Ana SayfaGüncelBüyükada Davası: Hak savunucularının altısına ceza, beşine beraat talebi

Büyükada Davası: Hak savunucularının altısına ceza, beşine beraat talebi

HABER MERKEZİ – Büyükada’da gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra haklarında dava açılan 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davada savcı mütalaasını verdi. Altı insan hakları savunucusunun “örgüt üyeliği” ile cezalandırılmasını talep eden savcı, beş kişinin ise beraatını istedi. Kararın açıklanmasının öngörüldüğü duruşma 19 Şubat’ta yapılacak.

İstanbul Büyükada’da “İnsan Hakları Savunucularının Korunması Dijital Güvenliği” başlıklı toplantı nedeniyle haklarında “Silahlı terör örgütlerine yardım etme” ve “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla dava açılan 11 hak savunucusu hakim karşısına çıktı.

Davada Taner Kılıç, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu, Ali Garawi, Peter Steudtner, İlknur Üstün, Nalan Erkem, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli yargılanıyor.

Altı hak savunucusuna ceza, beşine beraat istendi

Çağlayan’da bulunan İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya Uluslararası Af Örgütü Birleşik Krallık Şubesi Kampanyalar Direktörü Kerry Moscogiuri’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Savcı 11 hak savunucusu hakkında hazırladığı mütalaasını okudu.

Savcı mütalaasında, Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan, Veli Acu’nun “örgüt üyeliği” gerekçesiyle cezalandırılmasını talep etti.

Peter Frank Steudtner, Ali Gharavi, İlknur Üstün, Nalan Erkem ve Muhammed Şeyhmus Özbekli’nin ise beraatı talep edildi.

Duruşma Şubat’a ertelendi

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, mütalaaya karşı savunmaların hazırlanması için süre verdi.

Mahkeme, davanın bir sonraki duruşmasının 19 Şubat 2020 tarihinde yapılmasına karar verdi.

Dava hakkında

İnsan Hakları Ortak Platformu’nu oluşturan sivil toplum kuruluşlarının kararıyla ve bilgisi dahilinde 2–7 Temmuz 2017 tarihleri arasında İstanbul’da Büyükada’da sivil toplum kuruluşları için bir eğitim çalıştayı düzenlendi.

Bu çalıştayın dördüncü gününde (5 Temmuz 2017) Adalar Başsavcılığı’nın talimatıyla çalıştay polis tarafından basıldı ve 10 hak savunucusu gözaltına alındı.

Önce 7 gün olan gözaltı süresinin 14 güne uzatılması sonucu ancak 17 Temmuz 2017 tarihinde Savcılığa çıkarılan hak savunucularının “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla tutuklanması talep edildi.

18 Temmuz 2017 tarihinde savcılığa çıkarılan hak savunucularından İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı – insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı – insan hakları eğitimcisi) tutuklanırken; Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi), İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu) ve Nejat Taştan (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği) adli kontrol ve yurtdışı yasağıyla serbest bırakıldı.

21 Temmuz 2017 tarihinde 4 hak savunucusu hakkında, serbest bırakılmalarına yapılan savcı itirazı sonucu yakalama kararı çıkarıldı. Evlerinden gözaltına alınan Nalan Erkem ve İlknur Üstün tutuklandı. Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli ise haftada iki gün adli kontrol şartı ve yurtdışı yasağıyla bir kez daha serbest kaldı.

Yaklaşık üç ay sonra, 4 Ekim 2017 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan ve hak savunucularının “Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “Silahlı terör örgütlerine yardım etme” suçlarından yargılanmalarını isteyen iddianameye, 9 Haziran 2017 tarihinden beri “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklu olan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Taner Kılıç da şüpheli olarak eklendi.

İlk duruşmada Taner Kılıç dışındaki hak savunucularının 113 gün süren tutukluluğun ardından tahliyelerine karar verildi. Ayrıca bu duruşma sonucunda Taner Kılıç’ın İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyası Büyükada dosyasıyla birleştirildi.

Taner Kılıç 31 Ocak 2018 tarihli 3. duruşmada tahliye edildi ancak savcı itirazıyla 1 Şubat 2018 tarihinde yeniden tutuklandı.  21 Haziran 2018’de gerçekleşen 4. duruşmada da Kılıç’ın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Taner Kılıç ancak 14 ayı aşkın tutukluluğun ardından, 15 Ağustos 2018 tarihinde tutukluğuna yapılan itiraz sonucu serbest bırakıldı.


Karınca, MA, sessizkalma.org



Önceki Haber
Girit Adası açıklarında 6 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
Maraş'ta yangın: 10 dönüm ormanlık alan kül oldu