Ana SayfaGüncelHDP’ye dönük ‘Kobani’ operasyonu

HDP’ye dönük ‘Kobani’ operasyonu

HABER MERKEZİ – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014 yılındaki Kobani eylemlerine ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi. HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ve Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında olduğu çok sayıda isim gözaltında.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik Ankara merkezli yedi ilde gözaltı operasyonu başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemleri ile ilgili başlattığı soruşturma kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği belirtildi.

Gözaltı kararı verilenler arasında HDP’li eski milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de olduğu bilgisi var.

Operasyon kapsamında Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in evine sabaha karşı baskın düzenleyen polisler, evde arama gerçekleştirildi.

Gözaltına alınan Bilgen, “Daha önce tutuklanıp yargılandığım konu ile alakalı gözaltına alındım. Evimde bulunan Jineolojî Dergisi’ne, suç unsuru sayılarak olarak el konuldu” dedi.

HDP’li Oluç: O dönemki MYK üyelerimizin hepsine dönük operasyon yapılıyor

Düzenlenen operasyonla ilgili DW Türkçe’ye bilgi veren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise gözaltına alınan Bilgen’in hem evinde hem de belediye binasında arama yapıldığını ifade etti.

“O dönemki MYK üyelerimizin hepsine dönük operasyon yapılıyor” diyen Oluç, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş hakkında son verilen tutuklama kararının da bu dosyayla ilgili olduğunu hatırlattı.

O dosyayı aktif hale getirecekler ve yeni bir dava açacaklar belli ki. Olayların üzerinden 6 yıl geçmiş yine bir hukuksuzluk yaşanıyor. O dönem 53 yurttaşımız hayatını kaybetti. Biz de yaşananların araştırılması için Meclis’e defalarca araştırma önergesi verdik, ama AKP bu önergeleri hep reddetti. Şimdi siyasi nedenlerle bu operasyonu gündeme getiriyorlar.

24 saat avukat kısıtlılık kararı

Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder gözaltına alınırken

Şu ana kadar birçok ilde düzenlenen ev baskınlarında en az 18 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Gözaltına alınanlardan isimleri netleşenler şöyle:

  • Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen
  • Eski milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Emine Ayna, Nazmi Gür, Ayla Akat
  • Dönemin HDP MYK üyeleri Ali Ürküt, Beyza Üstün, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Alp Altınörs, Günay Kubilay, Dilek Yağlı, Berfin Köse, Bircan Yorulmaz, Cihan Erdal, Pervin Oduncu

Gözaltına alınan siyasetçiler hakkında 24 saat “avukat kısıtlılık” kararı getirildi.  Kısıtlılık kararı için de “delillerin karartılmaması ve yok edilmemesi” gerekçesi öne sürüldü.

HDP’li yönetici ve siyasetçilere “Devletin birliği ve bütünlüğünü Bozma”, “kasten öldürme”, “yağma yapma”, “hürriyetten yoksun bırakma”, “mala zarar verme” gibi suçlar yöneltildiği kaydedildi.

Demirtaş ve Yüksekdağ aynı dosyadan ikinci kez tutuklanmıştı

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı.

Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında, 20 Eylül 2019 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani eylemleri kapsamında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye azmettirme”, “Birden fazla kişi ile birlikte gece vaktinde suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla yağmaya azmettirme”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye teşebbüse azmettirme”, “Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme” iddialarıyla soruşturma başlatılmıştı.

4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan Yüksekdağ ve Demirtaş, aynı gece soruşturma kapsamında Ankara 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı.

Soruşturmanın başındaki isim Yüksel Kocaman, geçtiğimiz günlerde düğününün ardından Saray’a giderek AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmişti.

“Saray’a düğün hediyesi”

Öte yandan HDP’ye dönük operasyona çok sayıda siyasi tepki gösterdi.

Twitter üzerinden tepkisini dile getiren CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve birçok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir!” paylaşımında bulundu.

HDP de gözaltı operasyonuna ilişkin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

AB’den ilk açıklama: Endişelerimiz devam ediyor

Bu arada Avrupa Birliği’nden de HDP’ye dönük operasyona ilişkin ilk açıklama geldi.

Euronews Türkçe’ye konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Ana Pisonero, Türkiye’de bu türden gelişmelerle ilk kez karşılaşmadıklarını belirterek, şöyle dedi:

Avrupa Birliği halihazırda Türkiye’deki anti-terör yasaları ve uygulamalarına ilişkin kaygılarını birçok kez dile getirdi. Benzer endişeler devam ediyor. Son gelişmelere ilişkin olarak da daha resmi ve üst düzey bir tepki konusunda şimdilik biz de beklemedeyiz.


Sancar: Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar

HDP’ye dönük operasyona siyasilerden tepkiler


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Little White Lies'ın listesi: 2000’li yılların en iyi 100 filmi
Sonraki Haber
Birlikte yaşadığı polisin evinde ölü bulundu