Ana SayfaGüncelAçlık grevindeki Leyla Güven’in duruşması yarın

Açlık grevindeki Leyla Güven’in duruşması yarın

HABER MERKEZİ – 78 gündür açlık grevini sürdüren tutuklu HDP Milletvekili Leyla Güven’in yargılanmasına yarın devam edilecek.

“Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek” için başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 78’inci günündeki Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutuklu yargılandığı davanın beşinci duruşması yarın (25 Ocak) yapılacak.

Güven’in tutukluluk gerekçesi Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmaları.

Leyla Güven hakkında “Örgüt kurmak ve yönetmek”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “2911 sayılı Yasa’ya muhalefet” iddialarından 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Açlık grevinden bu yana duruşmalara katılmıyor

31 Ocak’tan bu yana Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven, 8 Kasım 2018 tarihinde SEGBİS üzerinden bağlandığı duruşmada, açlık grevine başladığını duyurmasının ardından görülen duruşmalara katılmadı.

Güven, katıldığı son duruşmada açlık grevine girdiğini duyurmasının ardından mahkemeye tahliye yönünde bir talebi olmadığını, bir daha duruşmalara çıkmayacağını ifade etti.

Yarın görülecek duruşmasına ilişkin Mezopotamya Ajansı’na bilgi veren Güven’in avukatlarından Serdar Çelebi, müvekkilinin yaşadığı sağlık sorunlarının kamuoyuna yansıdığını hatırlattı.

Müvekkilinin sağlık sorunları nedeniyle avukat ve aile görüşlerine çıkamadığının altını çizen Çelebi, “Sağlığı avukat ve aile görüşmesine çıkmaya elvermeyecek olan müvekkilimin, sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılıp savunma yapabilmesi pek olası değildir. Tabii buna, akşam saatlerinde müvekkilimle yapacağımız görüşmede kendisi karar verdikten sonra, durum netleşecek” dedi.

Avukat Çelebi ayrıca “Müvekkilim daha önce de mahkemeden ya da yargılamadan bir beklentisi ve talebi olmadığını, tek talebinin açlık grevini başlatma gerekçelerinin ortadan kaldırılması yönünde olduğunu açıklamıştı” diye konuştu.

Güven’in talebi ne?

Leyla Güven, 19 Ocak’ta Diyarbakır’da düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı HDP mitingine gönderdiği mektupta “Uğruna ölecek bir yaşam gerçeğini soluduğumu ve bu uğurda seve seve ölümü kucaklayacak bir noktada olduğumu belirtiyorum” diyerek, talebi gerçekleşmeyene dek eyleminin süreceği mesajını vermişti.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Previous post
Konya'da PTT binasında patlama: Bir kişi yaralandı
Next post
Şairin hayatı tiyatro sahnesinde: 'Bir Şiirdir Sennur Sezer'