Ana SayfaDünya‘Erken seçim’ kararı Britanya basınında: Erdoğan, Sisi’den farksız; sloganları ‘Sen oy kullanırsın, ben kazanırım’

‘Erken seçim’ kararı Britanya basınında: Erdoğan, Sisi’den farksız; sloganları ‘Sen oy kullanırsın, ben kazanırım’

HABER MERKEZİ – MHP lideri Bahçeli’nin çağrısıyla Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan’ın ilan ettiği erken seçim Britanya basınında yer buldu. Financial Times gazetesi erken seçim kararını “Erdoğan U dönüşü yaptı” başlığıyla duyururken, The Guardian gazetesi köşe yazarı Tisdall ise “Türkiye’nin cumhurbaşkanı Rusya’nın Vladimir Putin’i veya Mısır’ın Abdülfettah Sisi’sinden farksız” diye yazdı.

‘Erken seçim’ çıkışı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin 24 Haziran Pazar günü yapılacağını duyurdu.

Alınan ‘erken seçim’ kararı, Britanya basınında da yankı buldu.

BBC Türkçe’nin haberine göre bugünkü gazetelerden hiçbiri kararı birinci sayfada görmezken iç sayfalarında gelişmelere yer verdi.

Financial Times

Financial Times gazetesi kararı “Erdoğan U dönüşü yaptı ve erken seçim dedi” başlığıyla duyurdu.

İstanbul’dan Laura Pitel ve Ankara’dan Funja Guler’in imzalarını taşıyan haberde “Türkiye Cumhurbaşkanı defalarca erken seçim olmayacağını, seçimin Kasım 2019’da yapılacağını söylemişti. Bu hızlı U dönüşünü ulusal güvenlik sorunları, Suriye ve Irak’taki istikrarsızlık ve başkanlık sistemine geçişi hızlandırma ihtiyacı ile gerekçelendirdi” ifadeleri yer aldı.

The Guardian

Guardian gazetesi erken seçim ilanını dünya haberleri sayfasının manşetine taşıdı.

İstanbul’dan Kareem Shaheen’in yazdığı haberde Erdoğan’ın düne kadar seçimin 2019’da yapılacağını söylediği fakat ekonomik kaygılar nedeniyle seçimi erkene çektiği aktarıldı.

Haberde, Erdoğan’ın biyografisini yazan Soner Çağatay’ın şu sözlerine yer verildi: “Tarihi bir gün olacak. Ülkeyi kararnamelerle yönetme yetkisi olan bir cumhurbaşkanı seçilecek. Bir Türkiye’den diğerine geçiş yapacağız.”

Gazetenin köşe yazarı Simon Tisdall ise seçimin Erdoğan’ın “seçilmiş diktatörler kulübündeki yerini garantileyeceğini” yazdı.

Erdoğan’ın demokratik seçimlerin getirdiği saygınlığı istediğini ancak kaybetme riskini istemediğini yazan Tisdall, “Bu açıdan Türkiye’nin cumhurbaşkanı Rusya’nın Vladimir Putin’i veya Mısır’ın Abdülfettah Sisi’sinden farksız” dedi ve ekledi: “Üçü de demokrasinin ‘Sen oy kullanırsın, ben kazanırım’ sloganıyla özetlenebileceğini düşünüyor.”

The Daily Telegraph

The Daily Telegraph gazetesi ise iç sayfalarında tek sütunda beş cümleyle duyurduğu haberde “Muhaliflere baskı artarken Erdoğan erken seçim ilan etti” başlığı yer aldı.

İstanbul’dan Kristina Jovanovski’nin hazırladığı haberde “Erdoğan’ın muhalefeti bastırması ve gittikçe otoriterleşen iktidarını daha fazla konsolide etmesi nedeniyle kaygılar büyürken seçim tarihi Kasım 2019’dan Haziran 2018’e çekildi” ifadeleri kullanıldı.

The Times

The Times gazetesi ise erken seçimi Associated Press’in tek paragraflık haberiyle kısa bir şekilde duyurmakla yetindi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Seçimler 24 Haziran'da: Kim ne diyor?
Sonraki Haber
İHD verileri: Son 17 yılda 3 bin 500 hasta tutuklu yaşamını yitirdi