Ana SayfaÇalışma YaşamıYargıtay’dan emsal karar: Hamile çalışanını işten çıkaran şirket tazminat ödeyecek

Yargıtay’dan emsal karar: Hamile çalışanını işten çıkaran şirket tazminat ödeyecek

HABER MERKEZİ – İstanbul’da hamile olduğu için performansının düştüğü iddia edilerek müşteri temsilcisi olarak çalıştığı işten çıkarılan kadın, şirkete karşı açtığı davayı kazandı. Yargıtay işverenin, işten çıkardığı kadın çalışana tazminat ödemesine karar verdi.

İstanbul’da bir kadın müşteri temsilcisi olarak çalıştığı kurumda hamile olduğunu açıklamasının ardından performansının düştüğü iddia edilerek işten çıkarıldı.

Kadın çalışan bunun üzerine şirkete karşı dava açtı.

İstanbul 12. İş Mahkemesi’nde açtığı işe iade davasında ifade veren kadın işçi, işverene hamile olduğunu bildirdiği tarihte haklı bir sebep olmaksızın işveren tarafından iş akdinin feshedildiğini kaydetti.

Kadın haksız feshin geçersizliğini belirterek işe iadesine yasadan doğan hakların ödenmesini talep etti.

İşverenden ‘genel müdüre bağırdı’ iddiası

Dava kapsamında mahkemede savunma yapan davalı işveren ise davacının İş Kanunu’nun 25/2 maddesi gereği işten çıkarıldığını iddia etti.

Davacının işten çıkarılma gerekçesinin hamileliği olmadığını ileri süren işveren, davacının şirket personelinin duyacağı şekilde, telefonda genel müdüre bağırdığını ve telefonu genel müdürün yüzüne kapattığını, netice olarak iş yeri kurallarına ve disiplinine aykırı davranışı sebebiyle iş akdinin sona erdirildiğini kaydetti.

İHA’da yer alan habere göre işveren, kadının iş yerinde yeterli performansı göstermediğini ve görevlerini yapmamakta ısrar ettiğini öne sürdü.

Mahkeme işe iade talebini reddetti

Tarafları dinleyen mahkeme, davacının işe iade talebini reddetti. Bunun üzerine davacının avukatı kararı temyiz etti.

Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal bir karara imza attı.

Kararda, davacının şirket personelinin duyacağı şekilde, telefonda genel müdüre bağırdığı ve telefonu genel müdürün yüzüne kapattığı gerekçesiyle iş yeri kurallarına ve disiplinine aykırı davranışı sebebiyle sona erdirildiği hatırlatıldı.

Yargıtay işvereni tazminat ödemeye mahkum etti

Yargıtay kararında işverenin kadına tazminat ödemesine hükmetti ve kararda şu ifadelere yer verdi.

“Davacının telefonda genel müdürüne bağırması ve telefonu müdürün suratına kapatması hadisesine ilişkin ifade veren tanıklar, feshe konu olaya şahit olmadığını, telefonun hoparlörünün açık olmadığını, davacının müdüre hakaret etmediğini dile getirmişlerdir. Ancak davacının yüksek sesle bağırıp telefonu yüzüne kapattığını bildirdiği anlaşılmaktaysa da davacının eyleminin somutlaştırılmadığı ve kesin olarak ispatlanamadığı görülmektedir. Ayrıca işverence iş akdinin davacının kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek geçerli sebeple feshedildiği halde, fesihten önce davacının savunmasının alınmadığı anlaşılmakla, feshin geçersiz olduğu kabul edilerek, davacının işe iadesine karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi hatalıdır.

Kabule göre de, işverenin geçerli fesih savunmasına ve kıdem, ihbar tazminatlarının ödeneceğinin kabul edilmesine rağmen, feshin haklı sebebe dayandığının kabulü tamamen hatalıdır. Mahkeme kararının bozularak ortadan kaldırılmasına, feshin geçersizliğine, davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen, davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında belirlenmesine oy birliği ile karar verilmiştir”.

Previous post
'Et değil, can taşıyor; Brezilya'dan Türkiye'ye hayvan ticaretini derhal durdurun'
Next post
Zırhlı polis aracının çarptığı 4 yaşındaki Umut 65 gündür uyutuluyor: 'Hayati tehlikesi sürüyor'