Ana SayfaGüncelCizre ve Silopi’deki yasağın üzerinden 4 yıl geçti

Cizre ve Silopi’deki yasağın üzerinden 4 yıl geçti

HABER MERKEZİ – Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının üzerinden dört yıl geçerken, insan hakları ihlalleriyle ilgili açılan davalarda hiçbir ilerleme kaydedilmesine dikkat çeken HDP “Ablukaları ve insanlık suçlarını unutmuyoruz” diyor.

Şırnak Valiliği’nin 14 Aralık 2015 tarihinde kentin Cizre ve Silopi ilçelerinde “süresiz sokağa çıkma yasağı” ilan etmesinin üzerinden 4 yıl geçti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, yaşanan sivil ölümlere ve hak ihlallerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklama “Ablukaları ve insanlık suçlarını unutmuyoruz” başlığını taşırken, yasaklı süreçteki ihlallere değinildi.

Çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşun söz konusu insan hakları ihlallerini hazırladıkları raporlarla ortaya koyduğu altı çizilen açıklamada, “Buna rağmen insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili açılan davaların hiç birinde ilerleme sağlanmamış, çoğu soruşturma takipsizlikle/cezasızlıkla sonuçlanmıştır” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“AKP iktidarının özel yasa çıkararak sağladığı ‘cezasızlık zırhıyla’ sayısız suç işlemiş olan asker-sivil yetkililerin ve sorumluların yargı önüne çıkarılmaları ve cezalandırılmaları engellenmiştir.
“İktidar başta olmak üzere, insanlığa karşı işlenmiş bu suçların ortağı, karar alıcısı, uygulayıcısı herkes mutlaka bu yaşananların hesabını hukuk önünde er ya da geç verecektir.
“HDP olarak o dönemde uygulanan ve bugün de Kürt halkına karşı sürdürülen zulmün karşısında susmadık ve susmayacağız.”

Etkin bir soruşturma ve hukuki sürecin yürütülmesi için mücadeleden vazgeçilmeyeceği vurgulanan açıklamada, son olarak yasaklı dönemde yaşamını yitirenler anıldı.

“Cenazesi çocuklarının gözleri önünde günlerce sokakta bekletilen Taybet Anayı, kokmasın diye annesi tarafından cenazesi buzdolabına konulan Cemile Çağırga’yı, halkına karşı uygulanan zulme karşı geri adım atmayan Mehmet Tunç’u, Asya Yüksek’i, Pakize Nayır’ı, Seve Demir’i unutmayacağız.”
Fotoğraf: Ömer Faruk Baran / Sputnik

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) raporlarına göre 16 Ağustos 2105-1 Temmuz 2019 tarihleri arasında 11 il ve 51 ilçede 369 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bu süreçte en az 1 milyon 809 bin kişi yasaklardan etkilendi, 1 milyonu aşkın insan da göç etmek zorunda kaldı.

HDP’nin verilerine göre yasaklı dönemde 79’u çocuk olmak üzere 600’den fazla sivil insan yaşamını yitirdi. Sadece Cizre’de ise bu rakamın 292 olduğu kaydedildi.

Yıkılan kentlerin “TOKİ’lerle inşaat rantı alanına dönüştürüldüğünü” belirten HDP ayrıca, cezasızlığa da dikkat çekiyor: “Ablukaların üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen işlenen ağır insanlık suçlarıyla ilgili davaların çoğu takipsizlikle sonuçlandı, birçok aile cenazesine bile ulaşamadı.”

Previous post
'İşçi sınıfı hareketleri tarihsel bir süreçten geçiyor'
Next post
Dersim dengbej geleneğinin ustalarından Sılo Qız hayatını kaybetti