Ana SayfaCezaevleri70 bin mahkûma evde ‘Corona izni’ geliyor, siyasiler yine kapsam dışı

70 bin mahkûma evde ‘Corona izni’ geliyor, siyasiler yine kapsam dışı

HABER MERKEZİ – TBMM’ye bu hafta sevk edilmesi beklenen ve siyasi tutuklulara dönük ayrımcılık nedeniyle eleştirilen infaz düzenlemesine geçici madde konularak, açık cezaevlerinde kalan 70 bin mahkûmun, belli bir süreyle cezalarını evde çekmeleri planlanıyor. Yani yapılacak düzenlemede siyasiler yine kapsam dışı bırakılıyor. Adalet Bakanı Gül de infaz düzenlemesinde “terör, cinsel saldırı ve uyuşturucuya dair bir iyileştirme beklemediklerini” söyledi.

Corona virüsü salgını nedeniyle risk altındaki cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler için TBMM’ye bu hafta sevk edilmesi beklenen infaz düzenlemesine dair yeni bilgiler edinildi.

Son haberlere göre, infaz düzenlemesine geçici madde konularak, açık cezaevlerinde kalan 70 bin mahkûmun, belli bir süreyle cezalarını evde çekmeleri planlanıyor.

Hürriyet’ten Nuray Babacan imzalı haberde, açık cezaevlerine yönelik bu uygulamanın 30 Mayıs 2020 tarihine kadar süreceği, Adalet Bakanlığı’nın gerekli gördüğü takdirde ev hapsi uygulamasını 2 ay daha uzatacağı belirtiliyor.

Ancak infaz düzenlenmesinin hayata geçirilmesinde bu kişilerin cezalarının indirim oranları da yeniden hesaplanacak. Tahliye süreleri tutanların, ev hapsi sona erecek.

Ceza süresi henüz dolmamış olanlar ise salgın geçtikten sonra açık cezaevine dönecek ve kalan cezasını burada çekecek.

İtalya Napoli’deki Poggioreale Cezaevi’nde mahpusların Corona virüs isyanı

NTV’de yer alan bir habere göre ise iktidar partisinin muhalefete götürdüğü infaz düzenlemesi yeniden revize edildi.

Cinsel istismar suçlarının kısmen de olsa af kapsamına girmesi önerisi, kamuoyundan tepki çekince geri çekildi.

İlk metinde kapsam dışı sayılan suçlardan bazıları infaz indirimine alınarak af genişletildi. Uyuşturucu kullanıcıları indirim kapsamına alındı. Mükerrer işlenen suçlar da indirim kapsamına giriyor.

“Terör” suçları, cinsel istismar suçları, kasten adam öldürme suçları ve uyuşturucu suçlarının bir kısmı af kapsamının dışında kalacak.

Adalet Bakanı’ndan açıklama

Öte yandan bir televizyon programına katılan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, gazetecinin, “terör suçlarına” dair düzenleme olup olmayacağı sorusuna, “AKP’nin bu konuda da bir iyileştirme yapmayacağı yönünde bir düşüncesi olduğu ancak kanun teklifi gelmeden konuşmanın mümkün olmadığı” yanıtını verdi.

Denetimli serbestlik sürelerinin uzatılması yönünde bir düzenleme beklediklerini aktaran Gül, “Bunun cezasızlık anlamına gelmemesi için hiç yatılmayan bazı suçlara ilişkin az da olsa belli bir oranda yatılması noktasında bir düzenleme olacağını göreceğiz. Kanunda evde infaz düzenleme olduğunu teklifte göreceğiz. Ancak benim bildiğim yok” diye konuştu.

Son gelişmeler ışığında bakıldığında infaz düzenlemesine özellikle HDP’nin ve hak savunucuları ile hukukçuların getirdiği “ayrımcılık” eleştirisi için ayrıca bir düzenlemeye gidilmeyeceği anlaşılıyor.

Yani siyasi tutuklular yine kapsam dışı bırakılıyor.

200 bine yakın tutuklu cezaevlerinde kalacak

Yapılan hesaplamalara göre infaz indirimiyle ilk etapta 30-40 bin hükümlü serbest kalacak.

Kademeli olarak toplamda 100-130 bin kişinin tahliye edilmesi planlanıyor.

Bu da halen 300 bin kişinin bulunduğu cezaevlerinin toplamda üçte ikisinin ‘Corona’ günlerinde cezaevlerinde kalacağı anlamına geliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gürbulak Sınır Kapısı'nda doğalgaz boru hattında patlama
Sonraki Haber
Türkiye, 10 bin vaka sayısına en hızlı ulaşan ülke