Ana SayfaEğitimSalgın eğitimi vurdu: Yüzlerce okul kapandı, binlerce eğitimci işini kaybetti

Salgın eğitimi vurdu: Yüzlerce okul kapandı, binlerce eğitimci işini kaybetti

HABER MERKEZİ – Türkiye Özel Okullar Derneği’nin verilerine göre, Covid-19 salgını nedeniyle kapanan okul sayısı bine yaklaştı. Beş bine yakın eğitimci de işini kaybetti.

Corona virüsü salgını birçok alanı olduğu gibi eğitimi de etkiledi.

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) verilerine göre, yaklaşık bin özel okul kapandı, beş bine yakın çalışan da işsiz kaldı. Yaklaşık 300 bin öğrenci ise özel okullardan kaydını sildirdi.

Cumhuriyet’te Ökkeş Taşkın’ın haberine göre henüz işini kaybetmemiş özel okul öğretmenleri, kısa çalışma ödeneğiyle birlikte salgının faturasının kendilerine kesildiğini belirterek, “Haftalık 35-40 saat çalışmamıza rağmen kısa çalışma ödeneği altında düşük ücretle çalıştırılıyoruz” dedi.

Eğitim Sen Genel Sekreteri Sinan Muşlu, iktidarın özelleştirme politikalarıyla birlikte eğitim-öğretimin de özelleştirildiğini ifade etti.

Özel okullara MEB tarafından ciddi kaynaklar aktarılıyor. Velilerden online eğitim olmasına rağmen ücret talep ediliyor. Ancak bu kaynakların hiçbiri öğretmenlere dönmüyor. Aldığımız duyumlara göre, güvencesiz çalıştırılıp, ücret ödemesi elden ödeniyor ve düşük ücretler ödeniyor. Öğretmenler, en küçük bir hak arama durumunda ‘ekmek’ ile tehdit ediliyor. Eğitimin tarafsız ve parasız olması gerekmektedir. Kaynağı devlet tarafından karşılanmalı. İktidarın özelleştirme ile birlikte öğretmenlere yaklaşımı sömürü düzenidir. Tüm eğitim emekçileri haklarını sonuna kadar savunmalıdır.

‘Sefalet ücreti’

Özel okul öğretmenleri ise haftalık 40 saate varan çalışma mesaileri olmasına karşın “sefalet ücreti” aldıklarını dile getirdi.

Sözleşmelerimiz 10 ay şeklinde yapılarak kıdem ve tazminat hakkımız elimizden alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) veya Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuru yaptığımızda kimliklerimiz bir şekilde deşifre ediliyor. Sendikal hak mücadelesine giriştiğimiz an bir şekilde yüz kızartıcı suç kılıfı uydurulup üzerimize atılıyor. İşsiz kalmamak için bu durumu kabul etmek zorunda kalıyoruz.




Önceki Haber
Meteoroloji'den yoğun kar yağışı ve fırtına uyarısı
Sonraki Haber
AYM: Festus Okey'in yaşam hakkı ihlal edildi