Ana SayfaKültür-SanatUçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne başvurular başladı

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne başvurular başladı

HABER MERKEZİ – Bu yıl “Doğa ayakta, kadınlar önde” sloganıyla gerçekleştirilecek olan 23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne başvurular başladı.

23’üncü Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu sene 7-14 Mayıs 2020 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek.

Sinemada kadın emeğini görünür kılmak için düzenlenen festivalin bu yılki teması “Doğa” olarak belirlendi.

“Doğa ayakta, kadınlar önde” sloganıyla hazırlıklarına başlayan festivale başvurular da 15 Kasım itibariyle başladı ve 1 Şubat 2020’ye dek devam edecek.

Yönetmenler son 1 yıl içinde yapımı tamamlanmış olan filmleriyle, ulusal ve uluslararası uzun, kısa metraj ile belgesel kategorilerine başvurabilecek.

Festival ekibinden olan Nuray Türkmen, bu festivalin, sanat ve kadın mücadelesini eşit şekilde yürüttüğünü söyledi.

‘Kadınlar kamera önünde obje olarak görülüyor’

Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’e konuşan Türkmen, sinemanın daha çok erkek egemen bir alan olduğunu dile getirdi.

“Özellikle kamera arkasında olan kadınların görünmediğini biliyoruz. Daha çok kamera önünde bir obje olarak kabul edilen kadınlar var. Festival, 22 yıldır tarihsel açıdan kadın mücadelesinin bir parçası olarak hayata geçiriliyor.
Festivali doğrudan kadınların ortak zeminde buluştuğu, festival öncesinde ve sonrasında kadın ilişkilerini güçlendirdiği bir deneyim alanı olarak görüyoruz. Sanat ve politik olanın çok iç içe olduğu bir alandan bahsediyoruz. Kadın sinemacıların toplumsal kabulünü sağladığını ve örgütlülüğünü yarattığını görüyoruz.”

Cinsiyetçi filmlere yer yok

Filmlerin bu yıl danışma kurulunca belirleneceğini kaydeden Türkmen, seçimin “iyi kötü” değerler üzerinden değil feminist yaklaşıma, kadın mücadelesine ve vakfın yaklaşımına dair bir kabulle yapılacağını belirtti.

“İçeriğinde, temasında ve görselinde cinsiyetçiliğin olmadığı filmler tercih ediyoruz. Danışma kurulu ihtiyaç duyarsa dışarıdan alanında uzman kadın arkadaşlardan da yardım alabilecek. Yani dışarıya açık bir danışma kurulu çalışması planlıyoruz.”

Doğa tahribatı ve ekolojik kriz

Türkmen, bu yıl tema olarak ilk başta ‘ekofeminizm’i seçtiklerini ancak toplumsal olarak çok kabul edilen ve bilinen bir kavram olmadığı için “doğa” olarak değiştirdiklerini ifade etti.

‘Ekofeminizm’ kavramını da festival kapsamında tartışmaya açacaklarını kaydeden Türkmen, “Kadının doğurganlığına atfedilen bir doğa kavramı değil, bizzat dünyada ve ülkede doğanın tahribatına ilişkin bir vurguyla festivali gerçekleştireceğiz” dedi.

Son yıllarda artarak süren ekolojik kriz ve doğa tahribatının dünyanın ve Türkiye’nin farklı yerlerinde çeşitli tepkilerle birlikte yaşandığını hatırlatan Türkmen, temayı seçiş nedenlerinin bu olduğunu belirtti.

Kadınlara çağrı

Tüm kadın yönetmenlere seslenen Türkmen şunları söyledi:

“1 Şubat 2020 tarihinde kadar yaptığınız filmleri bize gönderin. Festival aracılığıyla hem emeğiniz görünür kılınsın hem de biz deneyimimizi güçlendirmiş olalım ve hep birlikte ve festivali daha örgütlü kılalım istiyoruz. Filmlerinizi bekliyoruz.”

Festivale başvuru ve detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Irak'ta protestolar: 350'yi aşkın insan öldü, İran Konsolosluğu ateşe verildi
Sonraki Haber
Başrollerde Beren Saat ve Mehmet Günsür var: 'Atiye'den yeni fragman