Ana SayfaGüncelHDP yeni dönem stratejisini belirledi

HDP yeni dönem stratejisini belirledi

HABER MERKEZİ –  23 Şubat’ta 4’üncü Büyük Olağan Kongresi’ne gidecek olan HDP, yeni dönem stratejisini “Güçlü Demokrasi İttifakı” olarak belirledi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, alınan bu kararla birlikte “Önümüzdeki dönemi demokratik değişim dönemi diye tarif ediyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 23 Şubat’ta 4’üncü Büyük Olağan Kongresi’ne gidecek.

Bölge ve merkezi konferanslarını gerçekleştiren HDP, konferanslarda yürüttüğü tartışmalar sonucu aldığı bir dizi karar doğrultusunda gerçekleştireceği kongrenin ana temasını ise “Güçlü Demokrasi İttifakı” olarak ortaya koydu.

Türkiye’de demokratik bir iktidarın oluşması için güçlü bir demokrasi ittifakına ihtiyaç olunduğunun belirtildiği kararda, AKP-MHP iktidarı döneminde Türkiye’nin ağır bir siyasal kriz yaşadığı görüşü belirtildi.

Önümüzdeki dönem HDP’nin stratejisi olarak belirlenen kararda, “Partimiz şimdiye dek barış, özgürlük, eşitlik, adalet ve demokrasinin kazanabilmesi için, faşizme karşı, demokrasiden yana olan tüm kesimlerle yan yana yürüttüğü, demokrasi ittifakının inşa edilebilmesi için büyük emekler verdiği mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyor. Asgari demokratik müştereklerde buluşabilecek bir demokrasi ittifakının oluşumunu yaratmayı öncelikli görevi olarak görür” ifadeleri yer aldı.

İki dönem kuralı

Kongre hazırlıkları kapsamında politik konularını tamamlayan HDP, hazırlıklar kapsamında yeni dönem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) listelerini hazırlıyor.

HDP, MYK ve PM için aday başvurularını almaya başladı.

PM ve MYK başvuruları oluşturulan Mutabakat Komisyonu’na yapılıyor.

HDP, 8’i MYK üyesi olmak üzere toplam 30 asil üyesi olan PM listesini belirlenirken, iki dönem kuralını uygulayacak.

Buna göre iki olağan kongre geçirmiş üyeler tekrar seçilemeyecek. Ancak PM’de alınan bir kararla çeşitli nedenlerle PM veya MYK’da olması gerekenler için 2 dönem kuralında istisna uygulanabilecek. Ancak bu sayı bir veya iki kişiyi geçmeyecek.

Ayrıca Mutabakat Komisyonu, eş genel başkanlar için de çalışacak.

“Ülkenin demokratik yönetimine talibiz”

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’in haberine göre, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te bir grup gazeteciyle kongre süreci ve güncel gelişmelere dair sohbet etti.

Oluç, iktidarın artık ülkeyi yönetemediğini ve değişim zamanının geldiğini söyledi.

“Önümüzdeki dönemi demokratik değişim dönemi diye tarif ediyoruz. HDP olarak bu sürecin önemli bir parçası, aktörü olduğumuzu deklere etmiş olduk. Bu ülkenin demokratik yönetimine de talip olduğumuzu da söylemiş olduk.
“Bu iddia ile önümüzdeki dönem politika yapmış olacağız. Bu kararla birlikte, önümüzdeki dönemi bu politik zeminde olan herkesle birlikte hareket edebiliriz diyerek, sadece seçimler için değil, seçimler de dahil olmaz üzere bir süreci tarif etmiş olduk.”

İktidarın HDP’yi bölge partisi haline getirmek için uğraştığına dikkat çeken Oluç, bunun için kendilerinin de çeşitli hamleler yaptıklarını belirterek, “Bütün örgütlerimiz, yapılarımız Türkiye partisi olmak ya da Türkiye siyaseti yapmak konusunda çok net bir fikir birliği var. Asla bir bölgeye sıkışmak değil, tam tersi Türkiye’nin her yerinde örgütlenmek, Türkiye’nin bütün sorunlarını ele almak, bütün sorunlara çözüm önerileri sunmak, gibi bir iddia ile demokrasi ittifakı kararını aldık” dedi.

Tutuklu siyasetçilerle görüşülüyor

Kongre hazırlıklarına dair de bilgi veren Oluç, bu yılki kongreye uluslararası katılımın önceki dönemlere kıyasla daha yoğun olacağını, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi, Suriye, Mısır, Filistin, Lübnan, İran gibi ülkeler başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerindeki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri ile Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu olmak üzere Avrupa’daki birçok kurum ve siyasi partiyi de kongreye davet ettiklerini söyledi.

Kongre öncesinde de Sincan, Edirne ve Kandıra gibi cezaevlerinde bulunan siyasetçilerle görüş alışverişinde bulunacaklarını belirten Oluç, sadece eş genel başkan adayları için değil PM listeleri için de görüş alışverişi yaptıklarını ekledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Corona virüsünden ölenlerin sayısı 213'e yükseldi, Çin'e uçuşlar durduruldu
Sonraki Haber
Erdoğan, Sivas Katliamı’ndan ağırlaştırılmış müebbet alan Kılıç’ın cezasını affetti