Ana SayfaGüncelAskeri hastaneden çıkarılan Osman Şiban’dan ilk sözler

Askeri hastaneden çıkarılan Osman Şiban’dan ilk sözler

HABER MERKEZİ – Dün savcılık kararıyla polisler tarafından evinden alınarak zorla askeri hastaneye götürülen Osman Şiban, ambulansla Mersin’e götürülmek üzere yola çıkarıldı. Şiban’ın ilk sözleri, “buna şükür” oldu. Askeri hastane, Şiban için ifade veremeyeceği yönünde görüş bildirmişti.

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de Servet Turgut’la birlikte gözaltına alındıktan iki gün sonra yoğun bakımda tedavi altında olduğu ortaya çıkan sekiz çocuk babası 50 yaşındaki Osman Şiban, 20 Eylül’de taburcu edilmiş ancak dün sabah saatlerinde kaldığı eve gelen polisler tarafından zorla askeri hastaneye götürülmüştü.

Savcılık, maruz bırakıldığı ağır işkenceden kaynaklı hafız kaybı yaşayan Şiban’ın ifade verip vermeyeceği konusunda hastaneden rapor istemişti.

Askeri hastane ise Şiban için bu aşamada ifade veremeyeceği yönünde görüş bildirmişti.

Gün içerisinden aileye bilgi veren Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Şiban’ı Mersin’e götürebileceklerini iletti. Bunun üzerine aile, Şiban’ın askeri hastaneden çıkış işlemlerini gerçekleştirdi.

Uzun bir süre hastanede ambulansın gelmesini bekleyen aile, ambulansın gelmesiyle Mersin’e doğru yola çıktı.

Ambulansa sadece Şiban’ın bir yakının binmesine izin verildi. Diğer aile bireyleri ise kendi araçlarıyla ambulansa eşlik etti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Şiban, ambulansa bindiği sırada “nasılsın” diye soran yakınlarına, “Elhamdülillah, buna şükür” diyerek yaşadıklarını birkaç sözle özetledi.

Ne oluyor?

11 Eylül’de Şiban’la birlikte gözaltına alınan yedi çocuk babası 55 yaşındaki Servet Turgut ise halen yoğun bakımda tutuluyor.

Her iki yurttaşın da gözaltında işkence gördüğü ve helikopterden atıldıkları iddia edilmekteydi.

20 Eylül’de Mezopotamya Ajansı’nın ulaştığı Osman Şiban’ın hasta epikriz raporuna göre, Şiban ‘yüksekten düşme’ şikayetiyle acil servise getirilmişti. Raporda Şiban’ın ‘helikopterden düşme sonrası acil servise getirildiği’ bilgisi de yer almıştı.

Servet Turgut için hazırlanan raporda ise ‘isimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta’ notuna yer verilmişti. Söz konusu raporlar, her iki yurttaşın ‘helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirmekte.

Turgut ve Şiban’ın maruz bırakıldığı işkenceye dikkat çeken Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, “Bu, 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet. Hiçbir kelime bu zulmün karşılığı olamaz” demişti.

Diğer yandan HDP milletvekilleri ile DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Van’daki işkence vakasını Meclis gündemine taşımıştı.

Yetkililer ise tam 10 gün boyunca sessizliğini korumuştu. Konunun Meclis’e taşınması ve kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından açıklama yapan Van Valiliği, her iki yurttaşın da ‘usulüne uygun olarak muhafaza altına alındığını’ savunmuştu.

Turgut’un ‘kayalık alanda düştüğünü’ ileri süren Valilik, Şiban’ın nasıl yaralandığına ilişkin bir bilgi paylaşmamış, sadece ‘mukavemet gösterdi’ demekle yetinmişti.

Açıklamada herhangi bir iddiaya yer verilmese de “İzahı yapılan iddialarla ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 11 Eylül 2020 tarihi itibarıyla adli süreç ve eş zamanlı olarak idarece idari soruşturma başlatılmış olup olay bütün boyutlarıyla titizlikle değerlendirilmektedir” denilmişti.


Bu gözlerin hesabından hiçbirimiz kaçamayız

Valilikten ‘işkence’ savunması: Usulüne uygun olarak muhafaza altına alındılar

Van Baro Başkanı: 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet

İşkence Meclis gündeminde, yakınları ‘Ölümle tehdit edildik’ dedi

HDP: İşkence emrini kim verdi, kim uyguladı, kim örtbas ediyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 31 buçuk milyona dayandı
Sonraki Haber
Çıkış ile umutsuzluk arasında: Şener Özmen ile 'mekansız' sohbet