Ana SayfaDünyaTrump ‘pazarlığı’ duyurdu: İsrail’deki Ebru Özkan’ı Erdoğan için çıkarmıştım

Trump ‘pazarlığı’ duyurdu: İsrail’deki Ebru Özkan’ı Erdoğan için çıkarmıştım

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ın tutuklandığı İsrail’den geri getirilmesi karşılığında rahip Brunson’ın ülkesi ABD’ye geri dönmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaştığını söyledi. 

ABD Başkanı Donald Trump, rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması üzerine Türkiye ile ilişkilerde gelinen son noktayı değerlendirdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Reuters’a konuşan Trump, Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ın İsrail’den geri getirilmesi karşılığında rahip Brunson’ın Türkiye’den çıkarılması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ‘müzakere’ yapıldığını söyledi.

Trump, “O kişiyi onun (Erdoğan) için çıkardım. Ondan da çok masum ve harika bir insanı, harika bir baba ve harika bir Hristiyan olan bir adamı Türkiye’den çıkarmasını beklerdim” sözlerini kaydetti ve şöyle konuştu:

“Türkiye’nin şu an yaptığının üzücü olduğunu düşünüyorum. Bence çok büyük bir hata yapıyorlar. Hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz.”

“Türkiye’yi seviyorum. Türkiye’nin insanlarını çok seviyorum” diye belirten Trump, son olarak “Şimdiye kadar sizin de bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanı ile iyi bir ilişkim oldu. Onunla (Erdoğan) iyi anlaşıyordum. Çok iyi bir ilişkim vardı. Ancak bu tek yönlü bir yol olamaz. ABD için artık tek yönlü bir yol değil” sözlerini kullandı.

Ne oluyor?

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınması üzerine Türkiye-ABD ilişkileri krize dönüşmüştü.

ABD İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondururken, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesi onaylanmış, Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı alınmıştı.

Türkiye ise bu yaptırımlar karşılığında ABD’den ithal edilen çeşitli kalemlere ek gümrük vergisi getirmişti.

İki ülke arasındaki kriz sürerken, ABD medyasında Trump ve Erdoğan’ın Temmuz’da düzenlenen NATO zirvesinde Brunson hakkında konuştukları ve  İsrail’in Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ı serbest bırakması durumunda Türkiye’nin de Brunson’ı ve Türkiye’de tutulan diğer ABD vatandaşlarını serbest bırakacağına dair anlaştığı iddia edilmişti.

İsrail tarafından serbest bırakılan Ebru Özkan 15 Temmuz’da Türkiye’ye geri gelmiş, Erdoğan ise tarafların Brunson ve Özkan üzerinden anlaşma yaptığı yönündeki iddiaları reddetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dersim yanıyor: "Eğer havadan müdahale edilmezse yangın köylere sıçrayacak"
Sonraki Haber
Nedeni asitli zeytin suyu olabilir: Manisa'da binlerce balık kıyıya vurdu