Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19’da Türkiye ve dünyadaki son gelişmeler

Canlı Blog | Covid-19’da Türkiye ve dünyadaki son gelişmeler

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde vaka sayısı 2.6 milyonu aştı, can kaybı 187 bini aştı. 100 bini aşkın vakanın olduğu Türkiye’de 2 bin 491 kişi yaşamını yitirdi. 31 ilde 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması devrede. ‘Corona’ gündemine ilişkin Türkiye ve dünyadan gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:57 | Fas’ta cezaevinde 133 tutukluda Covid-19 tespit edildi

Fas’ın güneyindeki bir cezaevinde toplam 133 mahkumun Covid-19 testi pozitif çıktı.

Ouarzazate Cezaevi’nde testler 309 mahkum üzerinde gerçekleştirildi.

Fas’ta şu ana kadar 3 bin 537 kişide Corona virüsü tespit edildi.

Salgından dolayı 151 kişi hayatını kaybederken 430 kişi de iyileşti.


23:45 | Avrupa Atletizm Şampiyonası iptal edildi

Fransa’nın başkenti Paris’te gelecek 25-30 Ağustos’ta gerçekleştirilmesi planlanan Avrupa Atletizm Şampiyonası Covid-19 nedeniyle iptal edildi.

2020’de Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenmesi planlanan Olimpiyat Oyunları da salgın nedeniyle 2021’e ertelenmişti.

2020 böylece atletizm dalı için hiçbir büyük etkinliğin düzenlenmediği yıl oldu.


23:25 | DSÖ: Avrupa’daki Covid-19 ölümlerinin neredeyse yarısı bakımevlerinde

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge,  Avrupa’daki Covid-19 ölümlerinin neredeyse yarısının bakımevlerinde gerçekleştiğini açıkladı.

Durumu “Hayal bile edilemeyecek bir trajedi” diye nitelendiren Kluge, bakımevlerinde ortaya çıkan tablonun çok endişe verici olduğunu dile getirerek bunun küresel bir sorun olduğunu belirtti.

“Bu salgın toplumun görmezden geldiğimiz ve yeterince değer vermediğimiz köşelerine ışık tutmamızı sağladı. Tüm Avrupa’da uzun süreli bakımevleri genelde ihmal ediliyor. Ama bu böyle olmamalı. Bakımevlerinde çalışanlar bu salgının yeterince dile getirilmeyen kahramanları oldu.”

Kluge, ayrıca bakımevlerinin işleyişi hakkında acilen yeniden düşünülmesi ve gerekli ayarlamaların yapılması gerektiğini belirtti.


22:44 | Dünya genelinde can kaybı 187 bini aştı

Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 2.6 milyonu aştı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Covid-19 pandemisinde tanı konulanların sayısı 2 milyon 682 bin.

Verilere göre yaşamını yitirenlerin sayısı 187 bini aşarken, iyileşenlerin sayısı ise 732 bini geçti.

En çok vakanın tespit edildiği ülke ise ABD. 4.5 milyona yakın Corona virüsü testi yapılan ülkede 856 bin kişiye Covid-19 tanısı konuldu.

ABD’yi sırasıyla 213 bin vaka ile İspanya, 189 bin vakayla İtalya, 157 bin vakayla Fransa, 151 bin vakayla Almanya takip ediyor.

Avrupa ülkelerinin hemen ardından 139 bin vaka ile Britanya geliyor.

Türkiye ise 101 bini aşkın vakayla yedinci ülke konumunda.


21:49 | Adalar’a giriş ve çıkışlara 35 gün boyunca sınırlama

Adalar Kaymakamlığı, Covid-19 salgını nedeniyle ilçeye giriş ve çıkışların 26 Nisan 00.00’dan 31 Mayıs 00.00’a kadar sınırlandırıldığını duyurdu.

Kaymakamlık açıklamasında, hava sıcaklıklarının artması ile adalara yapılacak günübirlik ve yaz aylarında ikamet etmek amacıyla seyahatlerin, virüsün yayılımı hızlandırarak, vaka sayısının artması, toplum sağlığı ve kamu düzeninin bozulmasına sebep olacağı gerekçesiyle sınırlandırıldığı belirtildi.

Giriş ve çıkışlarda uygulanacak istisnalar şöyle belirlendi:

  • Adalar ilçesinde, 23 Nisan 2020 tarihinden önce yerleşim yeri adresi olarak kayıtlı olanların, e-devlet sisteminden alınmış tarihçeli adres bildirim raporuyla ilçeye giriş ve çıkış yapacaklar.
  • Temel ihtiyaç (gıda/temizlik vb.) malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürün ve/veya malzemelerin lojistiği, üretimi ve naklinde görevli olanlar ve araçları; malın cinsi, teslimat yeri/alıcı adresi, teslimat tarihini gösteren taşıma irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura vb. belgeler ile giriş/çıkış yapabileceklerdir. Bu şekilde giren kişiler bu faaliyetleri süresince, değişim sürelerine uyarak maske takmak, temas gerektirdiği durumlarda sosyal mesafeye uymak zorundadırlar. Bu şekilde girişlerine izin verilen ticari yük taşıyıcıları ilçede konaklama yapamayacaklar.
  • Doğalgaz, elektrik, enerji arz güvenliğinin ihtiyaç duyduğu malzemenin nakli ve üretiminin gerçekleşmesinde görevli olanlar ve araçları; enerji sektöründe görevli olduklarına dair ilgili şirket tarafından düzenlenecek olan görev belgesi ve/veya sevk irsaliyesi ile giriş/çıkış yapabilecekler.
  • Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar, görev belgesi ile giriş, çıkış yapabilecekler.
  • Çalışma hayatı içerisinde yer alan yönetici, çalışan ya da işyeri sahiplerinin ikamet ve işyerlerinin farklı ilçelerde bulunması durumunda giriş/çıkışları; bu durumu ispatlayan (yerleşim yeri/ikamet belgesi, SGK kayıt belgesi) belgeleri ibraz etmek şartı ile yapılabilecek.
  • Adalar ilçesinde görev yapan kamu görevlileri, kamu görevi ve hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında görevli olanlar; görevli olduklarına dair belge veya kimlikle giriş/çıkış yapabilecekler.

Seyahat izin belgesi verilecek kişiler

  • Kaymakamlık tarafından her adada oluşturulan “Seyahat İzin Kurullarınca” geçici veya sürekli seyahat izin belgesinin şu kişilere verilmesi kararlaştırıldı:
  • Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
  • Kendisi veya eşinin, vefat eden yakınının cenazesine katılmak için seyahat edecek olan, yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,
  • Yukarıda sayılanlar dışında yer almakla birlikte, belgelendirdiği gerekçeleri Kaymakamlık tarafından uygun bulunanlar.

21:17 | Fransa’da can kaybı 22 bine yaklaştı

Fransa’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 516 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 21 bin 856’ya ulaştı.

Fransa, salgın sebebiyle dünyada dört, Avrupa’da üçüncü en fazla can kaybı yaşanan ülke.

Vaka sayısı ise 161 bin 530.


20:07 | Türkiye’de Corona virüsü vaka sayısı 100 binin üzerine çıktı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 40 bin 962. Toplam test sayısının ise 791 bin 906 olduğu belirtildi.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 3 bin 116 artarak, 101 bin 790’a yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 115 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 491’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar tanı konulanlardan 18 bin 491’i iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 816.


19:44 | TTB: Dr. Erdinç Şahin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Mersin’in Silifke ilçesinde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Erdinç Şahin’in, Covid-19 nedeniyle üç gündür tedavi gördüğü hastanede bugün hayatını kaybettiği bildirildi.

Bir başsağlığı mesajı yayınlayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, hayatını kaybeden Dr. Şahin’in ölüm nedenine “Viral Pnömoni” yazıldığını belirterek, tanımlamada sorun olduğunu bir kez daha dile getirdi ve Sağlık Bakanlığı’ndan Dr. Erdinç Şahin’in ölüm nedeninin Covid-19 olup olmadığının açıklanmasını istedi.

TTB’nin mesajında, şu ifadelere yer verildi:

“PCR testi 2 kez negatif çıkan ancak BT’si ve bütün kliniği COVID-19 ile uyumlu olduğu için COVID-19 algoritmasına göre tedavisi ve ilaç temini Bakanlığınız tarafından yapılan, Dr. Erdinç Şahin’in ölüm raporunda ölüm şekli: ‘Bulaşıcı Hastalık – Doğal ölüm’ olarak işaretlenmiş, Ölüm nedeni kısmında ise: ‘Viral Pnömoni’ yazılmıştır.
“Hem Sağlık Bakanı hem de bir hekim olarak size soruyoruz?
“Risk grubunda olmayan, herhangi bir kalp ya da solunum sistemi hastalığı taşımayan, BT’si ve kliniği COVID-19 tanısıyla uyumlu 50 yaşındaki Dr. Erdinç Şahin’in ölüm nedeni sizce nedir? Tanıda ve ölüm nedeni belirlenmesinde COVID-19 ya da şüpheli COVID-19 yazılmamasının, ‘iş kazası-meslek hastalığının’ belirlenmesinde meslektaşımızda yaratacağı hak kaybını önemsiyor musunuz?
“Bütün bu verilere bakınca bu akşam açıklanacak COVID-19 nedeniyle vefat edenler arasında hayatını kaybeden meslektaşımızı da sayacak mısınız? Yoksa meslektaşımız COVID-19 salgın süreci ile hiçbir ilgi ve irtibat kurulmadan birçok hasta gibi “viral pnömoniden” vefat etmiş mi sayılacak?”

24 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi

TTB dün Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan’dan bugüne kadar, Corona virüsü nedeniyle 14’ü hekim 24 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

3 bin 474 sağlık çalışanına da Covid-19 tanısı konulduğunu belirten TTB, bunların yüzde 38’ini da hekimlerin oluşturduğunu ifade etmişti.


19:33 | İtalya’da son 24 saatte 464 kişi hayatını kaybetti

İtalya’da Corona virüsü salgınında bir günde 464 kişi daha hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı 25 bin 549’a çıktı.

Ülkede toplam vaka sayısı 189 bin 973 oldu.

Son 24 saat içinde iyileşen Covid-19 hastalarının sayısı ise 3 bin 33 ile rekor kırdı.

İyileşen hastaların toplam sayısı 57 bin 576’ya ulaştı.

Bir gün içinde iyileşenlerin sayısı ilk kez yeni vakaların sayısını geçti.

Yoğun bakım servislerinde tedavi görenlerin sayısı 2 bin 267.

İtalya’da bugüne kadar 1 milyon 52 bin 577 kişiye, toplamda 1 milyon 579 bin 909 test yapıldı.


18:25 | 2021 Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası 2022’ye ertelendi

UEFA, 2021 Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası’nı bir yıl ertelediğini açıkladı.

Turnuva 6-31 Temmuz 2022 tarihlerinde Britanya’da organize edilecek.

UEFA daha önce de Corona virüsü salgını nedeniyle EURO 2020’yi 2021 yılına ertelemişti.

Bu nedenle erkekler ve kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonalarının aynı dönemde organize edilmesi ihtimali doğmuştu.

UEFA’nın son kararıyla kadın futbol takımlarının kısa süre içerisinde iki büyük turnuvada oynamaları da önlenmiş oldu.

Tokyo’da organize edilecek Olimpiyat Oyunları da 2021’e ertelenmişti.


18:16 | UEFA: Avrupa’da ligler Ağustos’a kadar tamamlansın

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), yerel federasyonlardan ligleri Ağustos ayına kadar bitirmelerini istedi.

UEFA, liglerin tamamlanamaması halinde ise Avrupa kupalarına katılacak takımları, kulüp katsayılarına göre değil mevcut puan durumuna göre belirleyeceğini açıkladı.

Bu kararlar UEFA’nın birliğe üye 55 ülkenin futbol federasyonu yetkilileriyle yaptığı video konferans sonrası kamuoyuna duyuruldu.

Bir sonraki UEFA toplantısı ise 27 Mayıs’ta yapılacak.


18:08 | Britanya’da can kaybı 19 bine yaklaştı

Britnya’da son 24 saatte 616 kişinin daha Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Böylece ülkede ölenlerin sayısı 18 bin 738’e yükseldi.

Toplam vaka sayısı ise 138 bin 78.

Bakımevlerinde ölenlerin sayısı açıklanan rakamlara dahil değil.


16:55 | Bilim insanları, salgının yoğun yaşandığı yerleri tespit için kanalizasyondaki atık suyu gözlemliyor

Bilim insanlarının, Covid-19 hastalığının izlerini bulup, salgının yoğun yaşandığı noktaları belirlemek için, kanalizasyondaki atık suyu gözlemlediği açıklandı.

Virüsün atık su sistemleriyle yayılmasa da, enfekte etmeyen kalıntılar tespit edilebiliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Newcastle Üniversitesi’nden bilim insanları Santiago de Compostela’dan İspanyol meslektaşlarıyla, her iki ülkedeki kanalizasyon şebekelerini gözlemleyerek işbirliği yapıyor.

Bu analizle, Kuzeydoğu İngiltere ve İspanya genelinde Covid-19’un görülme sıklığı tahmin edilebilecek.


16:52 | ABD’de bir günde 2 bin 100’den fazla kişi hayatını kaybetti

Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke olan ABD’de can kayıpları artmaya devam ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından paylaşılan son verilere göre, ülkede son 24 saat içinde 2 bin 100’den fazla Covid-19 hastası daha hayatını kaybetti.

Böylece ülkedeki toplam can kaybı 46 bin 611’e yükseldi.


15:30 | Afrika’daki vaka sayısında 24 saatte yüzde 43 artış

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin açıkladığı verilere göre kıtada geçen hafta 16 bin vaka sayısı, 26 bine yükseldi.

Böylece bir haftada kıtadaki vaka sayısında yüzde 43 artış görüldü.

Kurumun direktörü John Nkengasong, kıtadaki test kapasitesinin “çok çok sınırlı” olduğunu ifade etti.

Nkengasong, bu durumun da Afrika’daki gerçek vaka sayısının muhtemelen çok daha fazla olabileceği anlamına geldiğini söyledi.


15:00 | Avrupa’da virüs ölümlerinin neredeyse yarısı bakımevlerinde

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa’daki Corona virüsü ölümlerinin neredeyse yarısının, bakımevlerinde gerçekleştiğini açıkladı.

Kluge, uzun süre bakımevlerinde kalanlar açısından “derin bir şekilde kaygı verici” bir fotoğrafın ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

“Avrupa bölgesindeki tahminlere göre, Covid-19’dan ölenlerin neredeyse yarısı, uzun süreli bakımevlerinin sakinleriydi. Bu akla hayale gelmeyecek bir insani trajedi.”


14:17 | Konya’da 280 kaçak ‘Corona’ test kitine el kondu

Konya’da düzenlenen operasyonda üzerinde Türkçe ibare bulunmayan ambalajlar içerisinde 280 adet Corona virüsü test kiti ele geçirildi.

İHA’nın haberine göre, yasa dışı yollarla kente getirilen kitlerin tanesi 240-250 liradan satışının yapılacağı tespit edildi.

Konuyla ilgili bir kişi hakkında adli işlem yapıldı.


14:00 | Dünya Sağlık Örgütü: Türkiye konusunda temkinli bir iyimserlik içerisindeyiz

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye konusunda ‘temkinli iyimserlik’ içerisinde olduklarını ve vaka sayılarının dengelenmeye başladığını söyledi.

Açıklama, örgütün Avrupa Bölümü’nün bugün düzenlediği basın toplantısında yapıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Dünya Sağlık Örgütü’nğn Olay Yönetim Ekibi’nden Catherine Smallwood, Türkiye’de Corona virüs salgınının durumuyla ilgili sorularına şu yanıtı verdi:

“Şu anda Türkiye’de vaka sayısının 100 bine yaklaştığını görüyoruz ve geçen hafta içerisinde vaka artış oranı da yaklaşık yüzde 47 oldu. Yani, belli bir düzeyde artışların halen sürdüğünü görüyoruz.

“Ancak Türkiye’de çok erken aşamalarda uygulanmaya başlanan önlemler sayesinde genel eğilimde vaka sayıları azalmaya ya da dengeye oturmaya başladı. Genel olarak, Türkiye konusunda vaka sayılarının dengeye oturmasıyla birlikte temkinli bir iyimserlik içerisindeyiz.”


13:51 | Fransa’da araştırmacılar virüse karşı nikotin bantlarını deneyecek

Fransa’da araştırmacılar, Corona virüsüne karşı etkili olup olmadığını belirlemek için yeni bir araştırmanın startını veriyor.

Bu kapsamda ülkede, nikotin bantlarının virüse karşı etkili olup olmadığını saptamak adına salgına karşı mücadele veren sağlık çalışanlarına nikotin bandı dağıtılacak.

Uzmanlar nikotinin teorik olarak Corona virüsünün hücrelerdeki yayılma hızını yavaşlattığı ihtimali üzerinde duruyor. Ancak bu hala bir teori boyutunda.


13:48 | İran bazı kısıtlamaları kaldırıyor

İran, salgın nedeniyle devreye koyduğu bazı kısıtlamaları kaldırıyor.

İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, geçen ay kapatılan park ve bahçeler, sağlık kurallarına uyulması şartıyla yeniden açıldı.

Böylece salgına karşı tedbirler kapsamında kapatılan park ve bahçeler, yaklaşık bir ay sonra yeniden açılmış oldu.

Resmi rakamlara göre, salgın nedeniyle binden fazla kişinin hayatını kaybettiği İran’da, son günlerde virüs nedeniyle yaşanan günlük can kayıpları da 100’ün altında bildiriliyor. Son bir haftadır vaka sayısında da düşüş var.


13:30 | HDP, Sağlık Bakanı’na sordu: TTB ve SES gibi kurumlar neden muhatap alınmıyor?

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 3 bin 474 sağlık çalışanının Corona virüsüne yakalanmasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

  • Türk Tabipler Birliği, Sağlık Emekçileri Sendikası ve sağlık odaları, kurumları ile neden hiçbir şekilde iletişim kurulmamakta, salgın ile mücadele bilgileri bu kurumlara aktarılmamaktadır?
  • TTB tarafın yayınlanan raporda birçok ilin olmadığı ve ulaşabildikleri veri sayısının kısıtlı olduğu göz önünde bulundurulduğunda dahi yirmi günlük hazırlanan bu rapora göre 3 bin 474 sağlık çalışanın enfekte olduğu, 24 sağlık çalışanın yaşamını yitirdiği bilgisine dayanarak sağlık çalışanlarının korunmasına dair aldığınız tedbirlerin yeterli olmadığı göz önüne alınıp tedbirleri arttıracak mısınız?
  • Özellikle enfekte hekim sayısının en fazla olduğu İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Adana illerinde sağlık çalışanlarının korunmasına dair ne gibi tedbirler alınmıştır?
  • Enfekte hekim sayısının en fazla olduğu beş ilde neden hala eksiklikler giderilmemiş, hekimler zorlu şartlarda ve korumasız bir şekilde çalışmaktadır?
  • Türkiye’de salgının başladığı 11 Mart 2020 tarihinden itibaren kaç sağlık çalışanı enfekte olmuştur? Bu sağlık çalışanlarının mesleki ve il bazlı dağılımı nedir?

13:15 | İspanya’da 24 saatte 440 kişi virüsten yaşamını yitirdi

İspanya Sağlık Bakanlığı, ülkede Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 440 kişinin daha öldüğünü ve toplam ölü sayısının 22.157’ye çıktığını duyurdu.

Ülkedeki vaka sayısı ise 4365 daha artarak, 213.024’e yükseldi.


11:40 | Almanya’da ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 5 bin 94’e çıktı

Almanya’da son 24 saatte 215 kişi daha Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Bununla birlikte virüs nedeniyle ölenlerin toplam sayısı 5 bin 94’e yükseldi.

Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, ülkede son bir gün içinde 2 bin 352 yeni vaka daha tespit edildi. Böylelikle vaka sayısı da 148 bin 046’ya ulaştı.


11:17 | Fitch: Salgın nedeniyle benzeri görülmemiş bir küresel resesyon bekleniyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Covid-19 salgını nedeniyle ‘benzeri görülmemiş bir küresel resesyon beklendiğini’ belirtti.

Fitch Ratings tarafından üçüncü kez güncellenen Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, küresel ekonominin 2020’de yüzde 3,9 daralmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Fitch, 2 Nisan’da yayımlanan bir önceki raporunda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,9 küçüleceğini tahmin etmişti.


11:12 | ‘Corona’ günlerinde erkek şiddetine karşı ‘Kadınlar Konuşuyor’

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle “evde kal” çağrılarının yapıldığı bugünlerde, kadına yönelik şiddette ciddi bir artış yaşanıyor.

Kadınların Kurtuluşu, salgın sürecinde kadınların bu yaşadıklarına dikkat çekmek için ‘Kadınlar Konuşuyor’ başlıklı bir kampanya başlattı.

https://twitter.com/kadinkurtulusu/status/1252920472007774208?s=20


10:40 | Dünya Sağlık Örgütü: Yanılmayın, virüs daha uzun süre bizimle kalacak

Corona virüsü krizinin yakın zamanda sona ermeyeceğini söyleyen Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ‘rahatlamak için henüz erken’ olduğu görüşünde.

Salgınla mücadelenin henüz sona ermekten çok uzak olduğunu belirten Ghebreyesus, “Yanılmayın. Daha gidecek çok yolumuz var. Virüs daha uzun süre bizimle olacak” dedi.

Birçok ülkenin halen salgının erken safhalarında olduğunu belirten Ghebreyesus, “Ve bu salgından erken etkilenenler şimdi vakaların yeniden güçlendiğini görüyor” ifadesini kullandı.

Salgın krizi tüm dünyayı etkisi alırken, son günlerde virüsün yayılma hızının yavaşladığı bazı ülkeler, kısıtlama önlemlerinde bir takım istisnaları devreye sokmaya başladı.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık uzmanları karantina ve kısıtlamaların Corona virüsü tedavisi veya aşısı bulunana kadar sürdürülmesi konusunda sık sık uyarıyor.


10:14 | 65 yaş üstü işçiler yasağa rağmen çalıştırılıyor

Gıda sektöründe bazı firmaların salgın nedeniyle yasak olan 65 yaş üstü işçileri çalıştırmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, bu işçilerden kendi rızalarıyla gelmiş gibi zorla yazılı beyan alındığını söyledi.

Aslan’ın anlattıklarına göre fabrikalardaki ihmaller bunla da sınır değil.


10:14 | BM: Salgında popülizm ve otoriter yönetimler arttı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Covid-19 salgınının hızla insan hakları krizine dönüştüğü uyarısında bulundu.

Salgın bahane gösterilerek baskıcı önlemler alındığı belirten Guterres, “Popülizm ve otoriter yönetimler arttı” dedi.


09:58 | Çin’de 8 gündür ‘Corona’ kaynaklı ölüm yaşanmadı

Salgının başlangıç yeri olan Çin’de son 8 gündür Corona virüsü kaynaklı ölüm meydana gelmedi.

Dün ülkede 23’ü dış kaynaklı 30 yeni vaka tespit edildi. Ülke içi kaynaklı yedi vakanın tamamıysa Rusya sınırı yakınındaki Heilongjiang eyaletinde görüldü.

Çin’in Wuhan eyaletinde Aralık ayında ortaya çıkan salgın nedeniyle 4 bin 632 kişi öldü, 82 bin 788 toplam vaka tespit edildi.


09:22 | ABD’de kök hücre denemesine onay

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, yeni tip Corona virüsü (Covid-19) hastalarının tedavisinde, mezenkimal kök hücrelerin kullanmasını öngören klinik denemeye onay verdi.

Klinik denemede, ‘Corona’ tedavisi gören 110 hastaya, başka hücrelere dönüşebilme ve kendini yenileyebilme kapasitesine sahip mezenkimal kök hücreleriyle terapi uygulanacak.

Hastalara 10 günlük periyotta 4 doz halinde 100 milyon mezenkimal kök hücresi enjekte edilecek.

Tedavinin hedefi, klinik durumu ağır hastaları, solunum cihazının bağlandığı entübasyon aşamasına geçmeden iyileştirmek.

Mezenkimal kök hücre ile hastanın bağışıklık sisteminin Covid-19’un yarattığı hasara direnmesi ve hücrelerin yenilenmesi sağlamak isteniyor.

Çin’de ortaya çıktıktan sonra 200’den fazla ülkeye yayılarak pandemiye dönüşen Covid-19’a karşı ne bağışıklık sağlayacak bir aşı ne de kesin etkili bir ilaç veya tedavi henüz bulunamadı.


 




Önceki Haber
Aileleriyle görüşen tutuklular 'darp edildiklerini' söyledi
Sonraki Haber
Ali Kemal Çınar imzalı "Arada" ücretsiz olarak erişime açıldı