Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında aktif vakalar 25 milyonun üzerinde

Covid-19: Küresel salgında aktif vakalar 25 milyonun üzerinde

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde iki milyonu aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Covid-19 küresel salgında vaka sayıları 100 milyona doğru tırmanışta. Bu vakalardan dörtte biri ise halen ‘aktif’. Kısa bir süre önce aşılama kampanyası başlatılan Türkiye’de de resmi verilere göre toplam vaka sayısı iki buçuk milyona doğru ilerliyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Prof. Dr. Durmuş Kaya Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Durmuş Kaya, Covid-19 nedeniyle 51 yaşında hayatını kaybetti.

Kaya’nın vefatını Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü, Twitter üzerinden duyurdu.

“Teknoloji Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Durmuş Kaya hocamız, Covid 19 enfeksiyonu nedeniyle vefat etmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dilerim. Üniversitemizin başı sağ olsun.”


Koca: Yarından itibaren aşılama programının 1’inci aşamasının 2’nci adımına geçiyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yarından itibaren aşılama programının birinci aşamasının ikinci adımına geçileceğini duyurdu.

Koca ayrıca, 81 ilin sağlık müdürleri ile aşı programını değerlendirdiklerini belirterek,  “Sağlık çalışanlarımızdan 830 bin kişi aşının ilk dozunu oldu. Dünyadaki en hızlı uygulamalardan birini gerçekleştirdik. Program takvimine göre sağlık çalışanları Çarşamba gününe kadar aşılanmaya devam edilecek” ifadelerini kullandı.


DSÖ: Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı haftada 100 bine çıkabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Programı Direktörü Michael Ryan, Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısının haftada 100 bine çıkabileceğini belirtti.

Ryan, “Halihazırda epidemiyolojik durum dinamik ve dengesiz bir şekilde gelişiyor, gelecekte zorlaşabilir. Ölenlerin sayısı haftada 100 bine çıkabilir” dedi.

Şu anda ölümlerin yüzde 47’sinden fazlasının Latin Amerika ve Güney Amerika’da yaşandığını dile getiren Ryan, gelecekte bu oranın artabileceğini söyledi.

Ryan’ın sözlerine göre, Avrupa’da durum aksime istikrara kavuşuyor, ama ölüm oranı halen çok yüksek düzeyde.


Covid-19 kurallarının olmadığı AKP kongreleri

AKP Urfa il kongresinden.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin bugün gerçekleştirilen Manisa, Aydın, Mardin, Adıyaman, Kilis, Bingöl, Bitlis, Elazığ ve Muş il kongrelerine online olarak katıldı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un da katıldığı kongrelerde AKP’lilerin fiziki mesafe kuralına uyulmadan salonu hınca hınç doldurduğu görüldü.

Covid-19 tedbirlerinin unutulduğu kongrelerde çok sayıda kişinin maske dahi takmadığı görüldü.

AKP kongreleri sürerken salondan yapılan yayınları sosyal medya üzerinden izleyen yurttaşlar tepkilerini dile getirdi.

Yapılan yorumlarda baro seçimlerinin ertelenmesi, toplantı ve basın açıklamalarının yasaklanması, restoran, kafelerin kapatılması hatırlatılarak, görüntülere tepki gösterildi.


Dengbêj Cemalê Mihê hayatını kaybetti

Dengbêj Cemalê Mihê, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Akciğer kanseri de olan Mihê, dün (17 Ocak) tedavi gördüğü Şırnak Devlet Hastanesi’nde fenalaşması üzerine Diyarbakır Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Mihê, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtulamayarak hayatını kaybetti.

Dengbêj Cemalê Mihê yarın Şırnak Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 164 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 862 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 400 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 151 bin 342 test yapıldığı ve 749 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 164 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 7 bin 905 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 5 bin 862. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 392 bin 963’e yükseldi.


Yeni bir Corona virüsü mutasyonu California’da hızla yayılıyor

ABD’nin California eyaletinde, Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni bir türünün hızla yayıldığı belirtiliyor.

ABD basınında yer alan haberlere göre “L452R” olarak adlandırılan virüs varyantı, Britanya’da tespit edilen virüs varyantından (B.1.1.7) da farklı.

California Üniversitesi’nden viroloji uzmanı Prof. Dharles Chiu, Aralık ayı ortasındaki araştırmalarında üzerinde çalıştıkları örneklerin yüzde dördünde bu varyantı tespit ettiklerini, bu ayın başlarında ise bu oranının yüzde 25’e çıktığını söyledi.

Chiu, “California’da gerçek bir sistemli virüs izleme programı bulunmadığı için” örneklemenin yanıltıcı olabileceğini ama varyantın hem kentsel hem de kırsal kesimde eskiye göre daha yaygın olduğunu belirtti.

Uzmanlara göre L452R hakkında açıklığa kavuşturulması gereken pek çok nokta var.

California’da kamu sağlığı uzmanları ve araştırmacılar şimdi, L452R varyantının diğer Covid-19 versiyonlarına göre daha bulaşıcı olup olmadığının yanıtını arıyor.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Diyarbakır Valisi ‘Corona’ya yakalandı

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun, dün yaptırdığı Corona virüsü testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Twitter üzerinden bir paylaşım yapan Karaloğlu, sağlık durumunun iyi olduğunu ifade ederek, “Tedavim evde devam ediyor” dedi.

Karaloğlu, aynı zamanda İçişleri Bakanlığı’nın kayyum atadığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin başkan vekili.


Yüzlerce okul kapandı, binlerce eğitimci işini kaybetti

Corona virüsü salgını birçok alanı olduğu gibi eğitimi de etkiledi.

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) verilerine göre, yaklaşık bin özel okul kapandı, beş bine yakın çalışan da işsiz kaldı. Yaklaşık 300 bin öğrenci ise özel okullardan kaydını sildirdi.


Kısıtlamalara uymayan yaklaşık 25 bin kişi hakkında işlem yapıldı

11-18 Ocak tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 24 bin 755 kişi hakkında adli veya idari işlem yapıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“11 Ocak Pazartesi gününden itibaren hafta içi 21.00 ila 05.00 saatleri arasında, hafta sonu 15 Ocak Cuma akşamı saat 21.00’de başlayıp 18 Ocak Pazartesi günü saat 05.00’e kadar süren sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan toplam 24 bin 755 kişiye, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nin ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem yapılmıştır. Pandemi ile mücadelemiz sona erip, normalleşme sürecine geçinceye kadar temizlik, maske ve mesafe olmak üzere diğer kurallara uymayı sürdürmeliyiz. Aziz milletimize bu süreçte göstermiş olduğu sabır, fedakarlık ve anlayıştan dolayı teşekkür ediyoruz.”


Eğitim Bakanı Selçuk: 15 Şubat’ta okulları açmakla ilgili ilke kararı aldık

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün akşam CNN Türk’te katıldığı programda “15 Şubat’ta okulları açmakla ilgili ilke kararı aldık” dedi.

Selçuk’un açıklamaları özetle şöyle:

“Başlangıçta açılsın veya açılmasın gibi tartışmalar oldukça yoğundu ama şu anda açılsın noktasında ciddi bir beklenti var. Bizim asıl baktığımız yer Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kabinenin alacağı kararlarla bağlantılı. İlke olarak, okulun açılmasını çok önemsiyoruz. Bütün dünyadaki ülkelere baktığımızda başka ülkeler ne kadar açık tuttu? Benzer salgın süreci olan ülkeler dahil. Biz ne kadar açık tuttuk? Bir karşılaştırma yaptığımızda biz aslında çok kontrollü gittik. Bizim okullarımızın açık olma süreci, çok daha az. 15 Şubat’ta okulları açmakla ilgili zaten bir ilke kararı aldık. Bunun ne şekilde olacağına dair de geçmişten gelen deneyimlerimiz de var. İki gün iki gün bölmek gibi ya da belli sınıf seviyelerinde kademeli olarak açmak gibi. Çok farklı senaryolarımız, uyguladıklarımız ve uygulamadıklarımız var.

“Bununla alakalı karar, eğer salgının seyri bakımından Bilim Kurulu’nun ortaya koyacağı tavır eğer ‘Tüm sınıflar aynı anda açılabilir’ ise, ki dünyaya baktığımızda şu anda tüm sınıfları tam zamanlı olarak her gün okula gitmesinin henüz olası olmadığını görüyoruz. O zaman bizim başka ne senaryomuz vardı? İki gün iki gün vardı, sınıf seviyeleri vardı. Bu sınıf seviyelerinde belirli sınıflar ki literatüre baktığımızda dünyada küçük yaşlarda riskin daha az olduğunu görüyoruz. Başka sağlık faktörleriyle de ilgili. Başka hastalıkları varsa, kronik rahatsızlıkları varsa ona da bağlı olmakla beraber bizim hala gördüğümüz tablo şu; hiç açılmayan sınıflarımız vardı. Bu sınıflar 7 ve 10. sınıflarla ilgili… Bunları aslında öncelikli olarak dikkat alanımızda tutuyoruz. Küçük yaşları dikkat alanımızda tutuyoruz. Meslek liselilerin özellikle stajlarını ve uygulamalarını dikkat alanında tutuyoruz. Sınav grubunda olan çocuklarımız da var, öğretmenleriyle yüz yüze çalışmak istiyorlar. Kısa süreli de olsa. Onlarla ilgili birtakım senaryolarımız var. Salgının seyrine bağlı olarak Bilim Kurulu’yla yapacağımız görüşmelere bağlı olarak da bunlardan hangisinin hayata geçeceğini de yaklaşık 10 gün önce paylaşmış oluruz.

“İlkokul ve orta okullarda yüz yüze sınav yapmayacağız. Aslında yapmayı planladık. Öğrencilerimizin yüzde 40’ına da bu sınavı uyguladık. Fakat geri kalan yüzde 60’lık kısım da tam sınava girecekken okulların tekrar kapanması söz konusu oldu. Daha sonra 25 Aralık’ta ilan ettik. ‘İlkokullarımız ve orta okullarımız, sınava girmeksiniz karnelerini dijital olarak alacak.’ dedik. ‘Liselilerimiz de 15 Şubat’tan sonra kalan sınavlarını yapacaklar.’ dedik. Geçtiğimiz günlerde küçük bir ayrıntıyı gündeme getirdik. Bazı velilerimiz haklı olarak ‘Bizim çocuklarımız sınava girdiler. Notlarını aldılar. Sınava giremeyenler kanaat notu, katılım puanı, performans ve proje gibi hususlardan puan aldı. Bu puanlar aynı değil. Benim çocuğum da performanstan alsın.’ dedi. Çok haklı olarak. Biz de seçenek sunduk. Yoksa değişiklik yok. Sadece isteyen veliler kendi çocukları için, sınavda puan alsın ya da almasın gibi kanaat ortaya koyabilir. Böyle bir seçenek.”


Dünya genelinde iyileşenlerin sayısı 68 milyonu aştı

Fotoğraf: Natacha Pisarenko/AP

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 95,484,666
  • Can kayıpları: 2,039,695
  • İyileşenler: 68,189,961
  • Aktif vakalar: 25,255,010

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (24,482,050)
  • Hindistan (10,572,672)
  • Brezilya (8,488,099)
  • Rusya (3,568,209)
  • Britanya (3,395,959)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (407,202)
  • Brezilya (209,868)
  • Hindistan (152,456)
  • Meksika (140,704)
  • Britanya (89,261)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Valiliği’nden buzlanma uyarısı
Sonraki Haber
2016’dan bu yana yasak: Van’da eylem ve etkinlik yasağı yine uzatıldı