Ana SayfaEkonomi“Hükümetin hedefi seçimlere kadar ekonomiyi yüzdürmek, 2019’da bizi daha ağır bir tablo bekliyor”

“Hükümetin hedefi seçimlere kadar ekonomiyi yüzdürmek, 2019’da bizi daha ağır bir tablo bekliyor”

HABER MERKEZİ – Hükümetin asıl hedefinin yerel seçimlere kadar ekonomiyi yüzdürmek olduğunu kaydeden iktisatçı Nesrin Nas, “Bu nedenle 2019 ortalarında hepimizin çok daha ağır bir tabloya uyanma ihtimali yüksek” dedi ve ekonomideki daralma ile yoksullaşmanın daha uzun bir süre devam edeceği uyarısında bulundu.

Türk Lirası’na (TL) döviz kurları karşısında değer kazandırma çabaları sonuç vermezken, büyüme rakamları geriliyor, işsizlik rakamları yükseliyor ve hükümetin tahminlerine göre enflasyonun yıl sonunda yüzde 20 seviyesinin üzerinde yer alması bekleniyor.

İktisatçı Nesrin Nas, bu kötü gidişatın 4-5 sene daha sürebileceği uyarısında bulunuyor.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Yasin Kobulan’a konuşan Nas, hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomi Porgramı’nda (YEP) küresel piyasalardaki gelişmelerin hiç dikkate almadığını kaydediyor ve hükümetin asıl hedefinin yerel seçimlere kadar ekonomiyi yüzdürmek olduğunu belirtiyor:

“Program, global piyasalardaki gelişmeleri, ucuz ve bol kaynak kalmamış olmasını ve yeni bir global krizin öncü seslerini hiç dikkate almamış. Ancak bunu zaten beklemiyorduk. Çünkü asıl öncelik yerel seçimlere kadar ekonomiyi yüzdürmek. Bunun için teşvik, tehdit ve krizi görünmez kılacak baskı politikaları hız kazanacak. Bu nedenle 2019 ortalarında hepimizin çok daha ağır bir tabloya uyanma ihtimali yüksek. Kaldı ki son yıllarda sadece rejim değişikliğine ve dar bir kadronun istikbaline odaklandıkları için uzunca bir süredir uzun vadeli sürdürülebilir bir büyüme zaten iktidarın gündeminde değildi. Bunda da, bunu açıkça görüyoruz.”

Konkordato ilanları ne anlama geliyor?

Ekonomideki gidişatın ‘rejim krizi’ kaynaklı olduğunu belirten Nas, 2001 ve 2008’deki krizlerle kıyaslama yaparken, “Daha önceki krizlerde olduğu gibi hızlı bir çıkış söz konusu olmayacak. Uzun sürecek bir daralma ve fakirleşme yaşayacağız” diyor.

Nas, “Üstelik ülkenin tüm üretici insan kaynağının ve Varlık Fonu gibi modellerle, 95 yıllık birikiminin kaybedilmesi tehlikesi mevcut” diye ekliyor.

Son dönemde her gün bir yenisi eklenen konkordato ilanlarını da değerlendiren Nas, “Bunun uluorta ilan edilmesi zincirleme iflaslara yol açabilir ya da bankaların bilançolarında sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle konkordato ilanı ciddi incelemeler sonrasında verilmesi gereken bir karardır. Bunun böyle olduğuna dair pek bir işaret yok ne yazık ki” diyor.




Önceki Haber
Marmara'da hava sıcaklığı artacak
Sonraki Haber
'Türkiye krizin başlangıcında': Dış ticaret açığında sert düşüş