Ana SayfaDünyaAf Örgütü: İran’da gözaltına alınan binlerce kişi işkenceye maruz kaldı

Af Örgütü: İran’da gözaltına alınan binlerce kişi işkenceye maruz kaldı

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, İran’da binlerce kişinin keyfi bir biçimde gözaltına alındığını, gözaltına alınan kişilerinse kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığını bir raporla bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, İran’da yönetimin, 15 Kasım’da benzin zammına tepki için başlayan gösterilerin ardından aralarında, gazeteci, öğrenci, insan hakları savunucusu da olmak üzere binlerce kişiyi keyfi bir biçimde gözaltına aldığını duyurdu.

Euronews’in aktardığına göre, İran’da mağdur kişiler ve yakınlarıyla yapılan görüşmelerin ardından kaleme alınan raporda, gözaltına alınan kişilerin kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığı bildirildi.

En az 304 kişinin öldürüldüğü ve binlerce kişinin yaralandığı gösterilerde, güvenlik güçlerinin silahsız ve hiçbir tehdit oluşturmayan protestocuların üzerine ateş açtığı kaydedilen raporda, ölenlerin arasında 15 yaşın altında olanların da bulunduğu belirtildi.

Raporda, gözaltına alınanların koşulsuz serbest bırakılması istenirken, uluslararası kamuoyuna İran’daki gelişmelerle ilgili harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

İran’da daha önce litresi 10.000 İran Riyali olan benzinin fiyatı ‘kartlı’ 15.000, ‘kartsız’ ise 30.000 İran Riyali’ne çıkarılmıştı.

Benzin fiyatlarına yapılan zammın oranı birçok yerde “yüzde 50” olarak gösterilirken, gerçekte ise benzine yüzde 200 zam yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Kartlı sistemle bir özel araç sadece ayda 60 litre benzin alabiliyor. Ayda 60 litre benzin alma hakkını kullanan araç, onun dışında alacağı benzinin litresini 30.000 riyalden almak zorunda.

Benzin fiyatlarına yapılan zammın ardından sonra halklar sokaklara dökülmüştü.

Kısa sürede büyüyerek ülke çapına yayılan eylemler 2009’daki “Yeşil Hareket”ten bu yana yaşanan en geniş çaplı eylemler.

Eylemlerin başlamasının ardından rejim ülkedeki internet bağlantısını kesti. Kolluk kuvvetleri ise protestocuları ateşli silahlarla hedef aldı.

Previous post
'Game of Thrones’un yaratıcılarından 'Lovecraft' uyarlaması
Next post
Santiago'dan bildiriyoruz: "Şili uyandı, en önemlisi onur mücadelesi"