Ana SayfaGüncelSokağa çıkma yasaklarında öldürülen 24 kişinin dosyası rafa kaldırıldı

Sokağa çıkma yasaklarında öldürülen 24 kişinin dosyası rafa kaldırıldı

HABER MERKEZİ – Mardin Nusaybin’de sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemde öldürülen 24 sivil ile ilgili başlatılan soruşturmada hayatını kaybedenlerin dosyaları ‘Daimi Arama Kararı’ verilerek rafa kaldırıldı.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 1 Ekim 2015 tarihinde başlayan ve aralıklarla toplamda sekiz defa ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında hasta, engelli, hastaneye kaldırılamayanlar dahil 25 sivil hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybedenlerden 24’ü ile ilgili başlatılan soruşturmalarda bugüne kadar herhangi bir gelişme yaşanmazken, hayatını kaybedenlerin dosyaları “Daimi Arama Kararı” verilerek rafa kaldırıldı.

Sokağa çıkma yasakları sırasında kolluk kuvvetlerinin açtıkları ateş sonucu hayatını kaybettikleri insan hakları örgütlerinin raporlarına da yansımıştı. Sivillerle ilgili insan hakları örgütleri tarafından yapılan “etkin soruşturma yürütülmesi” çağrısına rağmen aradan geçen 5 yılda tek bir kolluk görevlisinin dahi ifadesi alınmadı.

Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından toplanan veriler üzerinden Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen oradan da Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan fezlekede, öldürülenlerin faillerinin aksine öldürülenler ile ilgili araştırma yapıldığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, hazırlanan fezlekede hayatını kaybedenlerin kimlik bilgilerinin ardından PKK’nin tarihçesi anlatıldı. Ardından da sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan olayların sıralandığı fezlekede, kolluk kuvvetlerince açılan her ateş için “usulüne uygun olarak yapılan silahlı müdahale” ifadelerine yer verildi.

Öldürülenlerin cenaze törenine katılmak suç

Sivil can kayıplarına ilişkin olayların anlatımı ile devam eden fezlekede, öldürülen sivillerin cenaze törenlerine de yer verildi.

Facebook sayfaları ile yerel internet gazeteleri üzerinden elde edildiği belirtilen cenaze törenlerine ilişkin fotoğraflara yer verilen fezlekede, cenaze törenlerinde “Şehit Namirin” yazılı pankartların taşınması, tabutların sarı, kırmızı, yeşil flamalara sarılması ile “örgüt propagandası yapıldığı” iddiasına yer verildi.

Sosyal medya paylaşımları

Hayatını kaybedenlerin tamamının sosyal medya hesapları incelenerek, paylaşımlarına fezlekede yer verilirken, 15 yaşındaki Hakan Doğan ile ilgili fezlekede “örgüt mensubu” ifadesi kullanıldı.

Hakan Doğan’ın Facebook profilinde yüzü tamamen kapalı bir kişinin fotoğrafının bulunmasına da yer verilen fezlekede, bir arkadaşının “Canım kardeşim seni çok özledim inan ki… Ş. Hakan Doğan” ifadelerinin yer aldığı bir paylaşımda bulunduğu ve sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar ile “örgüt propagandası yaptığı” yönünde iddialara yer verildi.

Hayatını kaybedenler

İnsan hakları örgütlerinin hazırladığı raporlara göre, Nusaybin’deki sokağa çıkma yasağı sırasında 54 yaşındaki Ahmet Sönmez, 25 yaşındaki Şahin Turan, 44 yaşındaki Selamet Yeşilmen, 45 yaşındaki Hasan Dal, 19 yaşındaki Musur Aslan, 65 yaşındaki Abdulkadir Yılmaz, 20 yaşındaki Muhammet Altunkaynak, 45 yaşındaki Nurhan Kaplan, 55 yaşındaki Şerif Alpar, 22 yaşındaki Sedat Güngör, 55 yaşındaki Mehmet Emin İnan, 23 yaşındaki Cudi Teber, 19 yaşındaki Mahsum Akdoğan, 56 yaşındaki Fehime Akt, 15 yaşındaki Hakan Doğan, 45 yaşındaki Medeni Orak, 25 yaşındaki Rohat Karakoç, 60 yaşındaki Hasan Korkmaz, 40 yaşındaki Mehmet Pitek, 43 yaşındaki Heyhat Müjde, 19 yaşındaki Saadet Müjde, 11 yaşındaki Fehime Kurumaz, 59 yaşındaki Dilşa Ak ve 39 yaşındaki Emire Gök hayatını kaybetti.

Ayrıca 55 yaşındaki Emin Öz, 1 Ekim 2015 tarihinde ilan edilen ve 6 gün süren ilk yasak sırasında engelli annesini hastaneye kaldıramadığı için yaşamına son verdi.

‘Daimi Arama Kararı’ nedir?

‘Daimi arama’, kanuni bir dayanağı bulunmayıp uygulamada suç şüphesi taşıdığı düşünülen olaylarda failin tespitinin mümkün olmadığı durumlarda soruşturmayı bitirmeyip belli aralıklarla kolluk birimlerinin ilgili savcıya bilgi vermesi şeklinde gerçekleşen bir soruşturma yöntemidir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pınar Umay'ı öldüren Erhan Baykan'a ağırlaştırılmış müebbet
Sonraki Haber
HDP binasına da kimse yokken polis baskını