Ana SayfaGüncelSES: Covid-19 tanılı en az sekiz bin sağlık çalışanı olduğunu öngörüyoruz

SES: Covid-19 tanılı en az sekiz bin sağlık çalışanı olduğunu öngörüyoruz

HABER MERKEZİ – SES, internet ortamında 52 ilden 294 sağlık kurumundan katılımcılarla yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, hastanelerin salgın yönetimine “hala hazır olmadığını” belirtirken; 301 kamu hastanesinde Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanı sayısının 2 bin 103 olduğunu aktardı ancak bu rakamın 8 binden fazla olduğunu öngördüklerini söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 15- 18 Nisan tarihleri arasında internet ortamında yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı.

SES’in anketine Türkiye genelinde 52 ilden 294 sağlık kurumu katıldı. Sendikanın açıklamasına göre kurumların yüzde 66,3’ü devlet, yüzde 18,7’si eğitim ve araştırma, yüzde 7,5’i üniversite,  yüzde 3,1’i şehir, yüzde 4,4’ü ise diş hastanesi.

Anketteki verileri paylaşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, anketin doldurulduğu hastanelerin yüzde 59’unda Covid-19 tanısı alan sağlık çalışanı olduğunu belirtti.

Erden, “Bu hastanelerde en az bin 833 sağlık emekçisinin Covid-19 pozitif tanısı aldığı bildirilmiştir. Anket kapsamına girmeyen, ancak sendikamıza ulaşan yedi hastanenin bilgileri de eklendiğinde bu rakam, 2 bin 103 olmaktadır” dedi.

Erden, ulaştıkları bu rakam üzerinden Türkiye’deki kamu hastaneleri ve üniversite hastaneleri üzerinden bir ortalama aldıklarında ise Covid-19 tanılı sağlık çalışanı sayısının en az 5 bin 788 olduğunu aktardı.

Ancak Erden, birinci basamak sağlık kurumlarını dahil edip, özel sağlık kuruluşlarındaki güvencesizlik ile maliyet nedeniyle önlemlerin sınırlı alınması gibi etkenlere de dikkat çekerek “ülke genelindeki pozitif tanılı sağlık emekçisinin 8 binden fazla olduğunu öngörmekte” olduklarını söyledi.

SES anketine göre salgın tanılı sağlık çalışanlarının iş kollarına göre dağılımını da şöyle: 388’i doktor, 659’u ebe/hemşire, 211’i sağlık memuru/teknisyen, 279’u temizlik işçisi.

“Önlemler alınsın” çağrısı

Sağlık çalışanlarını korumadan salgınla mücadele edilemeyeceğini belirten Erden, bir çağrıyla açıklamasını sonlandırdı.

Erden, “Sağlığımızın korunması için alınması gereken önlemler alınmadığında, çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanmanın bir hak olduğunu; hem kendi sağlığımız için hem de toplumun sağlığı için önlemlerin alınmasını yöneticilerin inisiyatifine bırakmadan önlemlerin alınması için mücadelenin zorunlu olduğu hatırlatmak istiyoruz” dedi.




Önceki Haber
11 gündür yoğun bakımdaydı: Hasta tutuklu yeniden cezaevine götürüldü
Sonraki Haber
"Büyüyen Hafıza ve Umutvar Arşivi" erişime açıldı