Ana SayfaManşetSosyal belediyecilik nasıl yapılmaz: Tatvan

Sosyal belediyecilik nasıl yapılmaz: Tatvan

BİTLİS – 2017’de ihaleye çıkan ve dönemin AKP’li belediye başkanı Fettah Aksoy tarafından yapımına başlanan, Aksoy’un başkanlığı döneminde yalnızca yüzde 35’inin yapıldığı ve 4 yıldan uzun bir süredir bir türlü bitmeyen Tatvan şehir merkezi yol ve kaldırım çalışmaları hayatı durma noktasına getirdi.


Haber: Mehmet Elma


Bitlis’in Tatvan ilçesinde 2017’de dönemin AKP’li belediye başkanı Fettah Aksoy tarafından yapımına başlanan ancak başkanlığı döneminde bitmeyen çevre, altyapı, yol ve kaldırım çalışmaları yeni dönem AKP’li belediye başkanı Mehmet Emin Geylani döneminde de sürdü.

Göreve geldiği 2019’dan beri başlayan ve 5 ay içerisinde biteceği söylenen çalışmalar 2 yıl geçmesine rağmen hala bitmedi. Yapımı bir türlü bitmeyen şehir merkezi ve mahalle arası yol çalışmalarından dolayı birçok esnaf maddi kayıp yaşarken, trafik sorunu ise birçok büyükşehiri geride bırakmış durumda.

“Sur’daki hendekler bu kadar derin değildi”

HDP Tatvan Meclis Üyesi Özcan Yurtada, “Biz HDP olarak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana halkımıza Tatvan yararına olacak her türlü çalışmayı destekleyeceğimizin sözünü verdik. Biz hizmete karşı değiliz, ancak şu an mevcut çalışmalar plansız, programsız ve halkı mağdur eden bir noktada. Belediye yönetimi bizde olsaydı ve bu çalışmaları biz yapmış olsaydık şuan emniyet güçleri bütün mahalleyi yakmıştı. Sur’da ortaya çıkan hendekler bu gün Tatvan’da belediye tarafından açılan çukurlar kadar derin değil” diyerek belediyenin yaptığı çalışmaların yurttaşları ne ölçüde mağdur ettiğine dikkat çekti.

Yurtada, askıya alınan çalışmaların Nisan ayında başladığını ve Ekim gibi bitirme sözünün verildiğini de hatırlatarak, “Bize Ekim gibi bütün çalışmaların biteceğini söylediler. Ancak bu şekilde sürerse çalışmalar maalesef bir yılı daha bulur. Ekim ayında biteceği çok mümkün görünmüyor” dedi.

Mevcut çalışmaların yarattığı sorunlara da değinen Yurtada, “ 10 dakikada gittiğimiz yol, belediye sayesinde bir saat bazen iki saate çıktığı oluyor. Esnaf büyük bir kayıp yaşıyor. Pandemi de zaten büyük bir darbe alan esnaf, bu süreçte içinde bulunduğu zarardan kurtulamadı. Belediye için pandemi büyük bir fırsattı. Yasaklar döneminde yoğun çalışılıp bu düzenlemeler bitebilirdi. Ancak bunu da fırsata çeviremediler” dedi.

Esnaf ve yurttaşlar mağdur

Cumhuriyet caddesinde işletmeleri olan birçok esnaf da duruma tepki gösterdi. Satışların yarı yarıya kadar düştüğünü dile getiren esnaflardan Mehmet Şakir, bu durumun 5 aydır sürdüğünü, satışlarına ciddi zararlar verdiğine dikkat çekerek, “Belediyeye bu çalışmaların neden bitmediğini, neden bu kadar ağır ilerlediğini sorduğumuzda ihalenin Karayolları idaresinde olduğunu, kendilerinin yapacağı bir şey olmadığı söylüyorlar. Biz karayollarına gittiğimizde ise bize 4-5 ay içerisinde bütün bu işlemlerin biteceğini söylediler. Ancak 5 aydır bırakın biten bir çalışma, dökülen bir asfalt yok. Mağduriyet sürüyor, görmezden geliniyoruz, sosyal belediyecilik namına hiçbir şey kalmamış” dedi.

Aynı durumun sadece çarşı ve merkez için geçerli olmadığını, bütün mahalle aralarında da bu durumun olduğunu söyleyen yurttaş, “Bu caddedeki bütün esnaflar perişan bir durumda ve belediye bu durumu ısrarla görmemezlikten geliyor” dedi.

“Turizm sezonunda satış yapamıyoruz”

Yaz aylarında yurt içi ve yurt dışından çok fazla kişinin Tatvan’a geldiğini ancak şehir merkezinin bu halde olmasından dolayı hiçbir şekilde satış yapamadıklarına da değinen esnaf Taner İmer, “Tatvan bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri. Buraya dışarıdan bu aylarda binlerce kişi gelir. Ancak arabasıyla çarşıya gelip alışveriş yapmak isteyen biri, arabasını park edecek yer bulamıyor. Haliyle bu durum karşısında gelmemeyi tercih ediyor. Kira, elektrik, su derken bir dünya giderimiz var ama satışımız yok. Belediyenin artık bizi oyalamasını istemiyoruz. Yapamıyorlarsa bırakıp gitsinler. Kimseyi böyle perişan etmeye hakları yok” dedi.

Muhabirin notu: Görüş aldığımız birçok esnaf şehir merkezinde iş yapan esnaflar. Ancak bu durum Tatvan’ın bütün sokakları için geçerli. Kazı ve çalışmaların yapıldığı hiçbir sokakta bir iş makinası ya da çalışma ekibi göremedik. Mevcut durum ile ilgili telefon ile ulaştığımız belediyeden de bizlere dönüş yapılmadı.

 




Önceki Haber
Artvin'de selin ardından: Dört kişi kayıp, binlerce bina hasar gördü
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.