Ana SayfaGüncel13 partiden belediyelere kayyum atanmasına tepki: Sessiz kalmayacağız

13 partiden belediyelere kayyum atanmasına tepki: Sessiz kalmayacağız

HABER MERKEZİ – HDP’nin şu ana kadar 65 belediyesinden 45’ine kayyum atandı. Belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili 13 siyasi partiden yapılan ortak açıklamada, “Halkın iradesinin hiçe sayılmasına; yerel yönetimlerin etkisizleştirilmesine ve yok edilmeye çalışılmasına sessiz kalmayacağız” denildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçim yoluyla kazandığı belediyelere kayyum atamaları Covid-19 salgını sürecinde de devam ediyor.

En son 15 Mayıs’ta Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediye eş başkanları görevlerden alınarak yerlerine kayyumlar atanmıştı.

Son kayyum atanmalarıyla ilgili 13 partiden ortak açıklama geldi.

“Gasp edilen halkın iradesidir; sessiz kalmayacağız” başlıklı ortak açıklamada şunlar ifade edildi:

“Anayasayla güvenceye alınmış seçme ve seçilme hakkı bir kez daha çiğnendi. Halkın yerel seçimlerde ortaya koyduğu irade gasp edildi. Seçimle kazanamadığını, hukuksuzluk ve zorbalıkla ele geçirmeye çalışan siyasi iktidar, HDP’li beş belediyeye daha kayyım atadı. KHK hukuksuzluğu ile 6 belediye gasp edilirken, kayyım atanan HDP’li belediye sayısı 45 oldu. Haklarında hiçbir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan belediyle başkanları görevden alındı, bir kısmı tutuklandı.
“HDP’li seçmenin iradesinin yok sayılması ile birlikte iktidar tüm muhalif belediyeleri kapsayacak şekilde hukuksuzluğu genişletiyor. Muhalif partilere mensup belediye başkanlarını görevden alıyor ve belediyelerin halkın ihtiyacını karşılamasının önüne hukuku hiçe sayan engeller koyuyor.
“İktidar muhalif yerel yönetimleri, kayyım atayarak ve yetkilerini kısıtlayarak etkisizleştirmeye çalışıyor. İktidar, bir yönetme biçimi haline getirdiği kayyım atamalarını, siyasi muhalefeti baskı altına almak, yerel halk iradesini yok etmek, halkın yerelde örgütlenmesini engellemek için kullanıyor.
“İktidarın anayasa ve hukuka aykırı tutumuna karşı çıkıyoruz. Görevden alınan belediye başkanları göreve iade edilmeli, yerel yönetimlere yönelik baskılar sona ermelidir. Seçme ve seçilme hakkının çiğnenmesine, halkın iradesinin hiçe sayılmasına; yerel yönetimlerin etkisizleştirilmesine ve yok edilmeye çalışılmasına sessiz kalmayacağız.”

13 parti

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sol Parti, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi.

65 belediyeden 45’ine kayyum

HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde üçü büyükşehir, beşi il, 45’i ilçe ve 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı.

Seçimlerin ardından partinin ilkin büyükşehirler olmak üzere belediyelerine kayyumlar yoluyla peyderpey el konuluyor.

Son kayyum atamalarıyla beraber HDP’nin şu ana kadar 45 belediyesine kayyum atanmış oldu. Partinin altı belediyesinin seçilmişine de KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmemişti.

Previous post
Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Akkuş tutuklandı
Next post
Afyon'da iş cinayeti: Göçük altında kalan 70 yaşındaki işçi hayatını kaybetti