Ana SayfaGüncelUzman doktordan temaslılara ‘Corona’ testi uyarısı

Uzman doktordan temaslılara ‘Corona’ testi uyarısı

HABER MERKEZİ – Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Corona virüsü temaslılarına en erken 3 gün sonra PCR testi yapılması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Covid-19’a neden olan Corona virüsünün varlığına yönelik burun ve/veya boğazdan alınan sürüntüler kullanılarak yapılan PCR testlerine ilişkin uyarılarda bulundu.

Son dönemlerde testlerin negatif çıktığı, Corona virüsü varyantlarının PCR testinden kaçabildiğine dair ortaya atılan bazı iddiaların doğru olmadığını söyleyen Doç. Dr. Savaşçı, “En iyi PCR yöntemi bile yüzde 80 tanı koydurur” dedi ve ekledi:

Ama halkımızda şöyle bir sıkıntı var; evde bir kişi pozitif çıkınca, ilk temas günü bizim için önemli. Testin en erken 3 gün veya ortalama olarak da 5’inci gün alınması gerekiyor. İş yerinde mesela birisi ile temas ettiğinizde eğer siz hemen aynı gün veya ertesi gün test verirseniz negatif çıkarsınız, ama Corona virüsü testiniz daha sonraki günlerde pozitifleşebilir.

Doç. Dr. Savaşçı, temastan en erken 3 gün sonra test yaptırılması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

Bu konuda özellikle hemen paniğe sevk olmadan, temas ettiğimiz günün en erken 3’üncü gününden sonra mutlaka PCR testi yaptırmamız gerekir. İşlem sırasında da işlemin doğru şekilde yapılmasına müsaade etmemiz gerekiyor. Eğer kaçış yapıp düzgün örnek vermezsek testimiz negatif çıkacaktır, bu da ilerleyen dönemlerde hem tedavi almamızı geciktirmiş olacağız hem de hastalığımız ilerleyip bizim şu anda özellikle gençlerde gördüğümüz akciğerin ileri evre tutulumu ile başvurulara neden olacaktır.

Aynı aile içinde bir kişi pozitif çıkıyor, diğer kişiler aynı gün test yaptırdıkları için de negatif çıkıyor. Aslında yanıltıcı bir negatiflik oluyor. O kişi ertesi gün çıkıp dolaşmaya başlıyor, işine gidiyor, toplu taşıma araçlarını kullanıyor, ev içinde de diğerleri ile temas kurmaya başlıyor. Virüsü fark etmeden yaymış oluyor, kendi hastalığı da başlamış ve ilerlemiş oluyor. ‘Negatif çıktım’ diye tedavi de almadığı için ilerlemiş bir vaziyette hastaneye başvurmuş oluyor.




Önceki Haber
HDP'li kadınlar Anneler Günü'nde Galatasaray Meydanı'ndaydı
Sonraki Haber
Sokaklarda kutladılar: İspanya'da kısıtlamalar 6 ay sonra kaldırıldı