Ana SayfaDünyaSuriye ordusu Serakib’e girdi: İdlib’de neler oluyor, kim ne diyor?

Suriye ordusu Serakib’e girdi: İdlib’de neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Suriye ordusu, Türkiye’nin gözlem noktalarının bulunduğu Serakib’e girdi. Ankara’dan gelen açıklamalarda gözlem noktalarının görevlerine devam edeceği vurgulandı. Kritik noktada bulunan Serakib Şam’ın kontrolüne geçerken, yaşanan gelişmeleri ve kimi açıklamaları derledik.

Rusya destekli Suriye hükümet güçleri, Aralık ayından bu yana süren “İdlib Şafağı” adlı operasyonu kapsamında Serakib kentine girdi.

Suriye devlet televizyonu, bu gelişmeyi “Suriye Arap Ordusu birlikleri Serakib’e girdi. Teknik birlikler mayın ve patlayıcıları etkisiz hale getirmek için taramalara devam ediyor” şeklinde aktardı.

Suriye ordusu geçen haftadan bu yana İdlib kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Serakib’e doğru ilerliyordu.

Serakib, Şam için kritik önemdeki Halep’i Lazkiye’ye bağlayan M4 ve Halep’i Şam’a bağlayan M5 otoyollarının kesiştiği noktada yer alıyor.

Türkiye, Şam’ın ilerleyişini durdurmak ve bulunduğu alanı kaybetmemek için Serakib’deki gözlem noktasına takviye yapmış, aynı zamanda ilçenin çevresinde üç tane daha askeri kontrol noktası oluşturmuştu.

3 Şubat’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) takviyesi sırasında Şam’ın saldırısı sonucu yedi asker ve bir sivil personel hayatını kaybetmişti.

TSK de askeri gözlem noktalarından Suriye ordusuna top atışlarıyla karşılık vermiş, kısa süreli çatışma yaşanmıştı. Ancak Suriye ordusu ilerleyişini sürdürmüştü.

Görsel: BBC

Bugün bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, TSK birliklerine yönelik İdlib’de yapılacak her türlü saldırıya misliyle karşılık verileceğini ve gözlem noktalarının görevlerine devam edeceğini bildirdi.

Reuters’a konuşan yetkililer de Türkiye’nin üç gözlem noktasının Suriye hükümet güçlerinin kontrolündeki alanda kaldığını, ancak buradan tahliyenin söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye sınırına yakın mesafedeki İdlib vilayetinin büyük bir bölümü Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) kontrolünde bulunuyor.

İdlib’de 12 gözlem noktası bulunan Türkiye, yeni bir göç dalgasını tetikleyeceği gerekçesiyle operasyonlara karşı çıkıyor.

Til Temir’e saldırı

Suriye ordusunun Rusya’ya ait savaş uçaklarının desteğiyle İdlib merkezine doğru ilerlemesi sonrası, Türk ordusu ise Rusya ve Suriye askerlerinin de bulunduğu, Demokratik Suriye Güçleri kontrolündeki Tel Rıfat ve Til Temir’i top ateşiyle hedef aldığı belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı, TSK’nin, bugün Til Temir’e yönelik saldırısı sonucunda altı Askeri Meclisi üyesinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Ankara-Moskova hattı hareketlendi

Suriye ordusunun İdlib’de ilerleyişi sürerken, Türkiye ile Rusya arasındaki diplomatik görüşmeler de yoğunlaşıyor.

Yeni bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İdlib’de insani felaketi önlemek için ne gerekiyorsa yapmamız gerekiyor ve yapacağız” dedi.

Çavuşoğlu, Rusya ile temasların hem askeri hem de liderler düzeyinde sürdüğünü belirtip, “Rusya’dan bir heyet Türkiye’ye geliyor. İhtiyaç olursa liderler düzeyinde görüşme konusunda sayın Putin ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan mutabık kalmıştı. Amacımız rejimin saldırganlığına son vermek ve anayasa komisyonu toplantılarına kaldığı yerden devam etmek” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Mart ayı içinde bir Astana süreci toplantısı yapılabileceğini söyledi ve ekledi: “Bunun çalışması sürüyor.”

Moskova: Türkiye sorumluluklarını yerine getirmiyor

Ankara ile sürekli temas halinde olduklarını belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “Türkiye ile İdlib’deki gerilimi azaltma bölgelerindeki düzeni net bir şekilde belirleyen anlaşmalarımız var” dedi ve Türkiye’nin sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu:

“Türk meslektaşlarımız bu bölgede işbirliği yaptıkları muhaliflerle, El Nusra ve (Heyet) Tahrir Şamlı teröristleri birbirinden ayırma sözü verdi. Ancak ne yazık ki hala bu teröristler İdlib’deki bölgede hüküm sürüyor. Bu nedenle bu sorumluluk yerine getirilmeli.”

Lavrov’a göre, yerine getirilmesi gereken ikinci sorumluluk da İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesi içerisinde silahsızlaştırılmış hatlar oluşturulması.

Rusya Dışişleri Bakanı, “Bu konuda da anlaşılmıştı, ancak bu hedefe henüz ulaşılmadı. Putin ve Erdoğan’ın talimatlarını takiben, askerlerimiz karada bu net sorunları çözmeye çalışıyor” dedi.

Lavrov’un açıklamalarını Twitter üzerinden değerlendiren Rusya uzmanı Kerim Has, Moskova’nın Ankara’ya İdlib’le ilgili üç mesaj verdiğini belirtti:

  • “Sorumluluklarını yerine getirmiyorsun, aksine teröristler alan kazanıyor.”
  • “Suriye ordusunun ilerleyişi senin de altına imza attığın belgelere göre terörle mücadele kapsamında ve meşru, direnç gösterme.”
  • “Yine de işbirliğine açığız.”

BM’den ateşkes çağrısı

Tırmanan gerginlik üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de İdlib gündemi ile toplandı.

Konsey, İdlib’de şiddete son verilmesi çağrısı yaptı, bunun “acil gereklilik” olduğunu belirtti.

BM yetkilisi Mark Lowcock da geçtiğimiz iki ayda İdlib ve çevresinde çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 600 bin kişinin ayrılmak zorunda kaldığı bilgisini paylaştı.


Karınca, BBC Türkçe, NTV, Sputnik, DW Türkçe



Önceki Haber
‘Barış Pınarı’ haberlerinden suçlanıyordu: Gazeteci Aydın Keser beraat etti
Sonraki Haber
Gülistan Doku 34 gündür kayıp: 'Soruşturma genişletilsin' çağrısı