Ana SayfaDünyaİsrail seçimleri: Netanyahu 5’inci kez başbakanlık koltuğunu garantiledi

İsrail seçimleri: Netanyahu 5’inci kez başbakanlık koltuğunu garantiledi

HABER MERKEZİ – İsrail’de yapılan genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Netanyahu’nun galibiyeti garantilediği bildirildi.

İsrail’de dün yapılan genel seçimlerde oyların büyük bölümünün sayımı tamamlandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu 5’inci kez başbakanlık koltuğunu garantiledi.

DW Türkçe’nin haberine göre, oyların yüzde 97’sinin sayıldığı seçimlerde Netanyahu’nun partisi iktidardaki Likud ile Mavi-Beyaz ittifakı lideri eski İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın 120 sandalyeli İsrail Parlamentosu’nda 35’er sandalyeye sahip durumda.

Haberde, Netanyahu’nun diğer küçük sağ partiler ve Ultra-Ortodoks Yahudi partilerin desteğiyle 65 sandalyeye sahip bir koalisyon hükümeti kurabileceği belirtildi.

Başbakanlık koltuğunu garantilemesi üzerine “Bu muazzam bir zafer” diyen Netanyahu, “İsrail halkı bana bir kez daha, beşinci kez ve bu kez daha büyük bir şekilde güvendiği için çok duygulandım” diye konuştu.

Netanyahu şimdiden koalisyon kurmak için diğer küçük sağ partilerle görüşmelere başladığını da söyledi.

“Şunu açık bir şekilde ortaya koymak istiyorum, bu sağ kanattaki partilerden oluşan bir hükümet olacak ancak hedefim sağı, solu, Yahudisi, Yahudi olmayanıyla tüm İsrail vatandaşlarının Başbakanı olmak.”

Netanyahu, seçim sonuçlarının kesinleştiği takdirde, Temmuz ayında, en uzun süre başbakanlık yapan isim olma unvanını, ülkenin kurucusu David Ben-Gurion’dan devralacak.

Yahudi yerleşimlerini ilhak edeceğini açıklamıştı

69 yaşındaki Netanyahu yeniden seçildiği takdirde Temmuz ayında, en uzun süre başbakanlık yapan isim olma unvanını, ülkenin kurucusu David Ben-Gurion’dan devralacak.

Netanyah, geçen cumartesi yaptığı açıklamada seçimleri yeniden kazanması durumunda işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Yahudi yerleşimlerini ilhak edeceğini açıklamıştı.

Likud partisinin lideri Netanyahu’nun rakibi eski general Benny Gantz ise seçim kampanyası sırasında Netanyahu hakkındaki yolsuzluk skandalına vurgu yaparak, yolsuzluğa karşı “sıfır tolerans” gösterileceği sözü vermişti.

Previous post
Sendika ve meslek örgütlerinden 1 Mayıs çağrısı
Next post
ABD'li senatörlerden Ankara'ya F-35 uyarısı, Çavuşoğlu'ndan yanıt