Ana SayfaGüncelYeldeğirmeni’ndeki yurtta iki çocuk istismara uğradı, kapatılan yurttaki çocuklar nezarethanede kalıyor

Yeldeğirmeni’ndeki yurtta iki çocuk istismara uğradı, kapatılan yurttaki çocuklar nezarethanede kalıyor

HABER MERKEZİ – İki çocuğun mahallede cinsel istismara maruz bırakılmasının ardından kapatılan Yeldeğirmeni Çocuk Destek Merkezi’ndeki bazı çocukların polis nezarethanelerinde kaldığı ortaya çıktı.

Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi’nde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve 13-18 yaş aralığındaki 60 çocuğun kaldığı Yeldeğirmeni Çocuk Destek Merkezi 1 Ocak’ta kapatıldı.

Yurt yetkilileri, merkezin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle bakanlıktan gelen talimatla kapatıldığını söylerken mahalle sakinleri yurdun Temmuz ayında iki çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasının ardından kapatıldığını savundu.

Yurtta kalan 15 ve 12 yaşlarındaki iki çocuk 28 Temmuz 2018’de, mahallede marketi bulunan 60 yaşındaki R.Y.Ö. isimli erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı.

DHA’nın haberine göre çocukların şikayeti üzerine gözaltına erkek tutuklandı.

Bunun üzerine kapatılan yurtta kalan mülteci çocuklardan bazıları başka şehirlere gönderildi, gitmek istemeyenler ise sokakta kaldı.

‘Kimse çocuklarla ilgilenmedi’

Mahalelilerden Maya Atacanova, çocuklara yardım etmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Kimi çocuğu bildiğimiz güvendiğimiz kişilerin yanına işe yerleştirdik. Çocukların hala birçoğunun sokaklarda olduğunu duyduk, kimi mendil satıyor, kimisi ise dilendiriliyor. Bu çocuklara destek çıkabilmek için aramadığım yerler kalmadı. Mülteci çocuklara yardımcı olabilecek derneklere varıncaya kadar her yeri aradım fakat kimse bu çocuklarla ilgilenmedi. Bu çocukların barınabilecekleri, okuyabilecekleri hiçbir yer bulamadım. Kendi imkanlarımızla bu çocuklara yemek ve giysi ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz.”

Kendi çabalarıyla yaptıklarının yeterli olmadığını vurgulayan Atacanova, yetkililere çocuklar için çağrıda bulundu.

Çocuklar nezarethanede kalıyor

3 yıl önce Suriye’deki iç savaş nedeniyle İstanbul’a gelmek zorunda kalan ve 18 yaşına gelince yurttan çıkarılan bir Macit S. ise “18 yaşıma girdiğim için 2 yıl kaldığım yurttan çıkartıldım. 5 arkadaşımla birlikte 1 yılı bu parkta geçirdik” dedi.

Yurt kapanınca küçük çocukların da kendileriyle parkta kaldıklarını belirten Macit S., “Küçük çocuklar parkta yatmasın. Sokaklarda yağmur var, her şey var yeni bir yurt açılmasını talep ediyorum” diye konuştu.

Öte yandan Sözcü’den Tugay Saday’ın haberine göre, ortada kalan çocuklardan bazıları da bölgedeki polis merkezlerinin nezarethanelerinde kalıyor.

Previous post
Kırşehir'de kadın cinayeti: Perwin Mohammadi evinde öldürüldü
Next post
AKP belediye başkan adayına bıçaklı saldırı