Ana SayfaGüncelHDP’li milletvekiline hapis cezası

HDP’li milletvekiline hapis cezası

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Kemal Bülbül, DTK İnanç Komisyonu’nda yer alması nedeniyle yargılandığı davada “örgüte üye olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül hakkında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) İnanç Komisyonu üyeliği ve DTK faaliyetleri nedeniyle açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya Bülbül katılmazken, avukatı Cafer Koluman duruşma salonunda hazır bulundu.

Koluman, milletvekili olduğu için dokunulmazlığı bulunan müvekkilinin yargılanmasının durdurulması talebini tekrarladı.

Bülbül’ün bizzat DTK çalışmalarına katıldığını da belirttiğini kaydeden Koluman, müvekkilinin o dönem Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı ve Alevi kanaat önderi olması nedeniyle çalışmalara katıldığını vurguladı.

DTK’nin yasal düzeyde çalışma yapan bir platform olduğunu belirten avukat Koluman, DTK’nin yasadışı bir çalışmasının bulunmadığını söyledi ve müvekkilinin beraatini talep etti.

Bülbül’ün “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla cezalandırılması yönünde önceki celsede verdiği mütalaasını yineleyen savcı, yargılanmanın durdurulması talebinin de reddini istedi.

Mahkeme de, verdiği ara kararla yargılanmanın durdurulması talebini reddederek yargılamaya devam etti.

Talebin reddedilmesinden sonra esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını tekrar ettiklerini dile getiren avukat Koluman, DTK’nin Anayasa çalışmalarına katılması için 2012 yılında bizzat TBMM Başkanı’ndan davet aldığının altını çizerek, beraat talebini tekrarladı.

Mahkeme heyeti, dava her ne kadar “örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan açılsa da sanığın eyleminin “örgüt üyeliği”ne uyduğunu belirterek, HDP Milletvekili Kemal Bülbül’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Ayrıca heyet, kararın bir suretinin TBMM Genel Sekreterliği’ne ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesini kararlaştırdı.

“Bu karar siyasi bir karardır”

Kararın ardından Twitter hesabından paylaşımda bulunan Bülbül, hakkında verilen hapis cezası için ‘hukuki değil siyasi’ dedi.

Mahkeme kararı ile ilgili olarak DW Türkçe’ye de konuşan Bülbül, hakkında Diyarbakır’da açılan DTK davasının milletvekili olmadan açıldığını hatırlatırken, “Ankara’da da hakkımda açılmış bir dava vardı. Ama vekil olunca, dokunulmazlığım gerekçesiyle yargılamalarımın durdurulması için dava ertelenmişti. Diyarbakır’daki mahkeme ise vekil olmamı hiçe sayıp, yargılamaya devam ederek suç işledi” dedi.

Bu karar siyasi bir karardır. Mahkemeler suç işliyor. Ben vicdanım ve ahlakımla siyaset yapıyorum. Bize ceza verecekler kaygısıyla mücadele etmiyorum. Hak ve hukuk mücadelemden vazgeçmeyeceğim. Kararı tanımıyorum ve itiraz edeceğim.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mersin'de kadın cinayeti: Sebahattin Öztürk akrabası Leyla'yı öldürdü
Sonraki Haber
Ermenekli madenciler adliyeye çıkarıldı