Ana SayfaGüncelAvukatların açıklamasına polis engeli: Suçu işleyenler siyasi iktidarlar

Avukatların açıklamasına polis engeli: Suçu işleyenler siyasi iktidarlar

HABER MERKEZİ – Tehlikedeki Avukatlar Günü’ne ilişkin Ankara Adliyesi önünde açıklama yapmak isteyen hukuk örgütleri polis tarafından engellendi. Avukatlar, anayasal haklarının engellendiğini kaydetti.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Toplumsal Hukuk ve Demokrasi İçin Hukukçular Grubu üyesi avukatlar “Tehlikedeki Avukatlar Günü”ne ilişkin Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Polis, adliye binasından çıkmak isteyen avukatları engellemeye çalışıp, şiddet uyguladı.

Pandemi gerekçesiyle dışarıda açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini beyan eden polislere tepki gösteren avukatlar, “Bir hafta önce AKP il başkanı bu adliye önünde açıklama yaptı. Onlara neden izin verdiniz” diye sordu.

Avukatlar, kendilerini engelleyen polislere, “Pandemi bahanesiyle muhalefetin sesi kısılmak isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.

Duruma tepki gösteren avukatlar, adliye içerisinde açıklama yaptı.

Avukat Murat Yılmaz, “Muhaliflerin avukatlığını yapan avukatlara baskıları hiçbir zaman bitmedi ve bitmeyecek. Bugün yarım saattir adliye koridoruna hapsedildik. Basın açıklaması yapma hakkımız engellendi. Sözlü tartışmaların ardından fiili müdahalede bulundu. Anayasal hakkımız engellendi” dedi.

Kolluk kuvvetleri ve valilik ayrımcılık yaparak, basın açıklamamızı engelledi. Kaba kuvvetle engellemeye çalıştınız ama biz sözümüzü her yerde söylemeye devam edeceğiz. Bu yıl Azerbaycanlı avukatlara atfedilen bugün için bir araya geldik. Orada hukukçu arkadaşlarımız keyfi gözaltı, tutuklama ve barodan kovulma ile karşı karşıya.

AİHM kararları olmasına rağmen siyasi iktidar tarafından bu kararların ancak yüzde 16’sı uygulanıyor. Dünyanın birçok ülkesinde Azerbaycan’daki meslektaşlarımız için açıklama yapılmaktadır. Siyasi iktidarları rahatsız etmeye, politikalarını eleştirmeye devam edeceği, ezilenlerin, yoksulların yanında olacağız. Suçu işleyenler siyasi iktidarlardır, suçu işleyenler siyasi iktidarın sözlerini yerine getirenlerdir. Savunma susmadı, susmayacak.

AKP teşkilatları 81 ilde CHP’li Fikri Sağlar, Can Ataklı ve emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

6 Ocak’ta yapılan suç duyurusu ardından AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, Ankara Adliyesi önünde hiçbir engelle karşılaşmadan basın açıklaması yapmıştı.

Tehlikedeki Avukatlar Günü

44 yıl önce 24 Ocak 1977’de İspanya’da diktatör Franco yanlıları “Atocha Katliamı” diye adlandırılan günde, Madrid’de avukatlara saldırıp 5 avukatı öldürmüşlerdi.

O günden bu yana her yıl 24 Ocak günü “Tehlikedeki Avukatlar Günü” olarak anılıyor.

Her yıl tehlikedeki bir ülkenin avukatlarına ithaf edilen bugün, 2019 yılında Türkiye’ye ithaf edilmişti. Bu yıl ise Azerbaycanlı avukatlar için toplanılıyor.




Önceki Haber
Gökhan Güneş’in kaçırılma görüntüsü polisi rahatsız etti
Sonraki Haber
Erdoğan'dan 'operasyon' yanıtı: Bir gece ansızın gelebiliriz