Ana SayfaDünyaAlmanya’dan en fazla silah alan ülke Türkiye

Almanya’dan en fazla silah alan ülke Türkiye

HABER MERKEZİ – 2019 yılında silah ihracatını 1,1 milyar euroya çıkaran Almanya’dan silah alanların başında Türkiye geliyor.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Almanya, 2019 yılında silah ihracatını yüzde 43 arttırarak en az 1,1 milyar euroya yükseltti.

En fazla silah ihracatının ise Türkiye’ye yapıldığı bildirildi.

Almanya, TSK’nin 9 Ekim 2019 tarihinde Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekat başlatması üzerine Türkiye’ye silah ihracatını durdurma kararı almıştı. Ancak Almanya hükümetinin, harekat sonrasında da Türkiye’ye silah satışlarına onay vermeyi sürdürdüğü haberlere yansımıştı.

Türkiye’yi Kuveyt, Britanya, Litvanya ve Singapur takip etti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre son veriler, Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen’in Ekonomi Bakanlığı’na verdiği bir soru önergesine verilen yanıtta yer aldı.

Soru önergesine konu olan silah ihracatı rakamları denizaltı, tank, saldırı uçakları gibi savaş silah ve araçlarını kapsıyor ancak askeri kamyon veya silahlı ambulans türü araçları içermiyor.

Bununla birlikte NATO düzeyindeki Avustralya, İsviçre, İsrail ve Japonya gibi bazı ülkelere ihracat verileri ise gizlilik nedeniyle açıklanmadı.

Dağdelen, hükümeti silah ihracatı konusunda şeffaf davranmamakla eleştirerek “Bu Başbakan Merkel ve federal hükümetin cinayet silahları ihracatçısı olduklarını gösteren bir utanç karnesi ama aynı zamanda bu silahları alanları da bir sır olarak saklıyorlar” ifadelerini kullandı.

Previous post
Aksaray'da sel: Tarım işçilerinin çadırlarını su bastı
Next post
TTB'den 'normalleşme planı' uyarısı