Ana SayfaGüncelCenazelerin mezarlardan çıkartıldığı Bitlis’te konuşan Erdoğan: O sahte mezarlar şimdi nerede?

Cenazelerin mezarlardan çıkartıldığı Bitlis’te konuşan Erdoğan: O sahte mezarlar şimdi nerede?

HABER MERKEZİ – Bitlis’te konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 267 cenazenin mezarlardan çıkarılmasına ilişkin, “O sahte mezarlar şimdi nerede?” dedi. Erdoğan’ın Kuran’ın Zümer Suresi’nin “kafirler grup grup cehenneme sürülür” ayetinin Arapçası olan “İla cehenneme zümera”yı okuması da dikkat çekti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 6. Olağan Kongresi’ne katılmak üzere geldiği Bitlis’te, kongre öncesi yaptığı konuşmada, kentte mezarlıklardan çıkartılan cenazelere ilişkin konuştu.

Erdoğan, Garzan Mezarlığı’ndaki 267 cenazenin çıkarılmasını kastederek, “İşte 14. gün, silahlı kuvvetlerimiz Afrin’de. Afrin’de benim halkıma, milletime zulmeden, benim Bitlis’imde adeta mezarlıklarda mahkemeler kuran o PKK’ya, PYD’ye, o YPG’ye oraları mezar etti mi? Onlara ‘Bu ülkede bizim halkımızın, milletimizin huzurunu kaçırmayın. Eğer milletimizin huzurunu kaçırırsanız, bak sizin başınıza F16 oluruz, helikopterlerimizle, tanklarımızla, toplarımızla sizi o inlerinizde yok ederiz’ demiştik” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasının devamında ise Kuran’ın Zümer Suresi’nde geçen “kafirler grup grup cehenneme sürülür” ayetini okuyarak, “O kurdukları mahkemeler, o sahte mezarlar şimdi nerede? İla cehenneme zümera” demesi dikkat çekti.

Ne olmuştu?

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı iş makineleriyle yıkılmış, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

Bir ailenin Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru ile olay basında yer bulmuştu.

Ancak ailelerin, avukatların ve insan hakları örgütlerinin girişimleri sürerken konuya dair sessizliği koruyan Bitlis Valiliği günler sonra bir açıklama yaparak, ailelerden izinsiz yapılan işlemlerin imam ve Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde Adli Tıp Uzmanı tarafından tek tek “yasal mevzuata uygun muhafaza altına alınarak yapıldığını” ileri sürmüştü.

İHD Bitlis Şubesi, 267 cenazenin çıkarıldığı Garzan Mezarlığı’nda yaptığı incelemeyi raporlaştırarak, “Mezarların içi boş, cenazelere ait herhangi bir kemik ya da başka bir materyale rastlanmamıştır” tespitinde bulunmuştu.


Nekro-politika, yerinden edilen kemikler ve direnişe dönüşen yas (I) – Öykü Deniz

Nekro-politika, yerinden edilen kemikler ve direnişe dönüşen yas (II) – Öykü Deniz

Mezarsızlık politikası: Yer altının lanetlileri – Özcan Kırbıyık

Thebai’den Garzan’a mezarsızlık politikası ve yasla örülen direniş – Leyli Doğan 

Devletin zillet makamında Kürt ölüleri – Adnan Çelik

‘Asıl mesele toprak üzerinde Kürtlerin cenazelerinin izini bırakmamak, mekana kazılı hafızayı silmek’

“Cenazelerin gömülmesine izin vermemek en büyük canavarlıktır, Allah’ın yerine karar vermektir; bunun ne din ne de insanlıkla ilgisi yok”

Previous post
Barışın simgesi, savaşın tanığı: Savaşların kıskacında Suriye ve Afrin'de zeytincilik – Kıvanç Eliaçık
Next post
'Cezevinde kalamaz' raporuna rağmen tahliye edilmeyen hasta tutuklu hayatını kaybetti