Ana SayfaGüncelAnkara’daki üçlü zirve sonrası ortak açıklama

Ankara’daki üçlü zirve sonrası ortak açıklama

HABER MERKEZİ – Ankara’da Suriye gündemiyle bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin görüşmesi sona erdi. Üçlü zirve sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tel Rıfat için Rusya ve İran ile birlikte ortak çalışma yürütmeye hazırız” derken, İran Cumhurbaşkanı Ruhani Suriye sorununun hiçbir şekilde askeri seçeneklerle çözülemeyeceğini söyledi. Putin ise, Suriye’de insani yardımlar konusunda Birleşmiş Milletler’in yardımlarının yetersiz kaldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin bir araya geldiği Suriye konulu üçlü zirve sona erdi.

Ankara’da yapılan ve 1.5 saat süren görüşmenin ardından liderlerin ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan: Tel Rıfat için Rusya ve İran ile birlikte ortak çalışma yürütmeye hazırız

Toplantıda ilk olarak konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de gerginliği azaltma konusunda Türkiye’nin kararlığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Türkiye’nin IŞİD’e karşı en etkin mücadeleyi veren ülkelerden biri olduğunu savunan Erdoğan, ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekâtla girilen Afrin’e “patlayıcı madde taramasını bitirip altyapıyı ayağa kaldırdıktan sonra yüz binlerce Suriyelinin dönmeyi beklediğini biliyoruz” dedi.

Erdoğan, Minbiç başta olmak üzere “PYD/YPG kontrolündeki yerleri güvenli hale getirene kadar durmayacağımızı tekrar ediyorum” diye de ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tel Rıfat için Rusya ve İran ile birlikte ortak çalışma yürütmeye hazır olduklarını vurguladı ve ekledi:

“Garantör ülkeler (Rusya, İran, Türkiye) olarak tuzaklara tezgahlara provokasyonlara itibar etmeden mutabık kaldığımız hedeflere doğru kararlı bir şekilde yürümeyi sürdüreceğiz.”

Ruhani: Hiçbir ülke Suriye’nin geleceği için karar vermez

Erdoğan’ın ardından İran Cumhurbaşkanı Ruhani açıklama yaptı.

“Suriye ve Suriye’nin geleceğiyle ilgili çok önemli toplantılar gerçekleştirdik” diyen Ruhani, hiçbir ülkenin Suriye’nin geleceği için karar verme hakkına sahip olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“İran İslam Cumhuriyeti’nin bakışından Suriye sorunu hiçbir şekilde askeri seçeneklere sahip değildir. Hep birlikte barışı çözüm yolu olarak takip etmemiz gerekiyor. Mazlum Suriye halkının evlerine dönmesine yardımcı olmamız gerekiyor. Biz özellikle Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve milli egemenliğinin, bağımsızlığının herkes tarafından dikkate alınmasını amaçlıyoruz. Terör örgütlerinin kalıntıları da Suriye’den çıkarılmalıdır. Bizim yaptığımız iş Suriye’nin geleceği için yardımcı olmaktır. Hiçbir ülkenin Suriye’nin geleceği için karar verme hakkına sahip değildir. Suriye halkı kendi seçimlerini ve anayasalarını hazırlacaktır. Bölgemizdeki bayram günü Suriye’de savaşın bittiği gün olacaktır.”

Putin: BM yardımı yeterli değil

Toplantıda son olarak ise Rusya lideri Putin konuştu.

“Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak kararı Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün sağlanmasından yanadır” diye sözlerine başlayan Putin, IŞİD’in Suriye’de ciddi bir yenilgiye uğratıldığını söyledi.

Putin, Suriye’ye yönelik insani yardımlara değinerek şöyle konuştu:

“Türkiye, İran ve Rusya dışında kimse bir adım atmıyor. BM yardım ediyor ama bu yeterli değil. Mutlaka Suriye’nin alt ve üst yapısına herkes katkı sağlamalı.

“Sayın Erdoğan Suriye’de acil insani yardım yapılması teklifinde bulundu. Bence bu teklif çok isabetli. Rusya olarak taahütlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Türkiye mülteciler alarak büyük bir yük üstlendi. Bizim sorunları çözmemiz lazım. Mülteci sorunu olmasın diye. Özellikle insani yardım konusunda bir çalışma yapmamız gerekiyor. Acil yardım konusunda neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Sayın Ruhani de destekliyor. Bu konuda çalışma yapacağız.”

Bir sonraki toplantı İran’da

Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin zirvede imza attığı ortak açıklamada ise, IŞİD, Nusra Cephesi ve El Kaide veya IŞİD’le bağlantılı tüm diğer oluşumların ortadan kaldırılması için birlikte çalışmaya devam edileceğine dikkat çekildi.

3 liderin ortak beyanında, Ruhani’nin daveti üzerine bir sonraki toplantıların İran’da yapılacağı da paylaşıldı.

Zirve öncesi görüşmeler

Üçlü zirve öncesi liderler ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşı Ruhani ile görüştü.

1 saat sürenin görüşmenin ardından Ruhani bu kez Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi.

Ruhani, görüşme sonrası “Suriye’nin geleceği ve kaderinin halkın oylarıyla belirlenmesi önemli hedefimiz” açıklamasında bulunurken, Putin ise iki ülke arasındaki diyaloğun çeşitli alanlarda ve dışişleri bakanları, askeri yetkililer gibi çeşitli seviyelerde devam ettiğini söyledi.

Previous post
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanlarının evlerine baskın: 7 gözaltı
Next post
İran devlet televizyonu: Ruhani Afrin’in kontrolünün Suriye’ye verilmesini istedi