Ana SayfaGüncelMerkel-Erdoğan görüşmesi: ‘Can Dündar krizi’ basın toplantısına da yansıdı

Merkel-Erdoğan görüşmesi: ‘Can Dündar krizi’ basın toplantısına da yansıdı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel arasındaki görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, gazeteci Can Dündar’ı ‘devletin sırlarını ifşa eden bir ajan’ olarak nitelendirdi. Merkel ise Dündar konusunda “Sayın Cumhurbaşkanı’yla aramızda fikir ayrılıkları olduğunu burada teyit edebilirim” diye konuştu. Öte yandan toplantının soru cevap bölümünde protestoda bulunmak isteyen bir gazeteci dışarı çıkartıldı.

Ekonomik ilişkileri yeniden canlandırma amacıyla temaslarda bulunmak üzere Almanya’da resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier arasındaki görüşme sona erdi.

Bu görüşmenin ardından Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Erdoğan ile Merkel, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. İlk sözü Almanya Başbakanı aldı.

Rusya, Fransa, Türkiye ve Almanya’nın ortak Suriye toplantısı yapacağını söyleyen Merkel, “Kalıcı bir ekonomik büyüme sağlayan Türkiye istiyoruz” dedi.

Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yarın bir görüşme daha gerçekleştireceğini ifade etti.

Merkel’den Can Dündar açıklaması

Türkiye’de hakkında yakalama kararı bulunan ve Almanya’da yaşayan gazeteci Can Dündar’la ilgili bir soruya Merkel şu yanıtı verdi:

“Ben adli yardımlaşma ilgili söz konusu bütün konuları ele almak istemiyorum. Gazeteci Dündar konusunda belirli ihtilafların olduğu açıkça ortada. Kendisinin bu konuda olmaması tamamen kendi kararıdır. Çok sayıda gazeteci burada bulunuyor. Bundan ötürü bütün gazeteciler tek tek soru soramıyoruz. Can Dündar’ın kendisi katılmama kararı vermiştir. Kendisi hakkında Sayın Cumhurbaşkanı’yla aramızda fikir ayrılıkları olduğunu burada teyit edebilirim. Çok sayıda vakayı çözüme ulaştırdık.”  

Erdoğan: Can Dündar ajandır

Merkel’in ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu. Erdoğan, Merkel’le yarınki buluşmada etraflıca görüşme fırsatı bulacaklarını söyledi.

“Ülkemiz yeniden reform ve ilerleme yoluna girmiştir” diyen Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar özetle şöyle:

  • Vize serbestisi konusunda kalan 6 kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi planlıyoruz.
  • Katılım müzakerelerinin canlandırılması hem Türkiye hem AB’nin faydasına olacaktır. Almanya’nın vereceği desteğe de büyük önem veriyoruz.
  • Almanya ile derin ekonomik bağları önemsiyor. Kazan-kazan anlayışı içinde daha da gelişmesini istiyoruz.
  • Yargı bağımsızlığı konusundaki alınacak kararlara saygı duyulmasını ifade etmem demokrasiye inanmış ülkelerin en doğal hakkıdır.

Erdoğan ise Can Dündar’a ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Türk yargısı bırakılması gerekli olanları tutuksuz yargılanmak üzere de olsa bırakmıştır. Son söylediğiniz kişiye gelince Can Dündar’ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa etme durumunda olan bir kişi olduğunu 5 yıl 10 aya mahkum edildiğini biliyorsunuzdur. Aradaki bir boşluğu fırsat bilerek kaçarak Almanya’ya gelmiştir. 5 yıl 10 ay mahkumiyeti vardır. Devletin sırlarını ifşa etmiştir, bu suç teşkil eder. Suçluların iadesini yapmış bir ülkeyiz. Böyle bir suçlunun iadesini istemek en doğal hakkımızdır. Mahkumiyet kararı kesinleşmiş kişinin iadesini istedik. Böyle bir şey benim başıma ben veririm bakmam. Can Dündar devletin sırlarını ifşa eden bir ajan.”

Bir gazeteciden protesto

Toplantının soru-cevap bölümünde protestoda bulunmak isteyen bir gazeteci dışarı çıkartıldı.

Almanya merkezli Tagesschau’nun aktardığına göre basın özgürlüğü için protestoda bulunmak isteyen gazetecinin üzerinde ‘Gazetecilere Özgürlük’ yazılı bir tişört bulunuyordu.

Can Dündar krizi

Ancak DW Türkçe, Türkiye’de hakkında yakalama kararı bulunan gazeteci Can Dündar’a Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Erdoğan’ın yapacağı basın toplantısı için akreditasyon verilmesinin diplomatik gerilime yol açtığını aktarmıştı.

Haberde, Dündar’ın ortak basın toplantısına alınması halinde Erdoğan’ın basın toplantısını iptal etmeyi tercih edebileceği belirtilmişti.

Ancak söz konusu iddialar üzerine açıklama yapan Dündar, “Bir sorunun onu korkutacağını tahmin etmemiştim” demiş ve toplantıya katılmayacağını duyurmuştu.


Can Dündar: Bir sorunun korkutacağını düşünmemiştim


Merkel’den Türkiye’ye insan hakları eleştirisi

Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden saatler önce yaptığı açıklamada ise ‘Türkiye’de insan haklarının görmek istediği gibi olmadığını’ söylemişti.

Merkel, iki ülkenin ekonomik olarak birlikte çalışmak zorunda olduğunu da kaydetmişti.

Protesto gösterilerinin gölgesinde bir ziyaret

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 29 Eylül tarihine dek sürecek Almanya ziyareti boyunca 140’ı aşkın sivil ve demokratik kitle örgütünün oluşturduğu “Erdoğan Not Welcome (Erdoğan Hoş Gelmedin)” adlı platform tarafından protesto edilecek.

Berlin’de bugün merkezi bir yürüyüş ve kitlesel bir miting düzenleyeceklerini açıklayan platform, aynı gün saat 16.00’da Potsdamer Platz’da bir araya gelerek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önüne kadar yürüyecek.

Çok sayıda protesto gösterisinin gölgesinde gerçekleşecek Berlin ziyareti boyunca en az 5 bin polis görev yapacak.

Erdoğan’ın konvoyunun geçeceği güzergahlarda ise yollar belli aralıklarla kapatılacak.

Previous post
"Tutuklu inşaat işçileri serbest bırakılsın, asıl yargılanması gereken patronlar"
Next post
Almanya’da eşcinsel olduğu için işe alınmayan öğretmene öğrencilerinden destek