Ekoloji Birliği’nden AİHM’in kararına tepki: Son darbeyi onlar vurdu
HABER MERKEZİ – Ekoloji Birliği, AİHM’in Hasankeyf ile ilgili kararına tepki gösterdi. Ekolojistlere göre AİHM’in kararı, “devletlerin ve şirketlerin tarihsel ve kültürel mekânlara yönelimini cesaretlendirecek.”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf’te, kültürel mirasın korunması için yapılan başvuruyu geçtiğimiz günlerde karara bağladı.
Hasankeyf’te kültürel mirasın korunması için yapılan şikayet başvurusunu reddeden AİHM, gerekçeli kararında, “başvurunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine uygun olmadığını” savundu.
Ekoloji Birliği, AİHM’in bu kararına yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi.
Açıklamada, kararın, “tarihsel-kültürel ve ekolojik anlamda çok büyük bir öneme sahip olan Hasankeyf’in kapitalist rantçılığa kurban edilmesi sürecindeki son darbe olduğu” vurgulandı.
“AİHM’nin bu kararı, ekolojiyi ve insanlığın ortak kültürel mirasını korumak yerine, devletlerin ve şirketlerin ‘kalkınma ve enerji ihtiyacı’ taleplerinin daha çok önemsendiğini ortaya koyuyor. Bu kararın, davanın başvurusundan 13 yıl sonra, yani baraj inşaatının son aşamasında verilmesi, sergilenen tavrı daha da netleştiriyor.
“AİHM’nin bu kararı birçok yerde, devletlerin ve şirketlerin tarihsel ve kültürel mekânlara yönelimini cesaretlendirecektir. Eğer Hasankeyf’in korunması yönünde bir karar verilseydi, başta Türkiye olmak üzere tüm devletlerin tarihsel-kültürel ve doğal mekânlara yaklaşımını koruyucu yönde değiştirecek bir etki sağlanabilirdi.”
Binlerce yıllık tarih yok olacak
İlk yerleşimin M.Ö. 10.000’li yıllara uzandığı Hasankeyf, dünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri olma özelliğine sahip.
20’den fazla medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.
Hasankeyf, kireçtaşından kayalara oyulmuş evleri, Neolitik dönemden kalma mağaraları, Roma döneminden bir kaleyi, Artuklular ve Osmanlı zamanından yapıları barındırıyor.
Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak tarihi kent, yok olacak.