’i konuşursak, her bir alanını, her bir sokağını, her kapıdan giren çıkanı denetleyebileceğimizi sandığımız bir düzenle karşılamaya çalışıyoruz. Türkiye’de son 40 yılda nüfusunun yarısı göç etmiş… Türkiye’de kendini Kürt diye tanımlayan insanların yüzde 48’i metropolleşmiş durumda. Kürtlerde aşiret var, Kürtlerde terör var gibi şeyler romanlarda ve filmlerde kaldı.

Türkiye’nin en önemli meselesi Kürt meselesidir. Türkler meselenin gerçekten ne olduğunun hala farkında değiller. Benim şöyle bir tarifim var. Örneğin benim babam, Kürtlerde yönetme hakkı elde eder düşüncesi ile Denizli’de yönetime katılamıyor. Yönetme hakkından feragat ediyor. İstanbul’da ki beyzadeler ise özgürlüklerden feragat ediyor. Sanıyorlar ki özgürlükleri HDP’liler yanlış kullanıyor. Yada Selahattin Demirtaş…  Sanıyorlar ki yanlış kullanılıyor. Kendi özgürlerinden feragat ettiklerinin farkında değiller. Dolayısı ile Kürt meselesi olarak konuşuyor olsak da konuştuğumuz şey Kürtlerden çıkalı çok oldu. Konuştuğumuz şey Türkiye. Konuştuğumuz şey Türkiye’nin geleceği. Bundan çıkmanın yolunu bulmalıyız.

Türkiye’nin “demokrasi krizi” yaşadığını kaydeden Ağırdır,  demokrasi meselesini halletmeden refahı yükseltmenin mümkün olmadığını söyledi.

‘Ortak yaşama dair iradeyi kaybediyoruz’

Konuşmasında son yaptıkları çalışmaların sonuçlarından da bahseden Ağırdır, ülkede yaşanan sorunlarından kaynaklı toplumun kutuplaştığını belirterek, “Ortak yaşama dair iradeyi kaybediyoruz. Ortak yaşama arzumuzu kaybediyoruz” dedi.

Ağırdır şunları söyledi:

Hemen hemen her ay çalışma yapıyoruz. Her ay en az 10 bin eve gidiyoruz. En son 7 binden fazla eve gittik. Elde ettiğimiz verilere göre, gitgide ortak yaşama dair iradeyi kaybediyoruz. Ortak yaşama arzumuzu kaybediyoruz. Ortak geleceğe olan inancımızı kaybediyoruz. Mesele iktidar partisinin gitmesi gitmemesi meselesi değil. Mesel ortak geleceğe olan inancımızı yeniden tazelemek, yeniden biz duygusuna kavuşma meselesi. Ne yazık ki bu gün ki siyasi ortamda bunun çok uzağında olduğumuz açık.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
LGBTİ'leri tehdit eden Mican'a 'ödül gibi' ceza: Taksitle 4 bin lira ödeyecek
Sonraki Haber
HDP’li Önder: MGK kararı ile Kandil'e gittik, PKK komutanlarıyla devletin ricası ile görüştüm