Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında can kaybı iki milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında can kaybı iki milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı iki milyonu aşarken, toplam vaka sayısı da 94 milyona yaklaşıyor. Aktif vaka sayısı da 25 milyon bandında. Türkiye’de ise CoronaVac’a acil kullanım onayı verilmesi sonrası ülke genelinde aşılama kampanyası başlatıldı, ancak tartışmalar sürüyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


BM: İhtiyaç fazlası Covid-19 aşıları yoksul ülkelerle paylaşılmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Covid-19 ölümlerinin 2 milyonu geçmesinin ardından video mesaj yayımladı.

Kayıpların ”yürek burkan bir dönüm noktasına” ulaştığını söyleyen Guterres, salgına karşı küresel koordineli bir çabanın olmamasını eleştirdi ve hayatını kaybeden iki milyon kişinin anısına ülkelere daha büyük bir dayanışma sergilemeleri çağrısı yaptı.

Aşı konusunda da bir boşluk olduğuna dikkati çeken Guterres, şunları kaydetti:

“Aşı, yüksek gelirli ülkelere hızla ulaşırken dünyanın en yoksullarına hiçbir şey yok. Bilim başardı ama dayanışma başarısız oldu. Bazı ülkeler, ilave anlaşmalar peşinde hatta ihtiyaçtan fazlasını tedarik ediyor. Hükümetlerin halkını koruma sorumluluğu var ama aşı milliyetçiliği başarısızlığa neden oluyor ve küresel iyileşmeyi geciktiriyor. Ülkelerin fazla doz aşılarını paylaşmasına ihtiyacımız var.”


MA: Aynı koğuşta bulunan 16 tutuklunun Covid-19 testi pozitif çıktı

Karabük T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Şirin Taşdemir, bugün aile üyeleri ile yaptığı telefon görüşmesinde, aynı koğuşta bulunan 16 tutuklunun Covid-19 testinin pozitif çıktığını aktardı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, tutuklu Taşdemir’in ablası Sabahat Meydan, bugün kardeşi ile gerçekleştirdiği haftalık telefon görüşmesinde kardeşinin aktarımlarını şöyle dile getirdi:

“Meydan ‘Burada aynı koğuşta bulunan 19 tutukluya Corona virüsü testi yapıldı. Testin sonuçlarına göre koğuşta bulunan 19 tutukludan 16’sının testi pozitif çıktı. Testi negatif çıkan 3 tutuklu başka koğuşlara alınırken, diğer 16 tutuklu ise şuan aynı koğuşta kalıyor’ dedi.”


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 169 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 314 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 380 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 167 bin 211 test yapıldığı ve 921 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 169 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 9 bin 109 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 8 bin 314. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 373 bin 115’e yükseldi.


Sağlık Bakanı Koca’dan HDP Eş Genel Başkanı Sancar’a teşekkür

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, siyasi parti liderlerine yönelik yaptığı Covid-19 aşısı olma çağrısına yanıt veren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a teşekkür etti.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar yaptıkları yazılı basın açıklamasında, risk ölçüleri içerisinde sıraları geldiğinde aşı olacaklarını duyurmuştu.


İçişleri Bakanlığı’ndan sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili ek genelge

İçişleri Bakanlığı’nın sokağa çıkma kısıtlamalarında istisna kapsamına alınacak kişilerle ilgili 81 ilin valiliğine ek genelge gönderdi.

Genelgede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan değerlendirilmeler neticesinde “Sokağa Çıkma Kısıtlaması Uygulanan Süre ve Günlerde Muaf Tutulacak Yerler ve Kişilere Dair Liste’ye” ekleme yapıldığı belirtildi.

Buna göre;

  • Araç muayene istasyonları ve buralarda çalışan personel ile araç muayene randevusu bulunan taşıt sahipleri hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.
  • Motorlu taşıt sürücü kursları, havacılık ve denizcilik kursları, özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları ve iş makineleri sürücü eğitim kurslarına devam eden kursiyerlere yönelik hafta sonları düzenlenmesi zorunlu olan direksiyon eğitim sınavları ile diğer teorik ve uygulama sınavlarında görev alan komisyon görevlileri, usta öğreticiler ve bu sınavlara girecek kursiyerler sokağa çıkma kısıtlamalarında istisna kapsamına alınacak.
  • Milli Eğitim Bakanlığı EBA LİSE TV MTAL ve EBA platformunda yayınlanmak üzere Bakanlığa bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında çalışmaları devam eden uzaktan eğitim video çekimi, kurgu ve montaj faaliyetlerini yürütmekte olan ya da söz konusu çalışmaların koordinasyonunu sağlayan personel sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olacak.
  • Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

56 saat sürecek

Bugün saat 21.00’de başlayacak olan sokağa çıkma kısıtlaması Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek.

Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak.

Online sipariş firmaları da Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde 10.00-24.00 saatleri arasında siparişlerini teslim edebilecekler.

Yurttaşlar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan günlerde (Cumartesi-Pazar) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçi, çiçekçi ve fırın ya da ekmek satış bayine yürüyerek gidip gelebilecekler.


HDP: Sıramız geldiğinde aşı olacağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın parti genel başkanlarına aşı yapma çağrısına dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Türkiye’de birçok eksikliğe, belirsizliğe ve plansızlığa rağmen Covid 19 aşılama programı nihayet 14 Ocak 2021 tarihinde uygulanmaya başlamıştır.

En kısa sürede en etkili bağışıklamanın bir an önce başarılması için her türlü imkanın kullanılmasını umut etmekteyiz.

Sağlık Bakanı dün bizzat arayarak ve bir çağrıda bulunarak siyasi parti başkanlarını, Meclis Başkanı’nı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı kamuoyu önünde aşı olmaya davet etmiştir.

Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonumuz ile birlikte yaptığımız değerlendirmeye göre, bu davet daha önce belirlenen risk grubu, kronik hastalar ve sağlık çalışanları için düzenlenen aşılama programına uygun değildir.

Bu nedenle herkesin belirlenmiş risk öncelik sırası ile aşılanması, sürecin hızlıca ve etkili bir şekilde devam etmesi gereklidir.

Bizler, risk ölçüleri içerisinde sıramız geldiğinde aşı olacağımız bilgisini kamuoyu ile paylaşıyoruz.”


Bahçeli ve Akşener de Covid-19 aşısı oldu

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Corona virüsü aşısı oldu.

Aşı olduğunu Twitter üzerinden duyuran Bahçeli, “Tüm halkımızı da aşı olmaya davet ediyorum” dedi.

Bahçeli’nin yanı sıra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de aşı olduğunu Twitter üzerinden duyurdu.

Akşener, “Sayın Fahrettin Koca tüm liderler gibi beni de, dün akşam arayarak aşı olmaya davet etti. Parti liderlerinin aşı konusunda toplumumuza ön ayak olması gerektiği inancıyla ben de aşı oldum. Bu vesileyle iktidarı, aşı süreci için yaptığımız önerileri uygulamaya çağırıyorum” dedi.


Prof. Dr. Kara: Covid-19 aşısının tekrarlanması gerekebilir

Fotoğraf: DHA

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ateş Kara, Covid-19 aşısının zaman içinde tekrarlanma gerekliliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

DHA’ya konuşan Prof. Dr. Kara, bazı hastalıklarda bağışıklık sistemindeki hafıza hücresi ya da hücresel cevabın istenilen düzeyde olmadığını belirterek, “Böyle durumlarda aralıklı olarak o aşıyı bizim tekrar olmamız gerekiyor. Bunun en güzel örneği tetanoz, difteridir. 10 yılda bir tetanoz aşısını tekrar yapılması gerektiğini söylüyoruz, tekrar vücuda hatırlatılması gerekiyor” dedi.

“Bugünkü bilgi ile baktığımızda şunu görüyoruz; bizim hemen hemen 7 ila 8 ayda bir ya da yılda bir defa aşılanmamız gerekebilir” diyen Prof. Dr. Kara, eğer Covid-19 gripteki gibi değişiklik gösterirse, aşının mevcut mutasyonlara karşı etkili olup olmadığına bakmak gerekeceğini kaydetti.

Prof. Dr. Ateş Kara, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Bilim Kurulu’nun üyeleri arasında yer alıyor.


Türkiye’de aşılananların sayısı 400 bine yaklaşıyor

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de aşılananların sayısı 400 bine yaklaşıyor.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Çin merkezli şirket Sinovac’ın geliştirdiği Covid-19 aşısı CoronaVac’a acil kullanım onayı vermesi sonrası ülke genelinde aşılama kampanyası başlatılmıştı.

Bakanlığın “https://covid19asi.saglik.gov.tr” adresinden aşılanan kişi sayısı anbean paylaşılıyor. Buna göre, şu ana kadar 381 binin üzerinde kişi aşılandı.

Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde ayrıca, nasıl aşı olunabileceğini gösteren adımlar görselleştirildi:


Mutasyon paniği: Almanya önlemleri sertleştirmeye hazırlanıyor

Almanya, 31 Ocak’a kadar geçerli olan pandemi tedbirlerinin geçerlik süresini uzatmaya ve önlemleri sertleştirmeye hazırlanıyor.

Corona virüsünün Britanya ve Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyon geçirmiş yeni türlerinin “büyük endişe” yarattığını söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu varyantların daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu ifade etti.

Zamanla yarışıldığını ifade eden Merkel, karar almak için 25 Ocak tarihinin beklenemeyeceğini söyledi.

Merkel tedbirlerin sertleştirilmesi halinde salgının durdurulabileceğini de savundu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya’da salgınla ilgili verileri izleyen Robert Koch Enstitüsü’nün Başkanı Robert Wieler de Merkel’in açıklamaları öncesinde daha sert tedbirler alınması gerektiğini belirtmişti.

Wieler “Şu anda aldığımız tedbirler bana göre tam bir kapanma değil, hala çok fazla istisna var ve kati bir uygulama da söz konusu değil” diyen Wieler, virüsün yeni türlerine ilişkin olarak da “Durumun çok daha kötü hale gelmesi muhtemel” diye konuşmuştu.

Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre Almanya’daki 16 Covid-19 vakasında Britanya’da ortaya çıkan yeni türe rastlandı, dört vakada ise Güney Afrika’daki mutasyon görüldü.

Almanya’da Covid-19 vaka sayısı bu sabah itibari ile 2 milyonu geçti. Toplam can kaybı da 45 bin bandında. Ülkede günlük can kaybı Perşembe günü zirve yapmış ve bin 244 olarak kayıtlara geçmişti.


Bakan Koca’dan siyasi parti genel başkanlarına aşı daveti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile aşı kampanyası kapsamında Meclis’te bulunan siyasi parti genel başkanlarını arayarak aşı olmaya davet ettiğini açıkladı.

İlk yanıt Kılıçdaroğlu’ndan

Sağlık Bakanı Koca’nın aşı davetine ilk yanıt ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi.

Kılıçdaroğlu, “Sağlık Bakanı aradı, ‘tabi’ dedim, ‘Gerekirse ben de refakat ederim size’ dedi. Hekimler aşı olmamızı istiyorlar, ben de aşı olacağım. Zamana henüz karar vermedik, bugün yarın olacak” açıklamasında bulundu.


AKP MKYK üyelerinin ilk gün Covid-19 aşısı vurulmasına tepki

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Çin merkezli şirket Sinovac’ın geliştirdiği Covid-19 aşısı CoronaVac’a acil kullanım onayı vermesi sonrası ülke genelinde aşılama kampanyası başlatıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri, aşı önceliği listesinde birinci sırada olan sağlık çalışanları olarak Çarşamba günü canlı yayında ilk aşıları oldu. Ardından Perşembe günü AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Covid-19 aşısı oldu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre aşı olduğu hastaneden çıkarken Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada AKP’nin Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi milletvekillerinin de aşı vurulduğunu söyledi:

“Aşılarımız gelir gelmez bakanımız ilk aşıyı ben yaptıracağım dedi ve dün yaptırdı. Bilim Kurulu üyelerimiz aynı şekilde yaptırdı. Ben de aynı şekilde aşıyı yaptıracağım demiştim. Ben de bu akşam Merkez Karar’daki milletvekili arkadaşlarım ve diğer arkadaşlarım da burada aşıları yaptırdık, yaptırıyoruz.”

Erdoğan, ardından da tüm milletvekillerinin de “kampanyayı güçlü kılmak için” aşı vurulması gerektiğini söyledi:

“Benim şöyle bir özellikle istirhamım var, o da tüm başta siyasi liderler olmak üzere; bunun yanında tüm milletvekillerimiz olmak üzere, lider kadrolar olmak üzere bu kampanyayı güçlü kılma noktasında onların da belirlenmiş olan aşılama noktalarında bu aşıyı teşvik ederlerse çok çok isabetli olacağına inanıyorum. Tabii burada Bilim Kurulu’nun biliyorsunuz belirlediği de bir takvim var, bir süreç var. Bu sürece göre yaş gruplarına varıncaya kadar, bunlar da zaten bu sürecin içerisinde.”

Erdoğan’ın açıklaması sonrası sosyal medyada MKYK üyelerinin aşı vurulmasına tepkiler geldi.

AKP MKYK’nin 51 üyesi var. Bu üyelerden hangilerinin aşı olup olmadığına dair henüz bir detay paylaşılmadı.

Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu aşı sıralamasında ilk etaptaki sağlık çalışanları ile üçüncü sıradaki 65 yaş üstü yurttaşlar kapsamına giren yaklaşık 10 MKYK üyesi olduğu biliniyor.

Türkiye toplamda 50 milyon doz CoronaVac aşısı satın aldı. Bu aşıların şu ana kadar 3 milyon dozu Türkiye’ye ulaştı.


Dünya genelinde vaka sayısı 94 milyona yaklaşıyor

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 93,533,849
  • Can kayıpları: 2,002,410
  • İyileşenler: 66,835,087
  • Aktif vakalar: 24,696,352

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (23,848,410)
  • Hindistan (10,528,508)
  • Brezilya (8,326,115)
  • Rusya (3,495,816)
  • Britanya (3,260,258)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (397,994)
  • Brezilya (207,160)
  • Hindistan (151,954)
  • Meksika (137,916)
  • Britanya (86,015)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
WhatsApp gizlilik sözleşmesini ertelediğini duyurdu
Sonraki Haber
Memê Alan'ın göğün yedinci katında aradığı Zîn'e sevdası