Ana SayfaGüncelSuruç Katliamı davası: “Kim bu Ömer Arslan?”

Suruç Katliamı davası: “Kim bu Ömer Arslan?”

HABER MERKEZİ – Suruç Katliamı davasında savunma yapan Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, “tanık” olarak dinlenen ve imam olduğunu belirten Ömer Arslan’ın kim olduğunu sordu ve ekledi: “Neden Ömer Arslan hakkında suç duyurusu talebimiz reddedildi?”

Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu 33 gencin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin açılan davanın 8’inci duruşması yapıldı.

Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesince Urfa T Tipi Cezaevi Kampüsü içerisinde bulunan mahkeme salonunda yapılan duruşmayı, yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin ile Urfa ve Diyarbakır baroları da izledi.

Davanın tek sanığı Yakup Şahin’in tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldığı duruşmada, taraf avukatları hazır bulundu.

Kimlik tespitlerinin ardından başlanan duruşmada, saldırıda oğlu Uğur Özkan’ı kaybeden Mehmet Özkan, sanık Şahin’e dönerek “Neye hizmet edip, yaptın bu katliamı? Seni kullandılar ve içeri attılar. Seni bitirecekler. O nedenle artık konuş, sana bu katliamı kim yaptırdı?” diye sordu.

Ardından katliamdan yaralı kurtulan Yasin Can’a söz verildi. Can, mahkeye heyetine “Söyleyin bu katliamı devlet yaptıysa bilelim. Eğer yapmadı ise kim yaptı bulun. Artık sorumluları yargılayalım” dedi.

Katliamda yaşamını yitiren İsmet Şeker’in kızı Dilek Kaya ise sanığın duruşmada hazır edilmemesine tepki gösterdi: “Ben 7 aylık bebeğimi bırakıp, geldim. O katil bombacı neden burada değil.”

Bombalı saldırdan yaralı kurutulan Çağla Seven de heyete yönelik “Ben genç bir hekimim ve 32 ameliyat geçirdim. Ben giydiğim önlüğün hakkını veremediğim zaman, o önlüğü çıkarırım. İşinizi layıkıyla yapamıyorsanız, bu dosya bu hali ile kapanırsa, bu acı ile nasıl yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

“Kim bu Ömer Arslan?”

Ardından taraf avukatları adına ortak savunma yapan Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, saldırı günü olay yeri yakınında yurttaşlar tarafından yakalanıp, sırt çantasında siyah bez üzerine Arapça yazılı bir bayrak çıkan ve imam olduğunu belirten Abdullah Ömer Arslan’ın üzerinde durdu.

Davada “tanık” olarak dinlenen Arslan’ın, “şüpheli” olarak ifadesinin alınması için mahkemeden hakkında suç duyurusunda bulunması yönündeki taleplerini yineleyen Öncel, şunları söyledi:

“Tarihi bir sorumluluk ile karşı karşıyayız. Bunun sorumluluğunu yerine getireceğinize inanıyorum. Olay yaşanmadan önce ve sonrasındaki aşamada kolluk birçok ihmalde bulunmuş, ancak bu dizinde aynı ihmallerde bulunmanız gerektiği anlamına gelmez. Ömer Arslan mahkemede bizimle ve sizinle dalga geçen ifadelerde bulundu. Kim bu Ömer Arslan? Gerçekten imam mı, etkili bir araştırma dahi yapılmadı. Neden Ömer Arslan hakkında suç duyurusu talebimiz reddedildi? Buradaki insanların sizden beklentisi var, lütfen bunları boşa çıkarmayın.”

Baro Başkanı, mahkeme heyetinden ayrıca Abdullah Ömer Arslan’ın imam olup, olmadığının araştırılması, olay günü kullandığı cep telefonuna dair HTS kayıtlarının çıkarılması, katliamla ilgili iki polisin “görevi ihmal” suçlaması ile Suruç Asliye Mahkemesi’nde yargılandığı dava iddianamesinin bu dava dosyası ile birleştirilmesi, saldırının azmettiricisi olduğu belirtilen firari İlhami Balı’nın eşi Hülya Balı’nın Suriye’den Türkiye’ye geliş aşaması ve sonrasının araştırılması taleplerinde bulundu.

Duruşma 9 Mayıs’a ertelendi

Mahkeme heyeti ise, avukatların İlhami Balı’nın eşi Hülya Balı’nın Suriye’den Türkiye’ye geliş aşaması ve sonrasının araştırılması talebi dışındaki tüm taleplerini redderek, bir sonraki duruşmayı 9 Mayıs’a erteledi.


Bu haber MA’dan kısaltılarak derlenmiştir.
Previous post
Kılıçdaroğlu: Çöken kaçak binaya izin veren AKP'li Erzurum Belediye Başkanı'dır
Next post
İki metrobüs çarpıştı, bir yolcu yaralandı