Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Vakalar da can kayıpları da hızla artıyor

Covid-19 pandemisi: Vakalar da can kayıpları da hızla artıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü salgını hızla yayılmaya devam ediyor, toplam vaka sayısı 62 milyona yaklaşmış durumda. Covid-19 kaynaklı can kayıpları da bir buçuk milyona dayandı. Resmi verilere göre can kaybının 13 bini aştığı Türkiye’de ise açıklanan günlük vaka sayısı 30 bin bandında. Gelişmeler sayfamızda.

 


Esnaflar Kadıköy’den seslendi: Ayakta kalacak gücümüz kalmadı

Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında birçok işyerinin kapatılmasından etkilenen esnaflar, Kadıköy’de eylem yaptı. “Ayakta kalacak gücümüz kalmadı” diyen esnaflar, hükümetten destek ve gerçekçi bir çözüm istedi.


Okul öncesi eğitimde yüz yüze eğitim kararı müdürlüklere bırakıldı

MEB, okul öncesi eğitim kurumlarının uzaktan eğitime geçebileceğini, bu konuda son kararın il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine bırakıldığını bildirdi.


İçişleri Bakanlığı’ndan hafta sonu kısıtlamasına ilişkin açıklama

Türkiye genelinde Covid-19 tedbirleri kapsamında, hafta sonu belirli saatlerde sokağa çıkma kısıtlamasına devam edilecek.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, sokağa çıkma kısıtlaması 28 Kasım Cumartesi günü saat 20.00’den 29 Kasım Pazar günü 10.00’a kadar ve 29 Kasım Pazar günü saat 20.00’den 30 Kasım Pazartesi günü 05.00’e kadar uygulanacak.

Geçen hafta illere gönderilen “Koronavirüs Yeni Tedbirleri” konulu genelgede belirtilen “açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlar” ile “istisna kapsamında olan kişiler” başlıkları altındaki maddeler, bu hafta sonundaki sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasında da aynı şekilde geçerli olacak.

Açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlar

  • Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlar şöyle:
  • İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri,
  • Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri,
  • Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, kara yolları, huzurevleri, yaşlı bakımevleri, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri, AFAD birimleri, ­afetle ilgili çalışma yürüten kurum/kuruluşlar, Vefa Sosyal Destek birimleri, Göç İdaresi, PTT vb), doğal gaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğal gaz çevrim santralleri), yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dahil) ve lojistiğini yapan firmalar,
  • Oteller ve konaklama yerleri,
  • Sağlık hizmetlerinin kapasitesini artırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar,
  • Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri, üretim ve imalat tesisleri,
  • Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları ve gazete dağıtıcıları,
  • Valilikler/kaymakamlıklar tarafından yerleşim merkezleri için her 50 bin nüfusa bir ve il sınırları içinden geçen şehirler arası kara yolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre  için bir olmak üzere belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi (Bu madde kapsamında açık olacak akaryakıt istasyonları ile lastik tamircileri kura yöntemiyle belirlenecek),
  • Sebze, meyve toptancı halleri.

Muaf olacaklar

  • İşletme ve kurumlarda yönetici, görevli veya çalışanlar, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dahil),
  • Acil çağrı merkezleri,
  • Vefa Sosyal Destek birimleri,
  • Kızılay, AFAD’da ve afet kapsamında faaliyet yürütenler, görev alanlar,
  • ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan eş, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav görevlileri,
  • Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacaklar kısıtlamalardan muaf olacak.

Açık cezaevlerindeki hükümlülerin Covid-19 iznine iki ay daha uzatma

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Covid-19 salgını nedeniyle izne gönderilen açık ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerinin izin sürelerinin, 30 Kasım’dan itibaren iki ay süreyle uzatıldığını açıkladı.

Müdürlükten yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün 26 Kasım’daki yazısıyla Covid-19 salgınına ilişkin riskin ortadan kalkmaması nedeniyle hükümlülere verilen Covid-19 izin sürelerinin iki ay uzatılmasına dair öneride bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, açık ceza infaz kurumlarında bulunan veya açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezalarının infazına karar verilen yükümlülerin izin sürelerinin, 5275 sayılı Kanun’un Geçici 9/5. Maddesi uyarınca 30 Kasım 2020’den itibaren iki ay süreyle uzatılmasına karar verildiği kaydedildi.


İçişleri Bakanlığı’ndan yeni genelge

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine ‘Geniş Katılımlı Etkinliklerin Ertelenmesi’ konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre;

  • 17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı Kanunla; Derneklerin genel kurul toplantılarının ertelenmesine dair İçişleri Bakanı’na yetki veren 7244 sayılı Kanunun 2/ç fıkrasına ekleme yapılarak erteleme yetkisinin üçer aylık sürelerle üç defaya kadar kullanılabileceği hükümü doğrultusunda derneklerin genel kurul toplantıları Şubat ayı sonuna kadar ertelendi.
  • Dernek genel kurullarının ertelenmesine ilişkin durum doğrultusunda; daha önceden 01.12.2020 tarihine kadar yapılmaması kararlaştırılan, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin (genel kurul toplantıları dahil) 01.03.2021 tarihine kadar ertelenmesi gerektiği değerlendirildi.
  • Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

Bakan Koca: Beş ilde vakalar iki haftada yüzde 100 artış gösterdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden il bazında Covid-19 salgınına dair bilgiler verdi.

Bakan Koca’nın açıklamasına göre, vakalar Tokat, Tekirdağ, Adana, Mersin ve Sakarya’da iki haftada yüzde 100, Erzurum’da ise yüzde 50 artış gösterdi.


İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı: 179 kişi ‘salgın hastalık’ nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, bugün (27 Kasım) kentte 179’u ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 397 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre ise Türkiye genelinde 177 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı ve İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı birbiriyle çelişen “Covid-19” ve ‘salgın hastalık’ nedeniyle gerçekleşen ölüm verileri açıklıyor.

Bakanlık ve İBB’nin ölüm verileri şöyle:

22 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 139 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 186 ölüm

23 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 153 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 201 ölüm

24 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 161 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 211 ölüm

25 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 168 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 203 ölüm

26 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 174 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 231 ölüm

27 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 177 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 179 ölüm

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 177 kişi hayatını kaybetti, 29 bin 845 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 474 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 171 bin 113 test yapıldığı ve 6 bin 592 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 177 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 3 bin 845 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 481 bin 198’e, toplam can kaybı ise 13 bin 191’e yükseldi.

Bakanlığa göre son 24 saatte 29 bin 845 vaka tespit edildi.


Davutoğlu’nun Covid-19 testi pozitif

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Corona virüsü testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Twitter hesabından açıklama yapan Davutoğlu, genel durumunun iyi olduğunu belirterek, “Çalışmalarımızı karantina süresi boyunca evimden devam ettireceğim. Bütün hastalarımıza Rabbim’den acil şifa diliyorum. Lütfen önlemlere ve sağlığınıza dikkat edin” dedi.


İkinci kez ‘Corona’ya yakalanan Yılmaz Vural yoğun bakıma alındı

Haziran ayında Covid-19 testi pozitif çıkan teknik direktör Yılmaz Vural, tedavisinin ardından hastalığı atlatmıştı.

Vural’ın bir kez daha ‘Corona’ya yakalandığı açıklandı.

Hastaneye kaldırılan Vural yoğun bakımda tedavi altına alındı.


Op. Dr. Ömer Akalın da ‘Corona’dan öldü

Türk Tabipleri Birliği (TTB),  Bursa’da çalışan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Akalın’ın Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

TTB’nin verilerine göre Türkiye’de salgının başından bu yana 180’in üzerinde sağlık çalışanı Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.


‘Kamuoyundan bilgi saklayan, süreci şeffaf yönetemeyenler hesap vermeli’

İzmir Tabip Odası, resmi Corona virüsü vaka sayılarının aylar sonra yeniden açıklanmaya başlanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “kamuoyunu eksik bilgilendiren, bir kısım veriyi saklayarak pandeminin şiddetlenmesine yol açan yöneticiler hesap vermelidir” dedi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Süreçte kamuoyunda güvenilirliği ve inandırıcılığı giderek azalan bu resmi veri paylaşımlarının pandemi ile ilgili gerçekliği göstermekten uzak olduğu artık herkesce kabul görmeye başladığı günümüzde 25 kasım 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca günlük ‘hasta’ sayılarının yanında Covid pozitif tüm olguların sayısını 28 bin 351 olarak açıklamak zorunda kalmıştır. Bu açıklamaya sebep olan başka etmenlerin varlığı tam olarak bilinmese de olgu sayımız dünyada olgu sayısı bakımından ilk üçte olduğumuzu göstermektedir. Türkiye, salgın yönetiminde dünyanın en başarısız ülkeleri arasında yer alıyor. Oysa bizlere günlerce başarı hikayeleri anlatılmıştı.

“Pandeminin başından beri aklın ve bilimin ışığında bir yönetim anlayışının olmaması bu başarısızlığın en önemli sebebidir. Salgını yönetmek yerine rakamlarla oynayarak algıyı yönetmeye çalışmak eksik ya da yanlış uygulamalarla günü kurtarmaya çalışmak, toplum sağlığında ciddi kayıplara yol açmıştır. Salgınını gerçek boyutunu şiddetini ortaya koymak yerine, olgu sayıları küçük gösterilerek, bu konuda alınması gereken radikal tedbirler alınmamıştır. Bilim kurulunun da bu konudaki sorumluluğu sorgulanmalıdır. Son dönemde ciddi artış gösteren olgu ve vefat sayılarına ve bu konudaki yoğun uyarılara rağmen, toplumsal hareketliliği azaltacak, bir süre kapanmayı hayata geçirecek tedbirlerin hayata geçirilemediğini kaygıyla izlemekteyiz.

“Gelinen noktada tüm sorumluluk pandemi sürecini yönetenlerindir. Süreci yönetemeyen, kamuoyunu eksik bilgilendiren, bir kısım veriyi saklayarak pandeminin şiddetlenmesine yol açan yöneticiler hesap vermelidir. Bu konuda derhal gerekli girişimlere başlanmalıdır.”


Almanya’da 1 milyon eşiği aşıldı

Almanya’da toplam Corona virüsü vaka sayısı bir milyonu geçerken, Covid-19 kaynaklı ölenlerin sayısındaki artış bir günde 426 kişiyle şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.

Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) verilerine göre toplam vaka sayısı son 24 saatte 22 bin 806 artarak, 1 milyon 6 bin 394’e ulaştı.

Almanya, dünya genelinde toplam vaka sayısı bazında 1 milyon eşiğini aşan 12’nci ülke oldu.

Almanya’da ilk vaka Ocak ayı sonunda tespit edilmişti. Günlük en yüksek vaka sayısına ise 23 bin 648 kişiyle geçen Cuma günü ulaşılmıştı.

Semptom göstermeyen ya da hafif semptomlu vakaların fark edilememesi nedeniyle gerçek vaka sayısının resmi istatistiklere yansıyandan daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

RKI verilerine göre Covid-19 kaynaklı ölüm sayısında da son 24 saatte 426 kişiyle en yüksek seviyeye ulaşıldı. Böylece toplam can kaybı sayısı 15 bin 586’ya yükseldi.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Hava kirliliği salgının etkilerini artırıyor

Yapılan bilimsel araştırmalar, özellikle yoğun hava kirliliğinin olduğu alanlarda yaşayan insanları ‘Corona’ benzeri virüslerin öldürücü etkisine daha fazla maruz bıraktığını ortaya koyuyor.

Cenevre Üniversitesi ile Zürih Politeknik Yüksek Okulu tarafından yapılan çalışmaya göre, havada yoğun biçimde mikro partiküllerin bulunması insanları salgınlara karşı daha hassas hale getiriyor.

Araştırmada, özellikle büyük şehirlerde veya sanayi bölgelerindeki hava kirliliği nedeniyle yoğun olan mikro partiküllerin birçok grip dalgasında da hastalığın ağır geçmesine neden olduğuna dikkat çekiliyor.

Araştırmaya ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu partiküllerin Covid-19 salgınına neden olan yeni tip Corona virüsü ile birleştiğinde daha ağır sonuçlara yol açtığı kaydedildi.

Buna göre, mikro partiküller aynı zamanda salgının biçimini değiştirebilirken, salgın dalgalarının yayılmasına da neden olabiliyor.

Araştırmaya göre, 2,5 mikrometreden daha küçük boyutlardaki mikro partiküller solunum yollarında iltihaplanmaya ve kanın pıhtılaşmasına (kalınlaşma) neden oluyor. Bundan dolayı ise Covid-19’a yakalanma durumunda hastalık daha ağır bir biçimde etkili olabiliyor.


Bakan Koca: Samsun’da vaka sayısı artıyor

Samsun, İzmir, Denizli, Balıkesir ve Çorum İl Sağlık Müdürleri ile görüşen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Samsun’da vaka artıyor. Samsun, Çorum ve İzmir’de ilaç kullanımı düşük. Vaka sayısına oranla hastaneye yatışlar gittikçe artıyor” ifadelerini kullandı.


Aktif vaka sayısı 17 buçuk milyona yaklaştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 61,308,613
  • Can kayıpları: 1,437,840
  • İyileşenler: 42,396,651
  • Aktif vakalar: 17,474,122

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (13,248,676)
  • Hindistan (9,309,871)
  • Brezilya (6,204,570)
  • Rusya (2,187,990)
  • Fransa (2,183,660)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (269,555)
  • Brezilya (171,497)
  • Hindistan (135,752)
  • Meksika (104,242)
  • Britanya (57,031)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Esnaflar Kadıköy'den seslendi: Ayakta kalacak gücümüz kalmadı
Sonraki Haber
Dünya AIDS Günü'ne özel: Pera Film'den "Buradayım! Yayılımlar" seçkisi