Ana SayfaGüncelİmza İstanbul’da atıldı: Bağımsız Ukrayna Ortordoks Kilisesi resmen kuruldu

İmza İstanbul’da atıldı: Bağımsız Ukrayna Ortordoks Kilisesi resmen kuruldu

HABER MERKEZİ – Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne bağımsızlık kazandıran kararnameyi imzalayarak, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun katıldığı törenle Mitropolit Epifaniy’e verdi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, bugün Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne “otosefallik” (bağımsızlık) kazandıran “tomos” adlı kararnameyi imzaladı.

Kararname, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun katıldığı törenle yeni birleşik kilisenin lideri Mitropolit Epifaniy’e verildi.

Böylece geçtiğimiz Aralık ayında Rusya Ortodoks Kilisesi’nden ayrılarak kurulmasına karar verilen Ukrayna Ortodoks Kilisesi resmen kuruldu ve 15’inci bağımsız Ortodoks kilisesi statüsüne kavuştu.

Ancak bu duruma başta Rusya Ortodoks Kilisesi olmak üzere birçok Ortodoks kilisesi karşı çıkıyor.

Rusya-Ukrayna krizinde yeni bir sayfa

Gazeteci Sonat Kerem, BBC Türkçe için kaleme aldığı yazısında bu gelişmenin Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizde yeni bir sayfanın açılması anlamına geldiğini ifade ediyor.

“Her iki ülkeden de birçok analist, Rusya ile Ukrayna arasında tansiyonun yeniden yükselmesi halinde, Moskova’nın kiliseler krizini daha sık gündeme getireceği konusunda hemfikir.

Olası bir sıcak gelişmede, Rusya’nın, “Ukrayna’daki kiliseleri koruma” gerekçesine başvurabileceği de ihtimaller arasında gösteriliyor.

Ukrayna’da Rusya’dan bağımsız bir kilise kurulması, Poroşenko’nun son dönemde en fazla gündeme getirdiği konulardan biriydi. Bazı analistler bunu, ülkede yaklaşan devlet başkanlığı seçimleriyle de ilişkilendiriyor.

Poroşenko’nun, “Ukrayna Ortodokslarının hayali” olarak görünen bağımsız kilise talebini gerçekleştirerek yalnızca tarihe geçen bir lider olarak kalmayıp, Rusya karşıtlığının tavan yaptığı ülkede, 31 Mart 2019 tarihindeki seçimler öncesi halk desteğini de artırabileceği yorumları yapılıyor.

Diğer yandan Ortodoks toplumlarında kiliselerin ulusal kimlikteki önemine dikkati çeken bazı uzmanlar ise, bunun sıradan bir dini anlaşmazlık değil, Rusya ile Batı’nın Ukrayna’yı kendi eksenine çekme mücadelesinin bir parçası olduğu görüşünde birleşiyor.”


Bu haberde DW Türkçe’den de yararlanılmıştır.
Previous post
Kırıkkale Cezaevi’nde açlık grevindeki tutuklulara B1 ve B12 vitaminleri verilmiyor
Next post
Erdoğan açıkladı: AKP, İzmir'de beş ilçeyi MHP’ye bıraktı