Ana SayfaGüncelCHP’li 48 milletvekilinden ‘parti tüzüğü’ çağrısı

CHP’li 48 milletvekilinden ‘parti tüzüğü’ çağrısı

HABER MERKEZİ – CHP’li 48 milletvekili ortak bir açıklamayla parti tüzüğü için 7 ilke önerisinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) 48 milletvekili, 9-10 Mart tarihlerinde yapılacak Tüzük Kurultayı öncesinde “Demokratik Tüzük, Demokratik CHP, Demokratik Türkiye” başlığıyla ortak bir açıklama yaptı.

Vekiller, yaptıkları ortak açıklamada parti tüzüğü için 7 ilke önerisinde bulundu.

BirGün’de yer alan habere göre CHP’li 48 milletvekili, “Tüzüğümüzün demokratik bir şekilde oluşması için mücadele vermek, Cumhuriyet Halk Partililer’in iradesine ve söz hakkına sahip çıkmak konusunda kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Bu ilkeler şöyle:

  • Partinin asıl sahibinin üyeleri olduğu gerçeği ışığında, üyeleri arasında ayrım yapmaksızın tüzüğün tüm üyelerimizin hak ve hukukunu mutlaka koruması sağlanmalıdır.
  • Tüzük değişikliği ile üyelerimiz partinin her düzeyde adaylarını belirleme konusunda söz sahibi kılınmalıdır.
  • Partimizin yürütme organı olan Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) tamamı örgüt iradesinin yansıması olan ve partinin Kurultaydan sonraki en yüksek karar organı olan Parti Meclisi tarafından seçilmelidir.
  • Üyelerimizin ve örgütümüzün Parti Meclisi’nde gerçek ve etkin temsilini sağlamak için Parti Meclisi üye sayısı 80’e çıkartılmalı; il Başkanlarımız veya il kongrelerinden seçilerek gelecek örgüt temsilcilerinin Parti Meclisi’ne doğal üye olarak katılması ile bütün il örgütlerimizin temsilde adalet ilkesi doğrultusunda Partimizin karar organında söz sahibi olması sağlanmalıdır.
  • Partimizin adayları, Siyasi Partiler Yasası’nın yüzde 5 kontenjan sınırlaması dışında, genel ve yerel seçimlerde üyelerin katılımıyla gerçekleşecek önseçimle belirlenmelidir.
  • Kadınların ve gençlerin siyasette etkin temsili ve katılımını sağlayacak ilerici düzenlemeler yapılmalı, gençlik kotası yaş sınırı 30 olarak kalmalıdır.
  • Kurultayımız yalnızca Parti Meclisi ve Genel Başkan seçimine indirgenmemeli; partimizin programının, siyasetinin belirlendiği en yüksek organ olarak işletilmelidir.

Açıklamaya imza atan vekiller arasında son kurultayda genel başkanlığa adaylığını koyan Muharrem İnce ile “Sol manifesto” adı altında bir çağrı yayımlayan Selin Sayek Böke ile İlhan Cihaner de yer alıyor.




Önceki Haber
Kadınların yüzde 43’ü kayıt dışı çalıştırılmakta
Sonraki Haber
İspanya'da 127 milyon yıllık kuş fosili bulundu