Ana SayfaÖzelSeçimler 24 Haziran’da: Kim ne diyor?

Seçimler 24 Haziran’da: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de seçmenlerin 24 Haziran’da cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gideceğini açıkladı. İlan edilen seçim tarihine ilişkin yapılan açıklamalara, kimi değerlendirmelere ve gelişmelere canlı sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 


23:56 | Levent Gültekin Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladı

Yazar Levent Gültekin, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladı.

Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden görüntülü mesaj paylaşan Gültekin, “İktidar erken seçim kararı aldı. Bu bir seçim değil bu bir gasptır. İktidar ülkeyi gasp ediyor” dedi.

Gültekin “24 Haziran’da seçim demek ‘Ben seçimleri dün yaptım’ demek, ‘Benden başka ülkeyi kimse yönetemez’ demek. Bunu kabul edemeyiz” dedi ve devamla şunları ifade etti:

“Biz bu ülkenin evladıyız. Hepimizin seçme, seçilme ve özgürce yaşama hakkı vardır. Bu hakkımızdan vazgeçemeyiz. İnsan gibi ağız tadıyla dostça, kardeşçe, özgürce yaşamak için aday oluyorum. Bu bir adaylık meselesi değil aslında. Bu bir sorumluluk alma meselesidir. Ülkemizi bir kişinin dudağı arasına bırakmama meselesidir. Bu bir kişiye ‘Türkiye senden daha büyüktür’ meselesidir. Hep beraber geleceğimize sahip çıkacağız. Ben bunun için varım, aday oluyorum, sizin de el vermenizi bekliyorum. El verirsek, omuz omuza verirsek kazanırız.”


21:30 | HDP Sözcüsü: OHAL’de yönetmenin tescillenmesi için bir seçim ortaya koyuyorlar

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, erken seçim kararının açıklanmasının ardından Meclis’te gazetecilere açıklamada bulundu.

Bilgen, “Türkiye’yi sürekli OHAL’le yönetmek üzere bir anayasa değişikliği yaptılar. Şimdi de bu OHAL’de yönetmenin tescillenmesi için de bir seçim takvimi ortaya koyuyorlar. Sandık yoluyla otoriter bir rejimi kurumsallaştırma girişimidir” ifadelerini kullandı.

Bilgen, devamla şunları söyledi:

“Öngörülebilir ilkeli ve değerlere dayalı hiçbir siyasal gerçekliğin kalmadığı ortamdan yönetiliyor. 2 gün önce söylenen sözlerin hiçbir anlamı olmadığı hiçbir somut plana dayanmadığı aksine ya toplumdan gerçekler saklanarak ya da kişisel çıkarlar öncelenerek Türkiye’ye zarar veren bir tercih yapılmıştır. Bu adeta bir oyuna dönüşmüştür. Siyasi partiler seçimi eşit özgür yapma şartı koyduklarında elbette seçim çağrısı yaparlar. Ancak OHAL koşullarında seçim yapmayı göze almış muhalefetle ancak OHAL’le yarışmayı göze almış. Muhalefeti susturarak her türlü engellemeye maruz bırakarak ancak seçime gitme cesareti olan bir iktidar blokuyla karşı karşıyayız. Bunun ortaya çıkaracağı sonuç elbette ki toplumun tercihidir. Biz şüphesiz seçimlere hazır olma konusunda toplumun çok güçlü bir irade ortaya koyacağını düşünüyoruz.”

Öte yandan HDP seçim çalışmalarının startını yarın (19 Nisan) HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile İzmir’de, partinin diğer Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile Mersin’de eş zamanlı olarak verecek.


21:20 | Başbakan Yıldırım: Neden seçimler erkene alındı diye merak edenler var

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin MHP ile birlikte aldığı erken seçim kararına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Yıldırım, şöyle konuştu:

“’Neden seçimler erkene alındı?’ diye bazıları merak edebilir. Anayasa Değişikliği’nin kabulünden sonra bazıları hemen yürürlüğe girmiş, bazılarının yapılacak seçimlerle yürürlüğe girmesi öngörülmüştür. Seçimlerin erkene alınması beklentisi zaman içinde azalmamış, artmıştır. Vatandaşlarımız değişikliğin bir an önce yürürlüğe girmesini ümit etmektedir. Jeopolitik gelişmeler ve güvenlik konuları da buna dahil olunca, böyle bir karar alınma yoluna gidilmiştir.”

Yıldırım’ın anayasa değişikliği ile sona erecek başbakanlık görevine ilişkin açıklaması ise şöyle:

“’Son Başbakan olarak 16 ay daha süreniz var, neden erken seçime gidiyorsunuz?’ denebiliyor. Milletimin geleceği şahsımınkinden çok daha önemlidir.”


21:15 | YSK: Seçim takvimi hazırlıkları başladı, 1-2 güne tamamlanır

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, erken seçim için bugün itibarıyla takvimi hazırlamaya başladıklarını ve 1-2 gün içinde tamamlanacağını söyledi.

Herhangi bir süre sıkıntıları olmadığını sözlerine ekleyen Güven, İYİ Parti’nin seçime katılım durumuna ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Cumhuriyet Başsavcılığından kayıtları isteyip YSK olarak hangi partilerin seçime katılma hakkına sahip olduğunu açıklayacağız. Seçim tarihlerini büyük oranda hazırladık. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimi aynı gün olacağı için birlikte hazırlamayı düşünüyoruz.”


21:10 | Erken seçim OHAL’de yapılacak

TBMM Genel Kurulu’nda OHAL’in 3 ay süreyle ve yedinci kez uzatılmasına ilişkin başbakanlık tezkeresi kabul edildi.

Böylelikle 24 Haziran’daki erken seçim OHAL koşullarında yapılacak.


20:45 | Bahçeli: Cumhurbaşkanı adayımız Erdoğan

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 24 Haziran’da yapılacak erken seçime ilişkin Twitter’dan açıklamalarda bulundu.

Seçimlerde adaylarının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Bahçeli, yaptığı paylaşımda kullandığı ifadelerden bir kısmı şöyle:

“24 Haziran 2018 Pazar Günü; cumhurun dirilişine, Cumhuriyet’in doğruluşuna, Türk milletinin devasa seçimine sahne olacaktır. Geldiğimiz bu aşamada Türkiye kazanacak, istikbalimiz parlayacak, istiklal haklarımız bizzat Türk milleti tarafından güvenceye alınacaktır. Seçim kararının milletimize, ülkemize, demokrasimize, siyasi partilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza değerlendirmelerinden, sağduyu ve olgun tavrından dolayı şükranlarımı iletiyorum.

Tekraren diyorum ki; Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır.Gayret bizden takdir Türk milletinden,himaye ise Cenab-ı Allah’tandır. Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti’dir,Türk milletinin ruh kökünden parlayarak doğmuştur.Önümüz hamd olsun açık, gelecek aydınlıktır.”


19:30 | Siyasi partiler: Bu erken değil, baskın seçim

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP),  Devrimci Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 24 Haziran’da yapılacak erken seçimle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

MA’ya konuşan ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, AKP’nin ülkeyi yönetemez hale geldiği için bu kararı verdiğini belirterek, “Kendi oynadıkları oyunun altında kalacaklar ve yenilecekler” dedi.

‘Kavga da mücadele de seçimden sonra şekillenecek’

Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, iktidarın toplumsal muhalefeti hazırlıksız yakalama derdinde olduğunu kaydetti ve şunları söyledi:

“Bizler bir an önce omuz omuza bir çalışmanın ayağını örmeli ve ortak bir şekilde kendi adaylarımız ve programımızla yekvücut durmayı başarmalıyız. Birinci turdan güçlü çıkmak zorundayız çünkü partimizin genel bakışı şudur: seçim bu ülkede fazla bir şeyi değiştirmeyecek her şey seçim akşamı başlayacak ve seçimden sonra şekillenecek. Kavga da mücadele de her şey seçimden sonra şekillenecek.”

‘Bu durum cumhur ittifakı öncesi müzakere edilmiş’

SYKP Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları, kararın erken değil baskın seçim olduğunu belirterek, “Bahçeli’nin açıklamasından anlaşılan o ki, bu durum cumhur ittifakı öncesinde müzakere edilmiş” dedi.

‘Muhalefet dinamizm halinde var olmaya devam ediyor’

EHP Genel Başkanı Sibel Uzun ise “Ortadoğu’da yürütülen politikada dünya çapında bir hezimet yaşadılar.  Özellikle 16 Nisan’da kazanılmış olan ‘Hayır’ı akamete uğrattığını sandı ama muhalefet bütün eksikliklerine rağmen bir dinamizm halinde var olmaya devam ediyor” diye konuştu.

‘Mücadeleyi ilerletmek acil bir sorumluluk’

EMEP ise yaptığı yazılı açıklamada, “Bu kararları ile tek adam tek parti yönetimi konusunda hiç bir demokratik kural ve hukuk ilkesini tanımadıklarını bir kez daha ilan emişlerdir. Türkiye’nin içeride ve dışarıda izlediği politika sonucu içine düştüğü açmazları seçimle aşacaklarını düşünüyorlar. Ancak bu mümkün değildir! Yarından itibaren demokratik haklar ve siyasal özgürlükler için mücadeleyi ilerletmek, daha acil bir sorumluluk haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

‘Yayılmacı hedefleri duvara tosladı’

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez de, bu kararın “Türkiye’nin yayılmacı, emperyal hedeflerinin duvara tosladığını gösterdiğini” söyledi.


18:00 | Abdüllatif Şener: Seçimin kaderini Kürt seçmen belirleyecek

AKP kurucularından olan eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

MA’dan Kenan Kırkaya’ya konuşan Şener, “Bu karar yine Bahçeli’nin kılavuzluğunda bir erken seçim kararı alındığını gösteriyor. 24 Haziran hazırlık açısından çok kısa bir süreyi ifade ediyor. Acele, baskın seçime giderek muhalefeti hazırlıksız yakalamayı amaçlıyorlar. Böyle bir ortamda avantaj sağlayacaklarını düşünüyorlar” dedi.

Buna rağmen AKP’nin bu durumdan fazla fayda sağlayamayacağını belirten Şener, bunun gerekçesinin ise ekonomideki kötü gidişat olduğunu söyledi.

Bu seçimin kaderini Kürt seçmenin belirleyeceğini kaydeden Şener, bunun gerekçesini ise şöyle açıkladı:

“Tayyip Erdoğan’ı desteklemiş olan Kürt seçmen son derece mutsuzdur. Bu mutsuz Kürt seçmeni AKP’de bırakmayacak bir formül sağlamak lazım. HDP faktörü sadece HDP’ye oy veren seçmeni ifade etmiyor. AKP’ye ve Erdoğan’a destek veren Kürt seçmeni oradan koparmak olmanın da tek aracıdır. Saadet Partisi ve CHP’nin bu gerçeği görerek buna göre yaklaşacaklarını umuyorum.”


17:18 | Kılıçdaroğlu: Hazırız, kazanacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimle ilgili, “Hazırız, kazanacağız, 2018 demokrasi yılı olacak” dedi.

İttifak çalışmalarının en kısa sürede tamamlanacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesinin hazırlanması için çalışmaların da başlatılması kararı alındığını söyledi.


17:10 | Başbakan Yıldırım: 24 Haziran güzel bir tarih

Başbakan Binali Yıldırım, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, şunları söyledi:

“Süreç hemen başlayacak. Mecliste teklif olarak verilmesi gerekiyor. Komisyondan geçecek, daha sonra da Genel Kurul’da görüşülecek.

“Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açıklar, orada hangi partilerin seçime girmeye hak kazandığı belli olur.

“24 Haziran tarihi güzel bir tarihtir.”


17:02 | Saadet Partisi: Hangi tarihte olursa olsun biz seçime hazırız

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 24 Haziran’da seçime gidileceğinin duyurulmasının ardından Twitter’dan açıklamalarda bulundu.

Karamollaoğlu, seçime hazır olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Açıklanan tarih, erken seçim değil baskın seçim tarihidir. Bu seçim tarihi, Ak Parti ve cumhur ittifakının ne kadar paniklediğinin işaretidir. Uyum yasaları bile çıkmadan açıklanan bu tarih, paniğin ve tükenmişliğin göstergesidir. Lisanı hal ile diyorlar ki bizim ülkeyi artık 2 ay bile yönetebilecek gücümüz yok.

“Maalesef bu iktidar hiçbir işi normal yollardan gerçekleştiremiyor. Hep anormal şeyler yapmak ve milleti şaşırtmakla meşguller. Biz söyledik, yine söylüyoruz: Hangi tarihte olursa olsun biz seçime hazırız. Ülkemize hayırlı olsun.

“Aceleyle, panikle, tükenmişlik psikolojisi içinde aldıkları bu karar inşallah ülkemiz için, milletimiz için hayırlı sonuçlara vesile olacaktır. En hayırlı sonuçlarından biri de milletimizin bu iktidardan erken bir şekilde kurtulmasının vesilesi olacaktır.”


16:50 | HDP: Erken seçim değil baskın bir seçim

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Filiz Kerestecioğlu, 24 Haziran’da seçime gidileceğinin açıklanmasından sonra açıklamalarda bulundu.

Meral Danış Beştaş, “Bu erken seçim değil baskın bir seçim. HDP olarak halktan hiç kopmadık, hep halkla birlikteydik. Bir oyun kurduklarını ve oyun oynadıklarını hep söyledik. Ama halkın AKP- MHP koalisyonundan kurtulduğu bir seçim olacak” diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise, şu değerlendirmelerde bulundu:

“AKP’nin inişe geçtiğinin farkındalar. Dolar ne kadar yükseliyorsa onlar da aynı şekilde inişe geçtiler. Ne savaş politikaları ne de ülke içerisindeki toplumsal muhalefeti bastırma politikaları, onların bu inişinin önüne geçemiyor. Giderek de bu daha fazla artacaktı. Onların ülkenin geleceği, ülkenin ekonomisi insanların yararı gibi kaygısı olmadığı için ‘biz isteriz olur’ şeklinde her türlü politikayı yürütüyorlar. Bu nedenle bu erken değil baskın bir seçimdir. Ama biz parti olarak her zaman her türlü seçime hazırız. Kendileri de bunu çok iyi biliyor. Gidişlerini göreceğiz. AKP erken seçime giderek, kendi gidişini hızlandırıyor. Halklar onlara gereken cevabı verecek.”


16:47 | CHP Sözcüsü Tezcan: Erken seçim yönetememenin ikrarıdır

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, 24 Haziran’da seçime gidileceğinin açıklanmasından sonra düzenlediği basın toplantısında “Erken seçim çağrısı yönetememenin ikrarıdır” dedi.

Tezcan, açıklamalarında şunları kaydetti:

“Yönetemiyorsunuz. euronun, doların doların ateşini düşüremiyorsunuz. Dış politikada bugün söylediğinizle dün söylediğiniz birbirinden farklı. Ekonomiyle ilgili cumhurbaşkanlığı makamını işgal Erdoğan ve saray çevresinin söylediğiyle, ekonomiden sorumlu bakanın söylediği farklı. Yönetemiyorsunuz. 6 milyon işsizin 16 milyon yoksulun sorumlusu sizsiniz, işssizliğin kurdaki yükselişin, faiz düzeninin sorumlusu sizsiniz Yönetemiyorsunuz, onun için seçime gitme çağrısı yaptınız. Hodri meydan. Millet karar verecek. Tek adam rejiminden kurtulmanın yolu sandıktır.”


16:35 | YÖK: YKS ertelendi

Yüksek Öğretim Kurulu, 24 Haziran’da seçim yapılacağının açıklanmasından sonra, aynı gün yapılması öngörülen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde yapılacağını duyurdu.

Seçimlerin yapılacağı 24 Haziran, yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin gireceği YKS’nin ikinci oturumunun yapılacağı tarihe denk geliyordu.


16:25 | Akşener: Cumhurbaşkanı adayıyım, 100 bin imza ile aday olacağım

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Başkanlık Divanı Toplantısı’nı İstanbul’da yaptı.

Toplantının ardından konuşan Akşener, 24 Haziran’da yapılacak seçimler için “Hazırlıklara başlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Meral Akşener “Ben Cumhurbaşkanı adayıyım, 100 bin imza ile aday olacağım. Herkes ayağını denk alsın. İYİ Parti seçime girecek ve alacak” dedi.


16:00 | Erdoğan: Erken seçim 24 Haziran’da

‘Erken seçim’ çıkışı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin 24 Haziran Pazar günü yapılacağını duyurdu.

Erdoğan, “Konuyla ilgili yasal süreci hemen başlatıyoruz. YSK da seçim hazırlıklarına şüphesiz ki derhal başlayacaktır” dedi.


 

Previous post
'Şimdi ve Burada!': İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başlıyor
Next post
'Erken seçim' kararı Britanya basınında: Erdoğan, Sisi’den farksız; sloganları ‘Sen oy kullanırsın, ben kazanırım’