Ana SayfaGüncelErdoğan’a göre İstanbul Sözleşmesi kadın haklarına ‘saygı getirmedi’

Erdoğan’a göre İstanbul Sözleşmesi kadın haklarına ‘saygı getirmedi’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesi için “Montrö Sözleşmesi’yle yakından uzaktan alakası yok” dedi. Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyle ilgili ise sözleşmenin, Türkiye’de ve dünyada kadın haklarına ‘saygı getirmediğini’ savundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kütüphane Söyleşileri kapsamında gençlerin sorularını yanıtladı.

Kanal İstanbul projesinin “Montrö ile yakından uzaktan bir alakası da yok” diyen Erdoğan Kanal İstanbul’la Türkiye’nin kendi bağımsızlığını ve egemenliğini tesis eden bir eser kazandırdıklarını ifade etti.

Erdoğan ayrıca proje ile İstanbul’un büyük zenginliğe kavuşmuş olacağını, İstanbul Boğazı’nın da çevrecilik açısından ciddi manada rahatlayacağını söyledi.

“Kadına şiddet haram”

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle ilgili ise Erdoğan, sözleşmenin uygulanması itibarıyla ne Türkiye’de ne de dünyada kadın haklarına saygıyı getirmediğini savundu.

İstanbul Sözleşmesi, uygulaması itibarıyla maalesef ne ülkemizde ne dünyada özellikle kadın haklarına saygıyı getirdi. Şu anda Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ülkelerinden de 11 tanesi bundan çekilme arifesinde.

Kadına şiddeti bizim anayasamız reddediyor mu? Reddediyor, kabul etmiyor. Burada bizim üzerinde durmamız gereken, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun. Bu zaten var.

Öyle bir medeniyetin, öyle bir dinin mensubuyuz ki dinimizde kadına şiddet bir defa haramdır. Eğer, böyle bir sözleşmeye illa ihtiyacımız varsa biz bu sözleşmenin daha adilini, daha güzelini, güçlüsünü kalkarız, Ankara Sözleşmesi diye hazırlarız, onunla beraber yola devam ederiz.

“Askerin emeklisi emeklisizi olmaz”

Erdoğan, 100’ü aşkın emekli amiralin yayımladığı ‘Montrö bildisi’yle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

“Askerin emeklisi veya emekli olmayanı olmaz. Asker, askerdir” diyen Erdoğan, şu anda Cumhurbaşkanı olarak bu ordunun başkomutanı olduğunu söyledi ve ekledi:

104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorsunuz? Bu sizin özgürlüğünüzle alakalı bir konu değil. Zaten içinizde bu işi alışkanlık haline getirmiş olanlar var. Bu işi çok seviyorsanız, kalkarsınız siyasete soyunursunuz.

Kalkıp da bunu, 104 tane koordine olan, aynı düşünce kalıbı içinde, böyle bir metnin ortaya konulmasını, bir başkomutan, cumhurbaşkanı olarak ülkemin birlik, beraberliği, huzuru noktasında, bunu teminle sorumlu olan bir insan olarak tabii ki kabul etmemiz mümkün değil. Bundan sonraki süreç zaten tamamen yargıya ait olan bir süreçtir.​​​

“Aramızdaki münasebetlere baltayı vurdu”

İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin kendisini ‘diktatör’ diye nitelendirmesiyle ilgili ise “Açıklama tam bir densizliktir, tam bir terbiyesizliktir” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye-İtalya ilişkilerinin tam iyi bir noktaya geleceğini umduğumuz bir dönemde bu Draghi denilen adam bu açıklamayı yapmak suretiyle aramızdaki münasebetlere maalesef baltayı vurmuştur. Zaten sen atanarak oraya gelmiş birisin, seçimle gelmiş birisi değilsin. Tayyip Erdoğan’a bir defa böyle bir ifadeyi kullanabilmen için her şeyden önce senin tarihinden haberinin olması lazım. Ama gördük ki senin haberin yok.




Önceki Haber
Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Ahmet Altan tahliye edildi