Ana SayfaDünyaİskoçya seçimlerini bağımsızlık yanlısı SNP kazandı

İskoçya seçimlerini bağımsızlık yanlısı SNP kazandı

HABER MERKEZİ – İskoçya’da özerk parlamento için düzenlenen seçimleri, bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi (SNP) kazandı.

İskoçya’da özerk parlamento için düzenlenen seçimlerin kazananı belli oldu. Tüm oyların sayılmasıyla SNP, İskoçya özerk parlamentosunda 64 sandalye kazandı ve üst üste dört defa sandıktan birinci çıkmış oldu.

Muhafazakar Parti 31 sandalye, İşçi Partisi 22, İskoç Yeşiller Partisi 8, Liberal Demokratlar 4 sandalye kazandı.

SNP, 129 üyeli parlamentoda çoğunluğu elde edebilmek için gereken en az 65 sandalyeye bir eksikle ulaşamadı ama ‘bölgesel liste’ sistemiyle Yeşiller Partisi’ne ayrılan sandalyelerle beraber parlamentoda bağımsızlık yanlısı çoğunluğu oluşturabiliyor.

İskoçya’da böyle bir referandumun anayasal bir çerçevede yapılabilmesi, Londra’daki merkezi hükümetin de bunu kabul etmesine bağlı.

İkinci bağımsızlık referandumu

Başbakan Boris Johnson ve iktidardaki Muhafazakar Parti, SNP İskoçya’da seçimi kazansa da ikinci kez bağımsızlık referandumu yapılmasına razı olmayacağını açıkladı.

Parlamentoda üst üste dört defa sandıktan birinci çıkan SNP lideri Nicola Sturgeon, sonuçlar için “tarihi ve olağanüstü” dedi.

Sturgeon, önceliğinin ülkenin salgınla mücadelesi olduğunu söyledi ama kriz sona erdiğinde ikinci bağımsızlık referandumunu düzenleme niyetlerinin olduğunu ifade etti.

Sturgeon, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un referandumu engelleme girişimlerinin de ‘demokratik gerekçesi olmadığı’ yorumunu yaptı.

SNP seçmenlere ikinci bağımsızlık referandumunun yanı sıra, sosyal hizmetlere özellikle de sağlık hizmetlerine büyük yatırım vaadinde de bulundu.


BBC



Önceki Haber
İnfazı tamamlanan tutuklu sanatçı hala Yargıtay'ı bekliyor
Sonraki Haber
İktidar, sermaye ve adaletin eksikliği işçileri öldürüyor